2019-04-21 13:32:31
Φωτογραφία για Η Βόρεια Μακεδονία ψηφίζει νέο Πρόεδρο
Στη σκιά Συμφωνίας των Πρεσπών διεξάγονται σήμερα οι προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, μια συμφωνία που διχάζει βαθιά τους 1,8 εκατ. πολίτες της χώρας και ήταν το κυρίαρχο ζήτημα στις προεκλογικές καμπάνιες των τριών υποψηφίων για την προεδρία.

Η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει να διχάζει έντονα την κοινή γνώμη και επισκίασε όλα τα άλλα ζητήματα στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

«Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό. Πρέπει να σταματήσουμε την πώληση των εθνικών μας συμφερόντων», δήλωσε στο Reuters ο Ίλια Βελκόφκσι, 67χρονος συνταξιούχος, αφότου πήγε να ψηφίσει. «Ναι, θέλουμε το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., όχι όμως κατ’αυτόν τον τρόπο».

Η προεδρία δεν έχει την εξουσία να μπλοκάρει τις συνταγματικές τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν από τα δύο-τρίτα των μελών του κοινοβουλίου και που καθιστούν εφικτή την αλλαγή της ονομασίας. Ενδεικτικό του πόσο πολύ έχει διχάσει η Συμφωνία των Πρεσπών και την κοινωνία της Βόρειας Μακεδονίας, ο νικητής της κάλπης δεν αναμένεται να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία και πιθανότατα θα υπάρξει και δεύτερος εκλογικός γύρος στις 5 Μαϊου.


Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 το πρωί και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 21:00 το βράδυ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, προηγείται ο Στέβο Πενταρόφσκι, που υποστηρίζεται από τα συγκυβερνώντα κόμματα των Σοσιαλδημοκρατών και του κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι. 

Οι υπόλοιποι δύο υποψήφιοι είναι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων και υποψήφια του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, από το οποί ο προέρχεται ο απερχόμενος Πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ. Το κόμμα έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της δίνουν ποσοστό 26,8%, έναντι 28,8% του Πενταρόβσκι. 

Τρίτος υποψήφιος  ο Μπλερίμ Ρέκα, καθηγητής πανεπιστημίου στο Τέτοβο, ο οποίος υποστηρίζεται από τα αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα BESA και «Συμμαχία για τους Αλβανούς», που όμως φαίνεται να συγκεντρώνει χαμηλά ποσοστά. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η προσέλευση θα μπορούσε να είναι χαμηλή, λόγω της απογοήτευσης μεταξύ των ψηφοφόρων στην πρόοδο της κυβέρνησης Ζάεφ στην προσέλκυση επενδύσεων και την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας.

Ο Ιβάνοφ αποχωρεί

Η θητεία του νυν συντηρητικού Προέδρου Γιόργκι Ιβάνοφ λήγει στις 12 Μαΐου. Ο Ιβάνοφ ήταν σφοδρός πολέμιος της Συμφωνίας μεταξύ της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης με τη γειτονική Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματος της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία, μια συμφωνία που έβαλε τέλος σε μια διαμάχη που διήρκεσε δεκαετίες. Τους προηγούμενους μήνες ο Ιβάνοφ αρνήθηκε να υπογράψει όλους τους νόμους που πέρασαν από το εθνικό κοινοβούλιο και έφεραν το όνομα Βόρεια Μακεδονία.

Το VMRO-DPMNE και η υποψήφιά του χρησιμοποίησαν τις προεδρικές εκλογές για να ασκήσουν κριτική στη συμφωνία με την Ελλάδα, μολονότι εάν εκλεγεί δεν είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει να τηρεί τη γραμμή του προκατόχου της. Εντούτοις η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα αυτή τη στιγμή ποντάρει πολλά στην ισχυρή βάση που έχει το κόμμα της αλλά και στο εθνικιστικό κλίμα μεταξύ πολλών πολιτών απέναντι στη συμφωνία με την Ελλάδα.

Η προοπτική του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Από την πλευρά του ο Πενταρόφσκι, επίσης καθηγητής Νομικής και πρώην σύμβουλος δυο Προέδρων της χώρας καθώς και της κυβέρνησης, κατά την προεκλογική του καμπάνια προσπάθησε να εστιάσει στις θετικές πτυχές της συμφωνίας με την Ελλάδα, προτάσσοντας την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή προοπτική, δυο θέματα που είχαν παγώσει για πάνω από δέκα χρόνια λόγω της διαμάχης για το ονοματολογικό με την Ελλάδα. Το ΝΑΤΟ ήδη έχει ανοίξει τις πύλες του για την Βόρεια Μακεδονία, η Ε.Ε. θα αποφασίσει προς το τέλος Ιουνίου εάν θα δώσει στη χώρα ημερομηνία για να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ο Πενταρόφσκι ενδέχεται να χάσει ψήφους από τους Σλαβομακεδόνες πολίτες αλλά μπορεί να υπολογίζει στις ψήφους πολιτών από τις υπόλοιπες εθνικές ομάδες που συνθέτουν αυτή την πολυεθνική χώρα: Τους Αλβανούς, τους Ρομά, τους Τούρκους και τους Βλάχους.

Ο ρόλος του Προέδρου είναι κυρίως συμβολικός, ωστόσο είναι αυτός που υπογράφει τους ψηφισμένους από το κοινοβούλιο νόμους και είναι ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Για τα δύο μεγάλα κόμματα πάντως οι προεδρικές εκλογές θα είναι η πρώτη φορά που θα αναμετρηθούν μετά την αλλαγή του ονόματος της χώρας και την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αναμένεται πάντως ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί στον β´ γύρο στις 5 Μαΐου μεταξύ Πενταρόφσκι και Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα. Σημαντικό εμπόδιο βέβαια και για τους δύο είναι ότι βάσει του εκλογικού νόμου το αποτέλεσμα θα μπορεί να θεωρείται νόμιμο μόνο αν η συμμετοχή ξεπεράσει το 40%.

Μια νέα πολιτική κρίση;

Με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα την τελευταία δεκαετία υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο οι εκλογικές λίστες αντικατοπτρίζουν τον πραγματικό αριθμό των ψηφοφόρων. Οι σημερινοί ψηφοφόροι υπολογίζονται σε 1,8 εκατομ. κι έτσι η υπέρβαση του εκλογικού ορίου του 40% φαντάζει δύσκολη. Επίσης το κλίμα είναι απαισιόδοξο δεδομένου ότι ενδέχεται πολλοί να μην ψηφίσουν λόγω απογοήτευσης ή απάθειας απέναντι στην πολιτική τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Πέταρ Ασνόφσκι το VMRO-DPMNE ενδέχεται να επιχειρήσει πάντως μποϊκοτάζ στον β´ γύρο των προεδρικών εκλογών για να προκαλέσει πρόωρες εθνικές εκλογές ή για να χρησιμοποιήσει μια νέα πολιτική κρίση ως μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση. Εάν από τις εκλογές δεν αναδειχθεί τελικά Πρόεδρος, το σενάριο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο είναι το πιο πιθανό.

ΑΜΠΕ/Deutsche Welle 

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ