2019-04-21 21:22:36
Φωτογραφία για O πρώην διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Κοραντής: Δεν είναι μύθος το σχέδιο «Πυθία»
Καταπέλτης για τον σημερινό διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη, αλλά και για όσους διακινούν ότι δεν υπήρξε σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, γνωστό και ως σχέδιο

«Πυθία», είναι ο πρέσβης ε.τ. Ιωάννης Κοραντής. Ο διοικητής της ΕΥΠ εκείνη την περίοδο, κατά την οποία αποκαλύφθηκε το σχέδιο παρακολούθησης και δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού, με δηλώσεις του στο «Π» υποστηρίζει ότι:

·       Ουδέποτε χαρακτήρισε την πηγή της ΕΥΠ για την απόπειρα δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή αναξιόπιστη, ούτε και στην υπηρεσία υπήρξε ανάλογη καταγγελία, και ότι, αντιθέτως, όσες πληροφορίες είχε δώσει επιβεβαιώθηκαν από τις συνεχιζόμενες έρευνες και δύο σημαντικά γεγονότα.

·       Ο ίδιος (ο κ. Κοραντής) στην κατάθεσή του στον εισαγγελέα κ. Φούκα υπήρξε κατηγορηματικός ότι «η πηγή ήταν αξιόπιστη και το σχέδιο δολοφονίας υπαρκτό».

·       Αποδίδει, δε, την «κίνηση αυτή του νυν διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη, σε σκοτεινό σχέδιο αποδόμησης του κ. Καραμανλή».


Την «υπόθεση Πυθία», με αφορμή τη δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, με βασικό κατηγορούμενο πρώην πράκτορα της CIA, είχε παρουσιάσει το περασμένο Σάββατο το «Π» με αποκαλυπτικές λεπτομέρειες , οι οποίες φαίνεται πως «ενόχλησαν» πολλές πλευρές.

Έτσι ήλθε η «απάντηση» μέσω δύο εφημερίδων («Εφημερίδα των Συντακτών» και «Νέα»), με τη δημοσιοποίηση επιστολής του διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Πέππα και την εισαγγελέα κα Δημητρίου αλλά και προς τους προϊσταμένους του Εφετείου Αθηνών και της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Με την οποία επιστολή αυτή, ο κ. Ρουμπάτης ενημερώνει ότι η «Πυθία» ουδέποτε υπήρξε και ήταν, από την αρχή έως το τέλος, μία κατασκευασμένη υπόθεση. Επικαλείται μάλιστα και έγγραφο της ΕΥΠ εκείνης της εποχής, το περίφημο πια «τρίτο έγγραφο», στο οποίο αναφέρεται, ότι:

«…Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η υπηρεσία μας να ελέγξει την αξιοπιστία της πηγής, ουδέν στοιχείο προέκυψε προς την κατεύθυνση της επιβεβαίωσης έστω και μέρους των παρασχεθεισών πληροφοριών. Κατόπιν τούτου εκτιμάται, από πλευράς του Ρώσου αξιωματούχου, ο οποίος προσκόμισε το υπόψη πληροφοριακό υλικό, ότι επιχειρήθηκε η παραπληροφόρηση των Κρατικών Αρχών της χώρας μας, με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων».

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι η επιστολή του κ. Ρουμπάτη και το «τρίτο έγγραφο» δημοσιοποιείται δύο μέρες πριν από τη δίκη για το σχέδιο «Πυθία» και ότι γίνεται αναφορά στο «σχέδιο δολοφονίας του Κ. Καραμανλή», με βάση πληροφορίες Ρώσου πράκτορα. Κι αυτό γιατί σήμερα, στο Μεικτό Ορκωτό, πρόκειται να διεξαχθεί η δίκη για το σχέδιο «Πυθία», που αφορά τις υποκλοπές των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του Κ. Καραμανλή και όχι το σχέδιο δολοφονίας του, αφού η υπόθεση αυτή με απόφαση του δικαστικού συμβουλίου έχει τεθεί στο αρχείο, με το αιτιολογικό ότι οι δράστες δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν, αφού ήταν άγνωστοι. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι με την «επιστολή Ρουμπάτη» και τη δημοσιοποίηση του αποκαλούμενου «τρίτου εγγράφου» επιδιώκεται η απαξίωση του σχεδίου «Πυθία» και η «απαλλαγή οιασδήποτε ευθύνης της CIA από το σχέδιο παρακολούθησης (και δολοφονίας) του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή».

Πρώτα επιφυλάξεις, μετά βεβαιότητα

Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Κοραντής (μάρτυρας στη δίκη) σε δηλώσεις του στο «Π» είναι ιδιαίτερα κατηγορηματικός:

«Εάν διαβάσει κανείς», είπε, «προσεκτικά το περίφημο πια τρίτο έγγραφο, που απέστειλε σε κυβερνητικούς παράγοντες και που ουσιαστικά έδωσε στη δημοσιότητα ο σημερινός διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης, θα διαπιστώσει ακριβώς αυτό που και η υπηρεσία της οποίας τότε ήμουν προϊστάμενος υποστήριζε. Ότι δηλαδή εκείνη τη χρονική στιγμή (Απρίλιο του 2009) διαπιστώναμε επιφυλάξεις επί των όσων μας είχαν καταγγείλει πράκτορες και από στοιχεία που είχαμε συγκεντρώσει για σχέδιο δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, αλλά ότι η έρευνα συνεχιζόταν. Είχε καθήκον η ΕΥΠ να είχε επιφυλάξεις. Έτσι αντιμετωπίζει όλες τις περιπτώσεις που είναι σε εξέλιξη. Όφειλα εγώ, ως διοικητής της ΕΥΠ, να έχω τις επιφυλάξεις μου. Αποκρύπτει όμως ο κ. Ρουμπάτης σήμερα να αναφερθεί σε άλλα έγγραφα, τα οποία αναφέρονται σε μεταγενέστερα στοιχεία που προέκυψαν από τις συνεχιζόμενες έρευνες και από δύο σημαντικά γεγονότα: 19 Απριλίου 2019, “άγνωστοι” είχαν πυροδοτήσει εκρηκτικό μηχανισμό στη συμβολή Κόνιαρη και λεωφόρου Αλεξάνδρας, σημείο από όπου περνούσε η αυτοκινητοπομπή του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, και σχεδιαζόμενη επιχείρηση των Τούρκων στη νήσο Ρω. Τα νεότερα, μεταγενέστερα στοιχεία και πληροφορίες μας ενίσχυσαν την αξιοπιστία Ρώσου πράκτορα, ο οποίος μας είχε καταγγείλει το σχέδιο εξόντωσης του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, αλλά και μας επιβεβαίωσαν ότι πράγματι υπήρξε σχέδιο δολοφονίας. Για το σχέδιο παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του τότε πρωθυπουργού και υπουργών δεν το συζητάμε, ήταν υπαρκτό και αποδείχθηκε με στοιχεία. Ήμουν δε κατηγορηματικός όταν ο εισαγγελέας κ. Φούκας με ρώτησε εάν πιστεύω τελικώς ότι πράγματι υπήρξε σχέδιο δολοφονίας και αν η πηγή μας ήταν αξιόπιστη. Απάντησα: ναι, πιστεύω απόλυτα».

Τα «παιχνίδια»

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν βλέπει σκοπιμότητα σήμερα εκ μέρους του κ. Ρουμπάτη στην κίνησή του να αποστείλει σε κυβερνητικούς παράγοντες επιστολή και το περίφημο «τρίτο έγγραφο», ο κ. Κοραντής μάς είπε: «Το γεγονός ότι “διέρρευσαν” όλα αυτά, γνωστά εδώ και χρόνια, δύο μέρες πριν από τη δίκη για το σχέδιο “Πυθία” και μάλιστα με σχόλιο και χαρακτηρισμούς από τον ίδιο τον σημερινό διοικητή της ΕΥΠ αποδεικνύει ότι πρόκειται περί εμπλοκής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών σε παιχνίδια πολιτικής διαμάχης. Δεν θα ήθελα να πω περισσότερα περί αυτού, παρά μόνον να εκφέρω μια προσωπική μου άποψη. Υπήρχε μια διαμάχη μεταξύ εκείνων που ήθελαν να “ανεβάσουν” τον Καραμανλή και άλλων που απέβλεπαν στη μείωσή του, την ακύρωσή του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πιστεύω πως θέτουν σε ενέργεια σχέδιο αποδόμησης του Κ. Καραμανλή».

https://www.paraskhnio.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ