2019-04-18 15:35:02
Φωτογραφία για Ψήφισμα της Συνέλευσης του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 Το τελευταίο διάστημα, δημοσιεύματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και ρεπορτάζ σε τηλεοπτικές εκπομπές, ανέδειξαν σημαντικά ζητήματα αντι-επιστημονικής δράσης εκ μέρους της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ). Συχνά στα πλαίσια εκδηλώσεων που απευθύνονται σε μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης, η ΕΕΦ φάνηκε να αποδέχεται, αν όχι να προωθεί, μη επιστημονικές απόψεις και να επιτρέπει την διασύνδεση της Φυσικής Επιστήμης με ψευδο-επιστημονικές, αντι-επιστημονικές, και μεταφυσικές θεωρήσεις. 

Η ΕΕΦ έχει παράξει ευρύ εκπαιδευτικό έργο επί σειρά ετών. Όμως τα τελευταία χρόνια, και στα πλαίσια μιας δήθεν πλατιάς εκλαΐκευσης της Φυσικής – όπως θα θέλαμε να πιστεύουμε – η ΕΕΦ έχει χαλαρώσει, αν όχι ακυρώσει, τα «επιστημονικά φίλτρα» τα οποία θα έπρεπε να έχει πάντοτε σε πλήρη ετοιμότητα ως ο επίσημος φορέας που εκπροσωπεί στην Ελλάδα την επιστήμη της Φυσικής
. Η διάδοση της επιστημονικής γνώσης πρέπει να γίνεται με χρήση της επιστημονικής μεθοδολογίας και στα πλαίσια της επιστημονικής δεοντολογίας και αξιοπρέπειας, άρα και ο λόγος όσων απευθύνονται στο κοινό ως Φυσικοί, ιδιαίτερα όταν εκπροσωπούν την ΕΕΦ. Απόψεις που διαφοροποιούνται από τις διεθνώς αποδεκτές επιστημονικές θέσεις, θα πρέπει να έχουν τεκμηριωθεί αντίστοιχα μέσα από τις διεθνώς κατοχυρωμένες διαδικασίες (διεθνή συνέδρια, δημοσιεύσεις, επαναληπτικός πειραματικός έλεγχος, κλπ) πριν παρουσιαστούν στο ανύποπτο ευρύ κοινό. 

«Νέες απόψεις» για την πραγματικότητα, και επιχειρούμενες ερμηνείες αυτής χωρίς τη χρήση της επιστημονικής μεθόδου αλλά με φιλοσοφικό-οντολογικό μανδύα εμπίπτουν στο χώρο της Μεταφυσικής και όχι της Φυσικής, και δεν είναι δυνατόν να προωθούνται μέσα από εκδηλώσεις που διοργανώνει ή συμμετέχει η ΕΕΦ. Η μεταφυσική ως απόπειρα φιλοσοφικής αναζήτησης θα μπορούσε να είναι σεβαστή, όχι όμως ως όψη ή άποψη της Φυσικής! Καταλήγοντας, το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκφράζει την έντονη ανησυχία του και καταδικάζει τα φαινόμενα αυτά. Δυστυχώς, σήμερα η ΕΕΦ λειτουργεί με έναν τρόπο που «επιτρέπει» ή και «οδηγεί» σε αυθαιρεσίες του τύπου που πρόσφατα γνωρίσαμε. 

Το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ θεωρεί απαραίτητη την άμεση έναρξη συζητήσεων για τη θέσπιση και εφαρμογή αυστηρών κανόνων στη λειτουργία της ΕΕΦ, αλλά και τη διερεύνηση της ανασύστασης της ΕΕΦ κατά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, πιθανώς ως Ομοσπονδίας Εταιρειών Φυσικής, ώστε να προκύψει ένας πανελλήνιος φορέας αντάξιος του ρόλου μιας Επιστημονικής Ένωσης για την Φυσική Επιστήμη και με μεγαλύτερη συμμετοχή των Πανεπιστημιακών Τμημάτων Φυσικής. 

Θεσσαλονίκη, 15 Απριλίου 2019

https://www.physics.auth.gr/uploads/attachment/translation/local_file/10227/8e38aa4d-2f31-4393-b011-cc6e55618c92.pdf?fbclid=IwAR0QIuG5wvHlwE9F1knrkWRQwLhgz1g9qprEAdClrNDVTDsl6_RK5akKjRE
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ