2019-04-19 11:05:04
Φωτογραφία για Από έκρηξη ... εσωτερικής καύσης το ναυάγιο της Αγίας Ζώνης ΙΙ που μαύρισε το Σαρωνικό - Φωτογραφίες ντοκουμέντο
Το bloko.gr αποκαλύπτει σειρά από φωτογραφίες ντοκουμέντα που απαθανάτισαν οι αρμόδιοι πραγματογνώμονες του λιμενικού για το ναυάγιο του καραβιού που

σκοτείνιασε και μαύρισε το Σαρωνικό.

Πολύ πρόσφατα, το πόρισμα επιτροπής του ΕΜΠ λεπτομέρειες του οποίου παρατίθενται στη συνέχεια, κατέληξε ότι η βύθιση προκλήθηκε από έκρηξη και μάλιστα όχι τυχαία, αλλά κατόπιν δολιοφθοράς. Οι φωτογραφίες που παραθέτει το bloko.gr, είναι αποκαλυπτικές και άκρως διαφωτιστικές.

Η μυστηριώδης βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» τον Σεπτέμβριο του 2017, η οποία είχε προκαλέσει διαρροή πετρελαιοειδών και είχε μαυρίσει τον Σαρωνικό Κόλπο, οφείλεται σε έκρηξη στα δεξιά ύφαλα του πλοίου, αποκαλύπτει πόρισμα επιτροπής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το πόρισμα των 330 σελίδων, που συνέταξε το Τμήμα Ναυπηγικής και Τεχνολογίας του Πολυτεχνείου, συμπεριλήφθη προ ημερών στη δικογραφία και φαίνεται ότι δημιουργεί νέα δεδομένα στην πολύκροτη υπόθεση.


Το «Αγία Ζώνη ΙΙ» είχε αγκυροβολήσει φορτωμένο με 2.194 τόνους μαζούτ και 340 τόνους ντίζελ. Τα ξημερώματα της 10ης Σεπτεμβρίου του 2017, ύστερα από έναν περίεργο θόρυβο που ακούστηκε στη δεξιά πλευρά του πλοίου, το σκάφος πήρε κλίση και άρχισε να βυθίζεται. Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι το ναυάγιο δεν προκλήθηκε από ατύχημα, αλλά από δολιοφθορά. Η έρευνα πάντως για τα ακριβή αίτια επισήμως εκκρεμεί.

«Από όλες τις εκθέσεις επιθεωρήσεως καθώς και τα πιστοποιητικά του πλοίου που ελέγχθηκαν ουδεμία έλλειψη ή παρατυπία δεν εντοπίστηκε. Το πλοίο συντηρείτο ενδελεχώς και ήταν αξιόπλοο», αναφέρεται στο πόρισμα του Πολυτεχνείου. Επικεντρώνοντας στο σημείο του ρήγματος που προκάλεσε τη βύθιση του Αγία Ζώνη ΙΙ, η επιτροπή διαπιστώνει ότι «από τα ευρήματα της μελέτης των ελασμάτων του μεγάλου ρήγματος στη δεξιά πλευρά του πλοίου και από συγκριτική αντίστοιχη μελέτη υλικού από έλασμα ευρισκόμενο μακριά του ρήγματος αυτού, συμπεραίνεται πως η επίμαχη περιοχή φέρει χαρακτηριστικά αστοχίας, που σχετίζονται με θραύση εξαιτίας πολύ μεγάλου ρυθμού παραμόρφωσης των ελασμάτων της, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας (…) Η ταυτόχρονη παρουσία των παραπάνω ευρημάτων στις επιφάνειες αστοχίας, σύμφωνα με όσα γνωρίζουν οι συγγραφείς της παρούσας έκθεσης, παραπέμπει σε εκρηκτική φόρτιση».

 του Γιώργου Καραϊβάζ
bloko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ