2019-04-21 07:21:32
Φωτογραφία για Η ΚΕΘΑ για την επέτειο τής 21ης Απριλίου
Σήμερα, συμπληρώνονται 52 χρόνια απ’ την ημέρα που ο λαός μας βίωσε τη μέρα της εγκαθίδρυσης της φασιστικής χούντας του 1967. Η εξέλιξη αυτή τότε, δεν αποτέλεσε «κεραυνό εν αιθρία». Ήταν η

φυσιολογική εξέλιξη μιας ιστορικής πορείας, όπου το θεσμικό πλαίσιο που διατήρησαν διαδοχικά  όλες οι μετεμφυλιακές κυβερνήσεις της ΕΡΕ, της ΕΚ και των «αποστατών»,προετοίμασε μεθοδικά.

Ήταν η αδίστακτη καταφυγή της ελληνικής αστικής τάξης, στο «στήσιμο» ενός βίαιου απάνθρωπου και φασιστικού καθεστώτος. Ήταν η προσπάθειά της να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πορεία των συμφερόντων της.

Όσο κι αν η αστυνομοκρατία, η χιλιάδες συλλήψεις, η κρατική και παρακρατική βία που επικράτησε την πρότερη της χούντας περίοδο, διαμόρφωσαν συνθήκες «βολικές» στην εγκαθίδρυσή της, ο λαός ποτέ δεν συναίνεσε και δεν αποδέχθηκε αυτό το καθεστώς.

Η οργάνωση της αντίδρασής του ξεκίνησε άμεσα και δυναμικά, με πρωτοπόρα τη νεολαία. Κορύφωσή της αποτέλεσε η μαζική εξέγερση του Πολυτεχνείου.


Αυτές οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά ότι οι πλατιές εργατικές, λαϊκές, νεολαιίστικες δυνάμεις, μπορούν τελικά να αντιδρούν και να κινητοποιούνται παρά τις συνθήκες ωμής βίας και ανοιχτής τρομοκρατίας.

Στη διάρκειά της χούντας, πραγματοποιήθηκαν μαζικές εκκαθαρίσεις στο στράτευμα, στη δικαιοσύνη, στην παιδεία, γενικά στη δημόσια διοίκηση. Η συνέχεια γνωστή. Δολοφονίες, φυλακές, εξορίες, βασανισμοί χιλιάδων πατριωτών, όχι μόνο κομμουνιστών αλλά κάθε δημοκράτη πιθανού αντιπάλου της χούντας. Τα κόμματα απαγορεύτηκαν. Επιβλήθηκε λογοκρισία. Κυριάρχησε η ωμή βία.

Είναι σκόπιμα παραπλανητική η εκφραζόμενη θέση ότι η δικτατορία ήταν έργο κάποιων «αφρόνων αξιωματικών», ή το χαλκευμένο από τη χούντα προπαγανδιστικό πυροτέχνημα ότι η δικτατορία έγινε εξαιτίας του «κομμουνιστικού κινδύνου».

Οι  ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τότε, έπαιξαν το ρόλο που τους ανατέθηκε μετεμφυλιακά, δηλαδή η προστασία του συστήματος και των αξιών της αστικής  τάξης. Όμως είναι γεγονός ότι πολλοί Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί και των τριών κλάδων των Ε.Δ. αντιστάθηκαν ηρωικά, οργανώθηκαν σε «παράνομες» αντιχουντικές ομάδες, συνελήφθησαν και βασανίσθηκαν, αποτάχθηκαν, καταδικάσθηκαν, φυλακίσθηκαν και εξορίστηκαν για χρόνια.

Τελευταία πράξη του έργου της δικτατορίας υπήρξε το πραξικόπημα στην Κύπρο. Αποτέλεσμά του ήταν η εισβολή των Τούρκων,με εκατοντάδες νεκρούς, χιλιάδες αγνοούμενους και έκτοτε μεγάλο μέρος του  νησιού  υπό κατοχή.

Είναι πλέον ιστορικά αποδεδειγμένο ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υποκίνησαν, στήριξαν και εδραίωσαν  την δικτατορία, στοχεύοντας να υπηρετήσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου  απέναντι στην ΕΣΣΔ και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

Η  Κίνηση  για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ), τιμά  τη μνήμη των θυμάτων της χούντας. Όλων αυτών που πάλεψαν εναντίον  της,αυτών που συνέβαλλαν  στη συνέχεια της ασταμάτητης λαϊκής πάλης, στον αγώνα για την κοινωνική πρόοδο και λαϊκή ευημερία, για δημοκρατικές ελευθερίες, για το δικαίωμα να αποφασίζει ο λαός με κριτήριο το δικό του συμφέρον.

Πενήντα δύοχρόνια μετά την επιβολή της δικτατορίας :

•  Το Κυπριακό με τις συνομιλίες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις προετοιμάστηκε η διχοτομική λύση του σχεδίου Ανάν το 2004 και μέσα από αυτήν την πορεία διαιωνίζεται το κρίσιμο πρόβλημα της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο για 45 χρόνια.

•  Η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται μπλεγμένη βαθιά στα πολεμικά, ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την Μ. Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, με τα κυριαρχικά της δικαιώματα να παραβιάζονται στο Αιγαίο, από τη«σύμμαχο»χώρα του ΝΑΤΟ την Τουρκία.

 Η ΝΑΤΟική  Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα Νατοϊκό κατασκεύασμα,  με πρωτεργάτη στην υλοποίησή του την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,  που δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα  ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για αλλαγές συνόρων, ενίσχυση ρατσιστικών, εθνικιστικών, αλυτρωτικών διαθέσεων.

Ούτε η παρουσία της νατοϊκής αρμάδας στο Αιγαίο, ούτε οι βάσεις και οι στρατιωτικές δυνάμεις που παρέχει η χώρα μας στις λυκοσυμμαχίες, όπως και η ίδια η ένταξή της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν της εξασφαλίζουν κανένα «εθνικό» ωφέλημα. Την φέρνουν όλο και κοντύτερα στην εμπλοκή της σε πόλεμο.

Με την ευκαιρία της μαύρης επετείου κάθε αγνός πατριώτης και ιδιαίτερα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που συνεχίζουν να υφίστανται όλο και πιο βαριά μέτρα σε βάρος τους, οφείλουν να προβληματιστούν γύρω από τα διδάγματα της ιστορίας:

•  Να παραδειγματιστούν από το φωτεινό παράδειγμα όσων αντιστάθηκαν και αγωνίστηκαν κατά της χούντας, έστω και αν το πλήρωσαν ακριβά!

• Να αγνοήσουν και να απομονώσουν την ναζιστική, εγκληματική Χρυσή Αυγή, που εκμεταλλεύεται την κατάσταση στην οποία έχουν καταντήσει τον λαό οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, για να σπείρει το δηλητήριό της εκθειάζοντας τους δικτάτορες, διαδίδοντας τα δήθεν «επιτεύγματα» της χούντας. Εμφανίζεται ότι υπερασπίζεται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ κρύβει ότι τα θέλει σε ρόλο μηχανισμού καταστολής ενάντια σε όποιον αγωνίζεται, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, όπως ακριβώς έπραξε η χούντα την 21η Απριλίου 1967.

• Να μη λησμονούν πως πατριώτης είναι εκείνος που υπερασπίζεται την Πατρίδα του και το συμφέρον του λαού του.Η ιστορική άγνοια αποτελεί λίπασμα για την πολιτική αφασία. Ο φασισμός γίνεται «ελκυστικός» πάντα και μόνο πάνω σ’ αυτό το έδαφος. Έτσι αναπτύσσονται σήμερα οι γνωστές θεωρίες για το «πόσο καλύτερα ήταν τα πράγματα επί χούντας».

Σήμερα που τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν πάνω από την περιοχή μας, δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ.

Απαιτούμε:

καμιά έμμεση ή άμεση εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς.

Να επιστρέψουν όλοι οι στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων.

Να κλείσει η βάση της Σούδας όπως και κάθε άλλη αμερικανο-ευρώ-νατοϊκή βάση στη χώρα.

Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών

                                21/4/2019

 Η Γραμματεία της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα
bloko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ