2019-04-22 22:00:10
Φωτογραφία για Σύνδρομο του Λαζάρου: Όταν η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά
Στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 38 περιπτώσεις ασθενών από το 1982 οι οποίοι εμφάνισαν το λεγόμενο «σύνδρομο του Λαζάρου», δηλαδή σταμάτησε η καρδιά τους να χτυπάει, έγινε αποτυχημένη προσπάθεια ανάνηψης και κάποια στιγμή, για λόγους που δεν κατανοεί κανείς ακριβώς, η καρδιά τους άρχισε να χτυπάει και επανήλθαν στη ζωή.

Πιό πρόσφατη είναι η περίπτωση ενός 14χρονου, του John Smith, ο οποίος έπαιζε στην παγωμένη λίμνη Sainte Louise στο Μιζούρι των ΗΠΑ με δύο φίλους του τον Ιανουάριο του 2015, όταν ξαφνικά ο πάγος κάτω από τα πόδια τους έσπασε και ανασύρθηκε από το βυθό μετά από 15 λεπτά.

«Ανάσταση», θα μπορούσε να πει κάποιος, μόνο που η αλήθεια είναι πως δεν είχε προηγηθεί θάνατος, άρα θα ήταν αδύνατο να ακολουθήσει ανάσταση. Το πρόβλημα είναι πως οι περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε τον θάνατο ως ένα συμβάν «μπαμ και κάτω», ενώ στην πραγματικότητα είναι μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει μέρες, ειδικά σε χαμηλές θερμοκρασίες.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν η καρδιά πάψει να χτυπάει, οι ιστοί του σώματος μένουν χωρίς οξυγόνο και γλυκόζη και σταδιακά πεθαίνουν. Όταν αρκετοί ιστοί πεθάνουν, έχουμε μαζική κατάρρευση ζωτικών οργάνων και θάνατο –κανονικό θάνατο, όχι μούφα– του ασθενούς. Εάν όμως η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλή, τότε αυτή η διαδικασία μπορεί να κρατήσει πολλές ώρες, καθώς το κρύο μειώνει πολύ τις ανάγκες των ιστών για οξυγόνο και γλυκόζη και ρίχνει τον ρυθμό του μεταβολισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ιστοί του δέρματος μπορούν να παραμείνουν ζωντανοί έως και 24 ώρες αφότου η καρδιά έχει σταματήσει να χτυπάει.

Αυτό ίσως εξηγεί την περίπτωση της ηλικιωμένης κυρίας από την Πολωνία η οποία το 2014 ξύπνησε στο νεκροτομείο, έπειτα από έντεκα ώρες παραμονής σε ψυγείο για νεκρούς. Την ίδια χρονιά, νεαρός Κενυάτης τρόμαξε μέχρι θανάτου τους εργαζόμενους στο νεκροτομείο της περιοχής του όταν μία μέρα μετά την πιστοποίηση του θανάτου του ζωντάνεψε ξαφνικά. Το 2010 στην Μπογκοτά της Κολομβίας, γυναίκα που είχε «πεθάνει» από καρδιακή προσβολή ανένηψε μετά από δύο ώρες και το 2014 και πάλι, εργαζόμενοι σε γραφείο τελετών στο Μισισιπή των ΗΠΑ ανακάλυψαν πως το περιεχόμενο της κάσας που ήταν έτοιμοι να θάψουν δεν ήταν όσο άψυχο πίστευαν.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ