2019-04-23 13:00:39
Φωτογραφία για Χολίνη, μια μοναδικά ευεργετική ουσία για τον ανθρώπινο οργανισμό
Η χολίνη είναι ένωση παρόμοια με αυτήν των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Αν και το σώμα παράγει κάποια ποσότητα χολίνης, πρέπει να την λαμβάνουμε και μέσω της διατροφής, καθώς ο ρόλος της ως δομικό στοιχείο των κυττάρων όπως και στην διαδικασία μεταβολισμού του λίπους σε ενέργεια, είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Αποτελεί ένα θρεπτικό συστατικό, το οποίο μόλις πρόσφατα (1998) προστέθηκε στην λίστα των απαραίτητων διατροφικών ουσιών, από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών. Τεχνικά δεν είναι μια βιταμίνη Β, αλλά συχνά περιλαμβάνεται στην οικογένεια της βιταμίνης Β, επειδή συνεργάζεται στενά με άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ειδικά το φολικό οξύ (βιταμίνη Β9), και την κοβαλαμίνη (βιταμίνη Β12), για να επεξεργάζονται το λίπος και να κρατούν την καρδιά και τον εγκέφαλο υγιή.

Είναι απαραίτητη για τη χοληδόχο κύστη και τη λειτουργία του ήπατος, το σχηματισμό λεκιθίνης, την παραγωγή ορμονών, και τη ρύθμιση του κεντρικού νευρικού συστήματος
. Συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών, στην αποτροπή συσσώρευσης ομοκυστεϊνης στο αίμα, στην σύνθεση του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη που απαιτείται για τη λειτουργία του εγκεφάλου και της μνήμης, στην προστασία του συκωτιού από την συσσώρευση λίπους, στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου των βρεφών, στην μείωση των φλεγμονών και στην πρόληψη ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξάνοντας την περιεκτικότητα ακετυλοχολίνης στον εγκέφαλο με συμπληρώματα χολίνης προκύπει βελτιωμένη μνήμη, ιδιαίτερα σε ασθενείς με την νόσο του Alzheimer.

Παράγεται σε μικρές ποσότητες από το σώμα μας ωστόσο είναι απαραίτητη η καθημερινή λήψη μεγαλύτερης ποσότητας μέσω της διατροφής. Βρίσκεται σε ένα πλήθος τροφών, με κυριότερη πηγή τον κρόκο του αυγού. Άλλες τροφές που περιέχουν την χολίνη είναι: οι γαρίδες, τα όστρακα, η σόγια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα σπαράγγια, το σπανάκι, το συκώτι, ο μπακαλιάρος, οι σαρδέλες, ο τόνος, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα μανιτάρια, οι ντομάτες, ο λιναρόσπορος, ο αρακάς κ.α. Η χολίνη βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στο ανθρώπινο γάλα, ενώ υψηλά είναι και τα επίπεδα συγκέντρωσης στον ορό των εγκύων γυναικών.

Σε περίπτωση ανεπάρκειας χολίνης στο σώμα παρουσιάζεται αύξηση του λιπώδους ιστού, αύξηση της πίεσης, έλκος στομάχου, δυσλειτουργία του ήπατος και των νεφρών ενώ στα έμβρυα έχει δυσμενή επίδραση στην ανάπτυξη του. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η χολίνη συμμετέχει και στο μεταβολισμό της ομοκυστεϊνης, επομένως είναι ευεργετική και για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 425 mg για τις γυναίκες και 550 mg για τους άνδρες.
via
olalathos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Άλλος παίκτης ο Χασάν
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Άλλος παίκτης ο Χασάν
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ