2019-04-18 11:17:36
Φωτογραφία για Κανέλλος Νικολάου: Ο κάθε αξιωματικός να κρίνεται και να εξελίσσεται αποκλειστικά και μόνο  μέσα από τη δουλειά του
Διαβάστε την ομιλία τού Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Αξιωματικών Αττικής, Κανέλλου Νικολάου: Αγαπητοί προσκεκλημένοι,  συναδέλφισσες και συνάδελφοι ευχαριστούμε για την τιμή

που μας κάνατε να παρευρεθείτε στην πρώτη ετήσια γενική συνέλευση που διοργανώνεται από το νέο Δ.Σ. της Ένωσης μας που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη.

         Η συνέλευση μας γίνεται σχεδόν ένα μήνα πριν από τις δημοτικές  και τις περιφερειακές εκλογές και εν αναμονή των βουλευτικών εκλογών.

        Σε αυτές τις εκλογές ένα   σημαντικό θέμα συζητήσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ των  υποψηφίων αλλά και των κομμάτων είναι και η ασφάλεια των πολιτών της χώρας μας. Είναι ένα  θέμα που έχουμε αναδείξει κατ´ επανάληψη   και έχουμε προκαλέσει τους πολιτικούς μας  για να καταθέσουν τις προτάσεις τους, χωρίς περιστροφές, υποσημειώσεις  και παρενθέσεις, και να απαντήσουν στο ερώτημα     « τι αστυνομία θέλετε;».   


          Ως σκεπτόμενοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, στην πλειοψηφία Αξιωματικοί των Πανελληνίων με συνέχιση των πανεπιστημιακών σπουδών, μη αποδεχόμενοι το χαρακτηρισμό του αμόρφωτου και την ταυτισή μας με την καρικατούρα του  « Αναστάς αστυνομικού» το προαναφερθέν  ερώτημα το κάνουμε με αγωνία, με ειλικρίνεια  και χωρίς καμία αντιπολιτευτική διάθεση  ή με κάποιο κομματικό προσωπείο.

      Συναδελφισσες και συνάδελφοι το 2018 ήταν ένα έτος που όλοι μαζί παλέψαμε, αγωνιστήκαμε,αναδείξαμε  προβλήματα, προτείναμε λύσεις, κάναμε παρεμβάσεις. Μπορεί κάποιοι να στεναχωρήθηκαν με τις κινήσεις μας, με τις ανακοινώσεις μας είτε της Ένωσης μας είτε τις προσωπικές μου, αλλά ο μοναδικός ειλικρινής σκοπός όλων μας  ήταν η αξιοπρέπεια  και  ο σεβασμός που απαιτούμε για τους Αξιωματικούς αλλά και η αγωνία μας για να αναδείξουμε τη  συνεχιζόμενη καθημερινή  υποβαθμισή  μας μέσω των προβλημάτων μας.

Οι δράσεις μας ήταν αρκετές, μπορούσαμε να έχουμε κάνει και άλλες, αλλά δεν έγιναν όχι λόγω της αδιαφορίας μας, αλλά λόγω έλλειψης χρόνου επειδή, όπως όλοι γνωρίζετε,  τα μέλη του Δ.Σ της  Ενωσής μας υπηρετούν  σε μάχιμες Υπηρεσίες. Με πολύ κόπο και προσπάθεια συνδυάζουμε και τις δύο ιδιότητές μας.

Καθημερινά συνομιλούμε με πολλούς συναδέλφους αξιωματικούς από διάφορες Υπηρεσίες, καταγράφουμε τα προβλήματά τους και είτε μέσω της Ομοσπονδίας μας, είτε μέσω της ´Ενωσης μας , είτε με προσωπικές μας παρεμβάσεις προσπαθούμε για την επίλυση των όποιων προβλημάτων υπάρχουν.

         Είμαστε αυτοί που βιώνουμε  καθημερινά τα προβλήματα των  Υπηρεσιών  μας και των συναδέλφων μας,   που βιώνουμε  την αγωνία των πολιτών που επιζητούν να έχουν ασφάλεια αλλά και να νιώθουν ασφαλείς.  

       Δεν είμαστε οι αυτήκοοι μάρτυρες της καθημερινότητας αλλά είμαστε εργαζόμενοι Αξιωματικοί  και  οι παθόντες της καθημερινότητας. Τελευταίο παράδειγμα ο τραυματισμός του ταμία μας αλλά και ο περσινός τραυματισμός του  αντιπροέδρου μας  κατά την εκτέλεση της διατεταγμένης υπηρεσίας τους. Είμαστε αυτοί που από το χώρο της  δουλειάς μας  προσπαθούμε να επιλύσουμε υπηρεσιακά προβλήματα και να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη όπως έχουμε την  υποχρέωση να το κάνουμε σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους.

        Δεν προσπαθούμε να επιλύσουμε  ή να αναδείξουμε  προβλήματα φιλοσοφώντας δεξιά και αριστερά σαν τηλεοπτικοί αστέρες και μαϊντανοί. Δεν είναι στην πρακτική μας να αξιολογούμε και να αποτιμούμε δημοσίως   τις Υπηρεσιακές δράσεις και επιχειρήσεις ή να κριτικάρουμε δικαστικές αποφάσεις κατά το δοκούν.

       Η υπεύθυνη στάση μας έχει αναγνωρισθεί από τους συναδέλφους. Η Ενωσή μας μεγάλωσε και άλλο,  αριθμεί πάνω από 3500 μέλη και στις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη η συμμετοχή ξεπέρασε το 75%.

        Ταυτιζόμαστε πλήρως με την Ομοσπονδία μας αλλά και με όλες τις περιφερειακές Ενώσεις Αξιωματικών. Η αγαστή συνεργασία μας με τις Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων της Αττικής θα συνεχιστεί.  Με  κοινές δράσεις και με κοινούς αγώνες θα προσπαθούμε  να επιλύουμε τα προβλήματα μας.

          Μόνο με συνέπεια, υπευθυνότητα και πάνω από όλα με την ενότητα θα έρθουν οι καλύτερες ημέρες για τους αστυνομικούς, την Αστυνομία και για την κοινωνία μας που επιζητά εναγωνίως το πολύτιμο αγαθό της ασφάλειας.

           Σε αυτή την προσπάθεια μας έχουμε απαιτήσεις από την πολιτική και  τη φυσική ηγεσία μας.

           Θα πρέπει να διασφαλίσουν συνθήκες εργασίας όπου ο κάθε αξιωματικός θα κρίνεται και θα εξελίσσεται αποκλειστικά και μόνο  μέσα από τη δουλειά του.

          Θα πρέπει  να πάψουν να υπάρχουν τα  ηλικιακά κριτήρια που είναι η ταφόπλακα για την εξέλιξη των αξιωματικών.

          Θα πρέπει να σταματήσει η αποστρατεία αξιωματικών με 31 ή  32 χρόνια υπηρεσίας. Οι συνάδελφοι αυτοί με την αποστρατεία τους οδηγήθηκαν  στη φτωχοποίηση και στην ανέχεια. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι από τον κ.Αρχηγό μέχρι και τον τελευταίο δόκιμο αστυφύλακα  έχουμε  εργοδότη μόνο το δημόσιο.Για το λόγο αυτό κανείς δεν μπορεί να φέρεται ως  εργοδότης και με την υπογραφή του να οδηγεί στην έξοδο αξιωματικούς με τις προαναφερόμενες συνέπειες.

          Εδώ να επισημάνω ότι πρέπει να γίνει πράξη η επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης της πράξης συνταξιοδότησης. Δυστυχώς οι συνάδελφοι μένουν περίπου 5 μήνες χωρίς καταβολή σύνταξης και έτσι βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλά οικονομικά προβλήματα και υποχρεώσεις. Παράκληση η Ομοσπονδία μας θα πρέπει να το εντάξει ως άμεσο αίτημα που χρήζει επίλυση.

          Θα πρέπει να δούμε με ανοικτά μυαλά και χωρίς αγκυλώσεις το θέμα της εκπαίδευσης των αστυνομικών. Πρέπει να υπάρξει μία  πραγματική και ουσιαστική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση  για όλο το αστυνομικό προσωπικό.  

        Θα πρέπει επιτέλους να γίνει η μοριοδότηση των Υπηρεσιών και ο κάθε αστυνομικός να μπορεί να μετατίθεται ή να αποσπάται  και εντός της ΓΑΔΑ με αντικειμενικά κριτήρια. Είναι εργασιακά απαράδεκτο να υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές που κατατάσσουν τους αστυνομικούς σε « δικά μας παιδιά» και σε «αποπαίδια».

        Θα πρέπει να καταπολεμηθεί  η ευθυνοφοβία που είναι η τροχοπέδη της εξέλιξης στον Οργανισμό μας. Πολλάκις ειπώθηκε ότι οι Διοικητές Υπηρεσιών να μη διατίθονται σε αλόγιστα μέτρα εκτός της περιφέρειας τους. Δεν γίνεται να είσαι καπετάνιος σε ένα καράβι όπου έχεις την αποκλειστική ευθύνη του,αλλά να μην ταξιδεύεις με αυτό και να απουσιάζεις  22 ημέρες το μήνα. Δυστυχώς οι υποσχέσεις δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

        Θα πρέπει οι φυλάξεις προσώπων και ακινήτων στόχων να επανεξεταστούν.

     Τεράστιος ο αριθμός συναδέλφων που  καθημερινά  διατίθονται για τις φυλάξεις. Οι συνάδελφοι αυτοί θα πρέπει  να μετατεθούν στη Γενική Επισήμων, να αναλάβουν την αποκλειστική φύλαξη  και να σταματήσουν να είναι μονίμως αποσπασμένοι από τα Τμήματα Ασφαλείας και τα Αστυνομικά Τμήματα.

     Θα πρέπει η οργανική δύναμη των Α.Τ  και Τ.Α  να ταυτίζεται με την παρούσα δύναμη. Μόνο έτσι θα σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο τα Τμήματα Ασφαλείας να κλείνουν το βράδυ ή να υπολειτουργούν.

      Θα πρέπει να αρχίσει από φέτος  να  εισάγεται  μεγάλος αριθμός σπουδαστών στις αστυνομικές σχολές για να μπορέσει να μειωθεί σταδιακά  η έλλειψη δύναμης που έχουμε σήμερα.

      Θα πρέπει επιτέλους  να αναγνωρισθεί το επάγγελμα του αστυνομικού ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό.

      Θα πρέπει να καταργηθεί εξολοκλήρου ο ασφαλιστικός και ο συνταξιοδοτικός νόμος του 2016 και να εφαρμοσθούν πλήρως οι δικαστικές αποφάσεις για επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του Ιουλίου 2012.

      Είναι αδιανόητο να έχουμε παραδώσει τα Αστυνομικά Τμήματα στους αστυφύλακες που εκτελούν καθήκοντα Αξιωματικού Υπηρεσίας με παντελή έλλειψη Αξιωματικών και Διοικητών.

         Είναι αδιανόητο οι Αξιωματικοί να χάνονται σε αυτοτελείς Υπηρεσίες ή σε Υπηρεσίες της ΓΑΔΑ και του Αρχηγείου και να μη δίνονται κίνητρα για  να υπηρετήσουν σε Α.Τ,  Τ.Α.στην ΥΑΤ και στην Τροχαία.

       Είναι αδιανόητο Αξιωματικοί να μην έχουν ασκήσει διοίκηση αλλά να ζητούν να προαχθούν στα ανώτατα κλιμάκια της ιεραρχίας του Σώματος.

       Θα πρέπει να δοθούν   οικονομικά κίνητρα  ή επιπλέον μόρια  για τις μεταθέσεις ή επιπλέον μόρια για την αξιολόγηση των αξιωματικών για να υπηρετήσουν   σε Αστυνομικά Τμήματα , σε Τμήματα Ασφαλείας, στην ΥΑΤ και στην Τροχαία. 

      Τα προβλήματα είναι πολλά, ενδεικτικά αναφέρω: οι μεταγωγές κρατουμένων, τα κρατητήρια στα Αστυνομικά Τμήματα, η ελλιπής ή η πεπαλαιωμένη  υλικοτεχνική υποδομή.Μπορούμε  όμως και πρέπει να τα επιλύσουμε.

      Μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα έρχεται η Ανάσταση. Αυτήν προσδοκούμε και επιδιώκουμε και  για την Αστυνομία μας.

       Η Ενωσή μας είναι παρούσα σε όλους τους αγώνες και τις  διεκδικήσεις των αστυνομικών και των ενστόλων.

        Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,  μας    αξίζει ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον. Γιαυτό αγωνιζόμαστε και αυτό διεκδικούμε.

         Όλοι μαζί μπορούμε να τα  καταφέρουμε.

         Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

         Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.      
bloko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ