2019-04-17 14:40:36
Φωτογραφία για ΣτΕ: 800.000€ αποζημίωση για θάνατο φοιτητή από αδέσποτη σφαίρα Στρατιωτικού
ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ 22ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΑΠΟ G3 ΕΠΙΛΟΧΙΑ ΣΤΟΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

ΠΑΝΩ από 800.000 ευρώ αποζημίωση θα λάβει οριστικά η οικογένεια του 22χρονου φοιτητή ΤΕΙ που άφησε την τελευταία του πνοή έξω από το στρατόπεδο Στεφανάκη, στη λεωφόρο Σχιστού στον Σκαραμαγκά, χτυπημένος από αδέσποτη σφαίρα πολεμικού όπλου ενός 33χρονου στρατιωτικού, τον Ιούλιο του 2000.

Το ΣτΕ, 19 ολόκληρα χρόνια μετά το θάνατο του φοιτητή, απέρριψε την αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει το Ελληνικό Δημόσιο κατά της απόφασης των Διοικητικών Δικαστηρίων, τα οποία (τόσο στον πρώτο όσο και στο δεύτερο βαθμό) είχαν επιδικάσει 300.000 ευρώ σε κάθε γονιό και από 100.000 σε κάθε ένα από τα δύο αδέλφια του θύματος, συν τους νόμιμους τόκους, ως χρηματική ικανοποίηση για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν.

Το τραγικό περιστατικό είχε συμβεί τα ξημερώματα της 25ης Ιουλίου 2000, όταν ο σκοπός του στρατοπέδου Στεφανάκη ανέφερε στον αξιωματικό υπηρεσίας πως άκουσε σφυρίγματα από τη βορειοδυτική πλευρά του στρατοπέδου. Ο 33χρονος αξιωματικός υπηρεσίας (Επιλοχίας στο βαθμό) αποφάσισε να ελέγξει το χώρο, μαζί με το Λοχία που εκτελούσε καθήκοντα αρχιφύλακα του στρατοπέδου.


Παρά το γεγονός πως το στρατόπεδο εξετάστηκε εξονυχιστικά και δεν προέκυψε κάτι ύποπτο, ο Επιλοχίας κατευθύνθηκε προς το συρματόπλεγμα του στρατοπέδου που βρίσκεται παράλληλα προς τη Νέα Λεωφόρο Σχιστού. Εκεί φώναξε δύο φορές «Αλτ, τις ει;;», χωρίς όμως να λάβει απάντηση. Ο 33χρονος τότε αποφάσισε να ανοίξει πυρ με όπλο τύπου G3 (το οποίο μάλιστα δανείστηκε από το Λοχία, διότι το δικό του έπαθε εμπλοκή). Συνεχίζοντας να φωνάζει αν υπάρχει κάποιος έξω από το στρατόπεδο, ο Επιλοχίας πυροβόλησε ευθεία προς τη λεωφόρο Σχιστού, τραυματίζοντας θανάσιμα το φοιτητή.

Τα Στρατιωτικά Δικαστήρια επέβαλαν στον 33χρονο ποινή 13 ετών για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο (πρωτόδικα είχε επιβληθεί ποινή 16 ετών). Παράλληλα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού είχε αποφασίσει τον υποβιβασμό του σε απλό στρατιώτη και τελικά την απόλυσή του. Ο άτυχος 22χρονος, που σπούδαζε στο ΤΕΙ Οινολογίας, το μοιραίο βράδυ της 24ης προς την 25η Ιουλίου 2000 επέστρεφε με τη βέσπα του από την Ελευσίνα στο σπίτι του στη Νίκαια, τελικά όμως δεν γύρισε ποτέ (ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 17/04/2019 - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ