2019-04-22 10:18:02
Φωτογραφία για Φαρμακοποιοί χαμένοι στην …ηλεκτρονική συνταγογράφηση! Δείτε ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν
Μαρία Γλένη

Σοβαρές δυσκολίες στην εκτέλεση των συνταγών αλλά και του καθημερινού τους έργου αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί, καθώς φαίνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα e – ΔΑΠΥ του ΕΟΠΥΥ, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα.

Οι φαρμακοποιοί καθημερινά φαίνεται ότι μπλέκουν στα «δίχτυα» του ψηφιακού συστήματος, το οποίο παρουσιάζει δυσλειτουργίες, με αποτέλεσμα να καθυστερούν στην εκτέλεση των συνταγών και στην παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Έτσι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) σταχυολογώντας μερικά από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος στην καθημερινή του εργασία, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση.

Και βέβαια προβλήματα στη συνταγογράφηση φαρμάκων υπάρχουν και για τους γιατρούς. Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: «Συνταγογράφηση φαρμάκων: Συνεχίζεται το μπάχαλο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για γιατρούς και φαρμακοποιούς! Όλα τα προβλήματα»


Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πάντως επισημαίνει μια σειρά θεμάτων που έχουν ανακύψει προσφάτως ή παραμένουν ανεπίλυτα από την έναρξη λειτουργίας του e – ΔΑΠΥ παροχών. Ειδικότερα:

1. Χρονοβόρα διαδικασία κατά την εκτέλεση των άυλων barcodes, που είναι σε βάρος και των ασφαλισμένων που περιμένουν μέχρι και 45 λεπτά για να εκτελεσθεί η γνωμάτευση.

2. Ο ΕΟΠΥΥ δεν ενημερώνει εγκαίρως τους παρόχους για κάθε αλλαγή στο σύστημα του e-ΔΑΠΥ, με αποτέλεσμα να υπάρχει αιφνιδιασμός και σύγχυση όπως πχ στην εφαρμογή χρήσης του άυλου κουπονιού, στις αλλαγές των τιμών αποζημίωσης κ.α. Για παράδειγμα, τα ποσοστά συμμετοχής για τις ταινίες και τους σκαρφιστήρες για ασθενείς με ΣΔ τύπου 2 με αντιδιαβητική αγωγή, άλλαξαν 3 φορές εντός του Ιανουαρίου 2019, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, γεγονός που προκάλεσε στους ασθενείς, σοβαρά προβλήματα αμφισβήτησης της αξιοπιστίας του ΕΟΠΥΥ και των φαρμακοποιών.

3. Η καθυστέρηση στην προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων του e- ΔΑΠΥ σχετικά με την ενσωμάτωση των διατάξεων του ισχύοντος ΕΚΠΥ, δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνει τους παρόχους με περικοπές. Δυστυχώς όμως, είναι παρά πολλά τα παραδείγματα των περικοπών για τέτοιες περιπτώσεις.

4. Η υποχρεωτικότητα της θεώρησης των γνωματεύσεων από ελεγκτή ιατρό εκτός των αναλωσίμων σακχαρώδη διαβήτη, δυστυχώς κατά την άποψη των υπηρεσιών δεν έχει καμία ισχύ. Επομένως θεωρημένες γνωματεύσεις μπορούν να περικοπούν, κάτι που δεν συμβαίνει – και ορθώς – με τις θεωρημένες συνταγές φαρμάκων.

5. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων που για υποβολές της Σύμβασης Σκευασμάτων Ειδικής Διατροφής επειδή ο συνταγογράφος ιατρός βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ, δεν εκκαθαρίζονται με αποτέλεσμα σε συναδέλφους φαρμακοποιούς που έχουν εκτελέσει έστω και μια γνωμάτευση των ιατρών που εμπλέκονται σε τέτοιες διαδικασίες να καθυστερεί η πληρωμή τους εδώ και αρκετούς μήνες.

6. Η ενεργοποίηση της διασύνδεσης του e-ΔΑΠΥ με τα λογισμικά των φαρμακείων μέσω του APIόπως ακριβώς ισχύει για τις συνταγές φαρμάκων – δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας.

Είμαστε υποχρεωμένοι να καταχωρούμε τις γνωματεύσεις του e-ΔΑΠΥ δύο φορές, μια κατά την εκτέλεση της στο σύστημα του e-ΔΑΠΥ και μια στο πρόγραμμα του φαρμακείου μας.

7. Για ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων οι τιμές αποζημίωσης είναι ίδιες ή και χαμηλότερες από τις τιμές αγοράς αυτών των προϊόντων. Επομένως είναι αδύνατη έως απαγορευτική, η χορήγηση αυτών των προϊόντων από τα φαρμακεία μας στον ασφαλισμένο.

Θα πρέπει να επιτραπεί η νόμιμη είσπραξη της διαφοράς ανάμεσα στην τιμή αποζημίωσης και στην λιανική τιμή. Το αποτέλεσμα της επιμονής μέχρι σήμερα, της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, για την μη είσπραξη της διαφοράς αυτής, οδηγεί τους ασφαλισμένους σε αδυναμία να προμηθευτούν τέτοιου είδους προϊόντα όπως γάλατα, προϊόντα κοιλιοκάκης κτλ. μέσω του ΕΟΠΥΥ.

8. Σύμφωνα με το νόμο 4472/2017 ο ΕΟΠΥΥ έχει υποχρέωση παροχής Bonus για τα φαρμακεία που έχουν επιτύχει τον στόχο τους ως προς τα ποσοστά διείσδυσης των γενοσήμων. Πιο συγκεκριμένα ο Οργανισμός οφείλει στους φαρμακοποιούς για τα έτη 2017, 2018 και το α΄ τρίμηνο του 2019, ποσό που ανέρχεται σε περίπου 7.700.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό έχουν αποδοθεί μόνο 1.680.000 ευρώ.

Υπάρχει λοιπόν άμεση ανάγκη για την απόδοση του ποσού αυτού στους δικαιούχους φαρμακοποιούς, διότι θεωρούμε παράλογο ενώ εισπράττει ο ΕΟΠΥΥ το rebate και το 0,8%, να μην αποδίδει το bonus στα φαρμακεία που έχουν επιτύχει τους στόχους διείσδυσης γενοσήμων.

9. Τέλος σοβαρό ζήτημα είναι και τα κριτήρια ελέγχου των φαρμακείων που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή καθώς και η διαδικασία ελέγχου. Είναι αναγκαίο να μας ενημερώσετε για τον τρόπο ελέγχου και πώς θα εφαρμοστούν τα κριτήρια αυτά.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ