2019-04-22 19:40:33
Φωτογραφία για Σκόπια: Ο Πενταρόφσκι προηγείται με μόλις 0,6% έναντι της Σιλιάνοφσκα
Οριακή είναι η διαφορά των υποψηφίων του κυβερνητικού συνασπισμού και του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE - Οι εκλογές για να είναι έγκυρες στον δεύτερο γύρο

θα πρέπει το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40%, ειδάλλως θα ακυρωθούν

Αμφίρροπη είναι η μάχη των προεδρικών εκλογών στα Σκόπια ανάμεσα στους δύο πρώτους υποψηφίους, κι ενώ η εγκυρότητα των εκλογών θα κριθεί από το ποσοστό συμμετοχής στο β' γύρο, που θα πρέπει να ξεπεράσει το 40%.

Στον πρώτο γύρο, ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού Στέβο Πεντάροφσκι επικράτησε με διαφορά μόλις 0,6% της βασικής του αντιπάλου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία είναι η υποψήφια του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE.

Η Εθνική Εκλογική Επιτροπή των Σκοπίων ανακοίνωσε ότι με καταμετρημένο το 99,96% των ψήφων ο Στέβο Πεντάροφσκι συγκέντρωσε ποσοστό 42,85% (323.846 ψήφους), ενώ η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα έλαβε ποσοστό 42,24% (319.240 ψήφους).


Ο τρίτος υποψήφιος, ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηρίχθηκε από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA») συγκέντρωσε ποσοστό 10,57% (79.915 ψήφους).

Στις 5 Μαΐου ο επόμενος γύρος

Κι ενώ ο δεύτερος γύρος έχει προγραμματιστεί για τις 5 Μαΐου, όλα τα ενδεχόμενα φαντάζουν πιθανά.

Η αναμέτρηση θα γίνει ανάμεσα στον 56χρονο Πεντάροφσκι, εθνικό συντονιστή της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, και την 65χρονη Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων.

Ωστόσο, προϋπόθεση για την εγκυρότητα των εκλογών είναι το ποσοστό συμμετοχής, που θα πρέπει να ξεπερνά το 40%. Ειδάλλως, ακολουθεί η ακύρωση των εκλογών και η προκήρυξη νέων.

Σε τέτοιο ενδεχόμενο, καθήκοντα Προέδρου της χώρας, μέχρι την εκλογή νέου, θα ασκεί ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι.

Στον χθεσινό πρώτο γύρο, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 41,82%, το οποίο ήταν το χαμηλότερο όλων των προεδρικών εκλογών που έχουν διεξαχθεί στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ