2012-06-12 21:18:16
Φωτογραφία για «Σφυροκοπούν» τα Ισπανικά Ομόλογα
Στο υψηλότερο επίπεδο από την ίδρυση της Ευρωζώνης έφθασε το απόγευμα το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας με τις αγορές να συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στο κρατικό της χρέος παρά την ανακοίνωση της συμφωνίας δανεισμού της για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Συγκεκριμένα, η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων ανήλθε στο 6,81%, από 6,487%.

Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο 18 ισπανικών τραπεζών, μία ημέρα αφότου υποβάθμισε το αξιόχρεο των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας. Ανάμεσά τους είναι οι CaixaBank (υποβαθμίζεται δύο μονάδες, σε BBB), Bankia (υποβαθμίζεται μία μονάδα, σε BBB-) και Banco Popular (υποβαθμίζεται μία μονάδα, σε BBB).

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του ο οίκος σημειώνει πως Ισπανία «αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση φέτος και το 2013, παρά την προηγούμενη εκτίμηση ότι η οικονομία θα επωφελείτο από μια μικρή ανάκαμψη το 2013».


Πιέσεις όμως δέχεται και η Ιταλία με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να ανέρχεται στο 6,28%.

Την ίδια ώρα, η κυπριακή κυβέρνηση εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι αν γίνει προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης θα είναι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο μηχανισμός θέλει να γνωρίζει αν έχουμε τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε το δάνειο που θα ζητήσουμε. Οπως μια τράπεζα, είπε, για να δώσει δάνειο πρέπει να γνωρίζει αν αυτός που το ζητά έχει τη δυνατότητα να το αποπληρώσει, έτσι και ο μηχανισμός στήριξης ζητά το ίδιο από τα κράτη. Αν δεν ήταν το πρόβλημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, είπε, δεν θα συζητούσαμε καν για το Μηχανισμό Στήριξης, αυτή τη στιγμή.

Ο κύριος Στεφάνου ανέφερε ακόμα ότι σε περίπτωση που η Κύπρος προσφύγει στο μηχανισμό, θα διαπραγματευθεί τους όρους, και επανέλαβε ότι η κατάσταση της οικονομίας δεν είναι τόσο τραγική όσο θέλουν να την παρουσιάζουν κάποιοι. Ανέφερε ακόμα ότι παράλληλα η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για εξασφάλιση δανείου από άλλες πηγές.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Βάσως Σιαρλή δήλωσε ότι ενδεχόμενη προσφυγή της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης, θα μπορούσε να μην αφορά μόνο τις τράπεζες, αλλά ολόκληρη την οικονομία.

Το απόγευμα το ευρώ υποχωρούσε έναντι του δολαρίου καθώς εντείνεται ο προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου διάσωσης των ισπανικών τραπεζών. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα βρισκόταν στα 1,2478 δολάρια από το επίπεδο των 1,2496 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2492 δολάρια.

Τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν οριακά κέρδη, καθώς οι νέες υποβαθμίσεις ισπανικών τραπεζών και η γενικότερη ανησυχία για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη προκάλεσαν νευρικότητα και ανησυχία. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,7% στις 989,79 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε υψηλότερα 0,8% στις 5.472,94 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 τερμάτισε με οριακά κέρδη 0,1% στις 3.048,39 μονάδες ενώ και ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε με άνοδο 0,3%.

Η αναταραχή που επικρατεί στην Ευρωζώνη επηρεάζει και την παγκόσμια ανάπτυξη. Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει στην εξαμηνιαία έκθεσή της ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος, θα είναι «ασθενής, κυμαινόμενη στο 2,5%» κυρίως λόγω «της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη αλλά και πολυάριθμων άλλων αβεβαιοτήτων». Εντονότερος θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης, φέτος, για τις αναπτυσσόμενες χώρες, σημειώνει στη σημερινή έκθεση η Παγκόσμια Τράπεζα, εκτιμώντας ότι αυτός θα φθάσει στο 5,3%.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ