2019-04-20 18:50:22
Φωτογραφία για O Ερντογάν φοβάται το παρελθόν...
...αλλά και το μέλλον Ήταν ένα ισχυρό χτύπημα. Πολύ ισχυρό. Δεν πρόκειται απλά για μια ήττα στους δήμους και στις μεγάλες πόλεις (Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Προύσσα, Μερσίνη, Άδανα και άλλου), όπως και στις...

πόλεις των Κούρδων όπου εκδιώχθηκαν οι διοικητές του. Αντιθέτως, ο Ερντογάν πλέον έχει ένα δύσκολο παρελθόν να διαχειριστεί και ένα όχι και τόσο λαμπρό μέλλον.

Ήδη είχε χάσει στις γενικές εκλογές της 7ης Ιουνίου του 2018, όμως η κυβέρνηση είχε καταφέρει, χάρη στην βία και τον φόβο, να ανανεώσει τις κάλπες για την 1η Νοέμβρη του ιδίου έτους, όπου ανέκτησε σχετικά τις δυνάμεις της.

Αυτή την φορά όμως δεν ισχύει το ίδιο. Αυτό γιατί, όπως είπαμε και πρόσφατα, οι δήμοι αυτών των μεγάλων πόλεων μοίραζαν τον προϋπολογισμό τους στα θρησκευτικά ιδρύματα που στήριζαν τον Ερντογάν. Πρόκειται για πολλά εκατομμύρια τουρκικές λίρες Επίσης, υπήρχαν εκατοντάδες ψεύτικοι υπάλληλοι στους δήμους που ήλεγχε το ΑΚΡ. Τους αποκαλούσαμε «Υπαλλήλους του ΑΤΜ». Ήταν εκείνοι που κάθε πρώτη του μήνα θα πήγαιναν να σηκώσουν τον μισθό τους, αλλά ποτέ δεν θα έδιναν το παρών στην δουλειά τους.


Νέα στοιχεία δείχνουν, μάλιστα, ότι δεκάδες υπάλληλοι των δήμων, που κατείχε η κυβέρνηση, δούλευαν μονάχα για το κόμμα ή για στελέχη του και ανθρώπους προσκείμενους στον Ερντογάν.

Στην Άγκυρα, ο νέος δήμαρχος αποκάλυψε ότι υπάρχει μια αίθουσα στο Δημαρχείο που δεν είναι προσβάσιμη παρά μέσω ενός συστήματος ανάγνωσης της ίριδας του ματιού.

Στο Ντιγιαρμπακίρ, ο διορισμένος δήμαρχος, δηλαδή ένας διοικητής, που είναι ταυτοχρόνως και ο νομάρχης της περιφέρειας, έχτισε ένα ιδιωτικό χαμάμ μόνο για τον ίδιο.

Οι νέοι δήμαρχοι της αντιπολίτευσης θα αποκαλύψουν και άλλες παρατυπίες και περιστατικά διαφθοράς, όταν κάνουν κι άλλους ελέγχους και εις βάθος μελέτες.

Ο Ερντογάν, ο απόλυτος άρχων, δεν μπορεί να υπερασπιστεί τους διεφθαρμένους δημάρχους του. Έτσι, η εικόνα του «Μεγάλου Ηγέτη του 21ου αιώνα» θα δεχθεί ακόμη ένα χτύπημα.

Το Παλάτι έχει προσπαθήσει εξ αρχής να καθυστερήσει την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων της κάλπης. Το ΑΚΡ έχει προσβάλλει την διαδικασία στις κατά τόπους επιτροπές του Ανωτάτου Εκλογικού Συμβουλίου ζητώντας είτε να γίνει εκ νέου καταμέτρηση είτε να στηθεί ξανά η κάλπη. Χωρίς περαιτέρω…

Το Συμβούλιο έχει ήδη κλειδώσει την 2η Ιουνίου ως την ημερομηνία που θα γίνουν εκ νέου οι εκλογές εφόσον αυτό χρειαστεί. Φαίνεται πως ο Πρόεδρος δεν θα τολμούσε να χάσει ξανά, ειδικά στην Κωνσταντινούπολη.

Είναι σαφές ότι ο Ερντογάν είναι ήδη έτοιμος να κάνει τα πάντα για να εμποδίσει την ομαλή λειτουργία των δήμων που κέρδισε η αντιπολίτευση. Φυσικά, σύμφωνα με τον νόμο, η οποιαδήποτε αντίρρηση μπορεί να διατυπωθεί μόνο αφότου ο νεοεκλεγείς δήμαρχος αναλάβει τα καθήκοντά του.

Η απώλεια των μεγάλων πόλεων αλλά και των πόλεων των Κούρδων είναι μια ηχηρή ήττα για τον Ερντογάν. Αυτό που είναι πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι έχασε και την πλειοψηφία και την νομιμοποίησή του. Δεν έχει πλέον κάτι να πει για το μέλλον.

Τα 17 χρόνια στην εξουσία ήταν πάρα πολλά. Οι πολίτες βαρέθηκαν τον Ερντογάν. Χιλιάδες πρώην ψηφοφόροι του ΑΚΡ δεν ψήφισαν αυτό το κόμμα στις 31 Μαρτίου. Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος πληθαίνουν οι επικριτικές φωνές. Ο πρώην Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ και ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ετοιμάζονται για την ίδρυση ενός - ίσως και δυο - νέων κομμάτων.

Η κακοδιαχείριση των πόλεων, η οικονομική κρίση, οι στρατιωτικές και διπλωματικές ήττες στην Συρία και οι διαμάχες της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον είναι οι βασικοί λόγοι της ήττας του Προέδρου.

Ο Ερντογάν έχασε πλέον το πάνω χέρι.

Αποστολή του πλέον είναι να επιβραδύνει την πτώση του από την εξουσία και από το κόμμα του.

Όμως, όπως όλοι οι μονάρχες που βλέπουν την πτώση ή οι γάτες που είναι στριμωγμένες, ο Ερντογάν μπορεί να γίνει πολύ πιο επιθετικός. Έχει πολλά να χάσει…

Ραγκίπ Ντουράν
tvxs.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ