2019-04-19 19:45:39
Φωτογραφία για Διαβητικό πόδι: Ανακούφιση των συμπτωμάτων μπορεί να προσφέρει η κατανάλωση βιταμίνης D
Οι άνθρωποι που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα με τα πόδια τους, όταν το σάκχαρό τους δεν είναι ρυθμισμένο.

Μάλιστα, όσο δυσάρεστο και εάν ακούγεται, το υψηλό σάκχαρο αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες ακρωτηριασμού των κάτω άκρων. Αναζητώντας την καταλληλότερη θεραπεία για την πρόληψη των συμπτωμάτων, αναφέρει η Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA, Διαιτολόγος, Διατροφολόγος, Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ, οι ερευνητές στράφηκαν σε ένα συστατικό της διατροφής, γνωστό για τη θετική επίδρασή του στα άτομα με διαβήτη. Αυτό δεν είναι άλλο από τη βιταμίνη D!

Ποια συμπτώματα οδηγούν στο διαβητικό πόδι;

Καθώς τα χρόνια περνούν, ο διαβήτης ενδέχεται να προκαλέσει βλάβες στο νευρικό σύστημα, κατάσταση γνωστή και ως διαβητική νευροπάθεια. Συνέπεια αυτής είναι η απώλεια της αίσθησης στα κάτω άκρα, δηλαδή το διαβητικό πόδι. Συμπτώματα στα πόδια τα οποία χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου είναι:


ΜούδιασμαΚάψιμοΠόνοςΜείωση τριχοφυΐας στα κάτω άκραΚράμπεςΠληγές που δεν επουλώνονταιΧτυπήματα ή ερεθισμοί που βλέπετε, αλλά δεν αισθάνεστεΑλλαγές στο σχήμα των ποδιώνΑλλαγές στο χρώμα του δέρματος

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να οδηγήσουν έναν ασθενή με διαβήτη να αναζητήσει άμεσα βοήθεια από τον προσωπικό του ιατρό. Ο τελευταίος συνήθως τονίζει τη σημασία της καλής υγιεινής των ποδιών, της προστασίας από μικροτραυματισμούς και φυσικά τη συχνή «αυτοεξέταση».

Πώς βοηθά η βιταμίνη D;

Οι επιστήμονες είναι πλέον πεπεισμένοι πως σχεδόν κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος έχει υποδοχείς που δεσμεύουν τη βιταμίνη D. Η αποκάλυψη αυτή πριν αρκετά χρόνια οδήγησε στην ανάδειξη της βιταμίνης D, ως η «βασίλισσα» των βιταμινών και η «αγαπημένη» του διαδικτύου. Συγκεκριμένα στο διαβήτη, τονίζει η κ. Παπαϊωάννου, η βιταμίνη D φαίνεται πως βελτιώνει την έκκριση και τη δράση της ινσουλίνης, βελτιώνοντας έτσι τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα. Επιπλέον, το διατροφικό αυτό συστατικό συμμετέχει στην ενίσχυση των Τ-λεμφοκυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι σημαίνει αυτό; Πρακτικά οι ειδικοί υποθέτουν πως οδηγεί στη γρηγορότερη επούλωση των πληγών στο διαβητικό πόδι. Για του λόγου το αληθές, σε μία πολύ πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση, οι ερευνητές ανέλυσαν μαζικά τα δεδομένα εφτά έγκυρων μελετών για τη σχέση μεταξύ διαβητικού ποδιού και βιταμίνης D. Η ετυμηγορία ήταν πως άτομα με έλλειψη βιταμίνης D, παρουσιάζουν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβητικό πόδι σε σύγκριση με άτομα με διαβήτη αλλά φυσιολογικά επίπεδα του συστατικού.

Πώς καλύπτονται οι ανάγκες σε βιταμίνη D

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως τα επόμενα χρόνια θα «ανοίξει» ο δρόμος για τη χρήση της βιταμίνης D ως θεραπείας για το διαβητικό πόδι. Μέχρι τότε, όμως, ίσως είναι καλό όλα τα άτομα με υψηλό σάκχαρο να ελέγξουν τα επίπεδα της βιταμίνης D μέσω μίας απλής αιματολογικής εξέτασης. Οι ανάγκες του σώματος στο διατροφικό αυτό συστατικό είναι μεταξύ 600IU και 800IU, σύμφωνα με την κ. Παπαϊωάννου. 

Η σημαντικότερη πηγή για τον οργανισμό είναι η έκθεση του δέρματος στον ήλιο! Όμως η επαρκής σύνθεση μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας απαιτεί καθημερινά περίπου είκοσι λεπτά ηλιοθεραπείας! ‘Η για την ακρίβεια, έκθεση του προσώπου και των χεριών στον ήλιο. Κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο ακόμη και για μία ηλιόλουστη χώρα όπως η Ελλάδα. Ακόμη, οι διατροφικές πηγές της βιταμίνης είναι ελάχιστες και δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του σώματος. Σε αυτές ανήκουν:

Λιπαρά ψάριαΜικρά ψάρια που καταναλώνονται με τα κόκαλαΜουρουνέλαιοΓαλακτοκομικά προϊόνταΕμπλουτισμένα τρόφιμα (δημητριακά πρωϊνού, χυμοί, αβγά)

Έτσι, εάν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D, η χρήση κάποιου σχετικού συμπληρώματος διατροφής κρίνεται απαραίτητη από το γιατρό.

«Εάν είστε ασθενείς με διαβήτη, ζητείστε από το γιατρό σας να σας βοηθήσει με το έλεγχο και την υγιεινή των ποδιών, ενώ θυμίσετε του πως είναι απαραίτητο να ελέγξετε τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα», καταλήγει η κ. Παπαϊωάννου!

Βιβλιογραφία

DAVID G. ARMSTRONG, D.P.M., and LAWRENCE A. LAVERY, D.P.M., M.P.H., University of Texas Health Science Center at San Antonio and the Diabetic Foot Research Group, San Antonio, Texas. Am Fam Physician. 1998 Mar 15;57(6):1325-1332.Dai et al. Vitamin D and diabetic foot ulcer: a systematic review and meta-analysisNutrition and Diabetes (2019) 9:8Diabetes UK. Know the signs of a serious foot problem when you have diabetes. Accessed 9/4/2019.https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/complications/feet/serious-foot-problem

Πηγή: healthview.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ