2019-04-21 17:31:14
Φωτογραφία για Η Πρωτοβουλία Αστυνομικών για το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967
Συμπληρώνονται φέτος 52 χρόνια από το απριλιανό πραξικόπημα της 21ης Απρίλη, όπου μια ομάδα επίορκων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων κατέλυσε την κοινοβουλευτική δημοκρατία της

χώρας και ανέστειλε το Σύνταγμα, οδηγώντας τη χώρα στο γύψο και τη τυραννία.

Ως πολίτες και δη εν ενεργεία αστυνομικοί διδασκόμαστε απ’ την ημέρα εκείνη. Μαθαίνουμε για τα αίτια που προκάλεσαν κι οδήγησαν στην επιβολή της δικτατορίας και παράλληλα αποτίνουμε φόρο τιμής και σεβασμό στους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, στους βασανισθέντες, τους φυλακισμένους και εξόριστους αγωνιστές. Εμπνεόμαστε από αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία, που θυσιάστηκαν στον αγώνα αυτό, όπως τους νεκρούς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973, τον αγωνιστή της εθνικής αντίστασης και στέλεχος της ΕΔΑ Παναγιώτη Έλη, το δικηγόρο Νικηφόρο Μανδηλαρά, το βουλευτή της ΕΔΑ Γιώργο Τσαρουχά και τους άλλους ανώνυμους ή επώνυμους.


Αναγνωρίζουμε την προσφορά τους και τιμάμε τους αστυνομικούς και στρατιωτικούς που ανέπτυξαν αντιδικτατορική δράση αποδεικνύοντας τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων.

Μας άφησαν σαν σπουδαία παρακαταθήκη, το πώς πρέπει να δράσουμε σαν ένστολοι σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο μέλλον. Κι αυτή η αγωνιστική στάση τους, ξεδιαλύνει τους μύθους ότι οι ένστολοι συντάχθηκαν εν συνόλω με τους προδότες πραξικοπηματίες. Δεν ξεχνάμε το πλήρωμα του αντιτορπιλικού ΒΕΛΟΣ που το 1973 στασίασε ενάντια στους πραξικοπηματίες με τη συμμετοχή του στο κίνημα του ναυτικού. Επίσης, δεν ξεχνάμε τον ταγματάρχη του στρατού Σπύρο Μουστακλή που συμμετείχε στο ίδιο κίνημα. Ο αγώνας του για την δημοκρατία τον οδήγησε στο κολαστήριο του ΕΑΤ-ΕΣΑ, όπου από τα βασανιστήρια έμεινε ανάπηρος.

Καθοριστικός παράγοντας στην επιβολή της απριλιανής δικτατορίας ήταν η στήριξή της από τις ΗΠΑ. Η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της, δε λογαριάζει πραξικοπήματα, χούντες και πολέμους. Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, που έχει την προδοτική σφραγίδα των χουντικών, αποδεικνύει περίτρανα ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας για τη χώρα μας και την περιοχή μας. Η μεγαλύτερη συμφορά που έφεραν οι εγκληματίες αυτοί με την εισβολή στη Κύπρο το 1974 αποκαλύφθηκε κι από το φάκελο της Κύπρου, τώρα πρόσφατα. Όχι μόνο έδωσαν την αφορμή για την εισβολή των Τούρκων με το πραξικόπημα ενάντια στο Μακάριο στις 15-07-1974, αλλά δεν έκαναν και τίποτα για να αναχαιτίσουν την εισβολή, να πολεμήσουν τον εισβολέα, παρ’ όλο που είχαν ενημέρωση από τις δικές τους υπηρεσίες πληροφοριών. Ήταν αυτά τα καθάρματα που αποδυνάμωσαν την άμυνα του νησιού αφού ανακάλεσαν από το 1968 τη Ελληνική μεραρχία που στάθμευε στο νησί.

Αυτούς τους «πατριώτες» νοσταλγούν οι χρυσαυγίτες και κάθε λογής φασίστας. Αυτός είναι ο «πατριωτισμός» που πρεσβεύουν.

Οι προδότες αυτοί αναβίωσαν τις σύγχρονες κολάσεις του ΕΑΤ-ΕΣΑ, της Γυάρου, των φυλακών Μπογιατίου και Διονύσου. Τη γενική ασφάλεια στην οδό Μπουμπουλίνας στα Εξάρχεια όπου οι δήμιοι βασανιστές, Μπάμπαλης, Λάμπρου, Μάλλιος και άλλοι, βυσσοδομούσαν στα κορμιά των αγωνιστών. Εμείς οι αστυνομικοί του σήμερα, αποβάλλουμε αυτή την φασιστική και ανθρωποκτόνα ιδεολογία δεν επιθυμούμε να γίνουμε η σύγχρονη εκδοχή αυτών των «ανθρώπων». Δεν έχουμε καμία δουλειά απέναντι στον λαό που αγωνίζεται καθημερινά για τα δικαιώματά του. Δεν θέλουμε να σηκώνουμε το χέρι μας απέναντι σ’ αυτούς που χάνουν το σπίτι τους, τη δουλειά τους.

Οι ιδεολογικοί απόγονοι αυτών των ανθρώπων δεν έχουν θέση ανάμεσά μας!

Οι αστυνομικοί είμαστε δίπλα στο πολίτη και τον προστατεύουμε από έκνομες ενέργειες. Δεν επιθυμούμε ο πολίτης να μας φοβάται και να μας τρέμει ,αλλά να μας σέβεται και να τον σεβόμαστε.  Ο Έλληνας αστυνομικός διακατέχεται από δημοκρατικά ιδεώδη σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους. Δεν συμπαρατασσόμαστε μ’ αυτούς που βαράνε Έλληνες και μετανάστες.

Εν κατακλείδι ο λαός μας και εμείς οι αστυνομικοί ως κομμάτι του πρέπει να επαγρυπνούμε ώστε να μην βιώσουμε άλλη τέτοια συμφορά. Να θυμόμαστε και να τιμάμε τους αγωνιστές αστυνομικούς του αντιδικτατορικού αγώνα. Ως ενεργεία αστυνομικοί να περιφρουρούμε την δημοκρατική λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ. Σεβόμαστε το Σύνταγμα τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα που απορρέουν από αυτό.

Είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους στον αγώνα για μια καλύτερη και αξιοπρεπή ζωή, γιατί κι εμείς είμαστε εργαζόμενοι.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

http://www.protast.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ