2019-04-21 01:14:28
Φωτογραφία για Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας: Κρατήστε προς το παρόν τα βιβλιάρια υγείας
Από Έφη Τσιβίκα - mononews.gr

Στην κατάργηση των βιβλιαρίων υγείας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, στο πλαίσιο του συνεδρίου HealthIT 2019, καλώντας τους πολίτες να διατηρήσουν τα έντυπα στην κατοχή τους, μέχρι να καταγραφεί το ιστορικό τους στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ).

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η χρήση του ΑΗΦΥ θα είναι απόλυτα σύμφωνη με τον Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και, αναφερόμενος στις αναμενόμενες ρυθμιστικές υπουργικές αποφάσεις, υπογράμμισε ότι αυτές θα αποτελέσουν την «καλύτερη εγγύηση».

«Καταργήσαμε το Έντυπο Βιβλιάριο Υγείας και θα πω επιτέλους, αφού δεν νοείται σε ένα σύγχρονο κράτος η ταυτοποίηση με τη χρήση ενός έντυπου μέσου, που η χρήση του δεν αφήνει τα πράγματα να εξελιχθούν. Το Βιβλιάριο Υγείας είναι όμως και παραμένει ένα σοβαρό δημόσιο έγγραφο, το οποίο οφείλουμε να το διατηρήσουμε στην κατοχή μας, μέχρις ότου ο γιατρός μας συνθέσει το ιστορικό υγείας μας μέσα στον Ηλεκτρονικό μας Φάκελο», υπογράμμισε ο κος Μπασκόζος.


Αναφερόμενος στην καταχώρηση των ιστορικών, ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, αναγνώρισε ότι πρόκειται για μία κοπιαστική διαδικασία για τους γιατρούς, αλλά παράλληλα αναπόφευκτη, εφόσον και οι ίδιοι επιθυμούν να αποκτήσουν στη διάθεσή τους σύγχρονα και έμπιστα εργαλεία ακέραιης πληροφόρησης, τονίζοντας ότι στο τέλος και οι λειτουργοί της υγείας, αλλά κυρίως οι πολίτες, θα διευκολυνθούν στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Φάκελος υγείας: Ασφαλή τα προσωπικά δεδομένα

Ο κ. Μπασκόζος έκανε ειδική αναφορά στον ΑΗΦΥ, επισημαίνοντας ότι η πολιτική ηγεσία διασφάλισε τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών από ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες και άλλους ιδιώτες που ενδεχομένως να έχουν αλλότριους σκοπούς και αυτή η διασφάλιση έγινε σε απόλυτη συνάφεια με τον Κανονισμό Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων. Πρόσθεσε, ότι εντός των επομένων ημερών θα εκδοθούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις που θα ορίζουν την πρόσβαση στον φάκελο υγείας και τους όρους ταυτοποίησης των πολιτών, εξασφαλίζοντας ότι κύριος του φακέλου υγείας θα παραμένει ο πολίτης.

«Εντός των επομένων ημερών θα εκδοθούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις για τη διαδικασία ενεργοποίησης του φακέλου (από ποιους και πότε) και για την ταυτοποίηση του πολίτη στην επαφή φροντίδας του, που θα αποτελέσει την καλύτερη εγγύηση προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Έχουμε επεξεργαστεί σειρά τεχνικών λύσεων τις οποίες και θα εξαγγείλουμε», κατέληξε ο κος Μπασκόζος.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ