2019-04-24 22:56:00
Φωτογραφία για Έτσι θα μπορείς να δείχνεις νεότερος απ’ ότι είσαι πραγματικά!
Ακούς συχνά τη φράση από όσους σε γνωρίζουν ότι, δηλαδή, «δείχνεις μικρότερος από όσο είσαι». 

Εκτός απ’ το ότι αυτό σε κολακεύει, η φράση επισημαίνει, επίσης, ότι μπορούμε να έχουμε δύο ηλικίες ταυτόχρονα: Μια χρονολογική ηλικία και μια βιολογική ηλικία.

Η χρονολογική, λοιπόν, πάει σύμφωνα με τα κεράκια που έχεις σβήσει ανά τα χρόνια, ενώ από την άλλη η βιολογική, μετράει τη φυσική σου κατάσταση, σε σύγκριση με άλλους της ηλικίας σου. Οπότε, τα χρόνια δεν αποδεικνύουν τη φυσική σου κατάσταση, ούτε την ποιότητα της ζωής σου.

Τι σε κάνει να δείχνεις νεότερος απ’ ότι είσαι και πού οφείλεται;

Σύμφωνα με ειδικούς, η χρονολογική ηλικία δεν χρησιμεύει όταν αναφερόμαστε στη φυσική κατάσταση και στο πόσο ανθεκτικό είναι το σώμα σου. Με λίγα λόγια, οι κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, συμβάλλουν άμεσα σε αυτό. Έτσι ένας 50αρης καπνιστής, μπορεί να έχει τα πνευμόνια ενός 80αρη, άρα και τα όργανα του να «έχουν γεράσει».


Δεν είναι μόνο το κάπνισμα και οι καταχρήσεις, που μπορεί να μας κάνουν να γεράσουμε πρόωρα. Η έλλειψη, ακόμα, φυσικής άσκησης, όπως τονίζουν ειδικοί, που στο εργαστήριο μετράνε δείκτες υγείας και στοιχεία που σχετίζονται με αυτό, όπως η πυκνότητα των οστών, η σύνθεση του σώματος και η όσο το δυνατόν περισσότερη πρόσληψη οξυγόνου, παίζει ρόλο.

Έτσι, πολλά απ’ τα πράγματα που θεωρούμε ότι σχετίζονται με την ηλικία, σχετίζονται περισσότερο με τη δραστηριότητα ή την αδράνεια σε αντίθεση με την ηλικία. Συνεπώς, το βάρος και η παχυσαρκία δεν είναι υποχρεωτικό να πηγαίνουν με βάση την ηλικία.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, να κάνουμε μερικές αλλαγές στην καθημερινότητα μας, που θα μας κάνουν να γεράσουμε πιο ομαλά! Παρ’ όλο που οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία είναι αναπόφευκτες, μπορούν να μετριαστούν από καλύτερο ύπνο, τη σωστή άσκηση, τη διατροφή και τη μείωση του στρες.

Οι αλλαγές που μπορούν να παρατηρηθούν δεν είναι ξεκάθαρες, αλλά σίγουρα όργανα, όπως τα πνευμόνια, επωφελούνται από υγιεινές συνήθειες και είναι αποδεδειγμένο. Και για να είμαστε σαφείς, η βιολογική ηλικία έχει να κάνει με το πώς και πόσο αισθανόμαστε, τη λειτουργία του οργανισμού, όσο και την εμφάνιση!

Το πώς λειτουργούμε στην καθημερινή μας ρουτίνα είναι το παν. Η ευεξία και η καλή ποιότητα ζωής, που συμπεριλαμβάνουν καλή ξεκούραση, διατροφή, κοινωνικότητα και το γυμναστήριο, θα σε κάνουν να αισθανθείς πολύ πιο νέος από όσο πραγματικά είσαι.

Το μεγαλύτερο μέρος του εαυτού σου έχει να κάνει με την ανατροφή σου. Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι είναι στα γονίδιά τους να φαίνονται πιο νέοι και να είναι σε φόρμα, κάτι που, όπως αποδεικνύεται, δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Οι βλάβες του DNA, που προκαλούνται από πράγματα όπως το κάπνισμα και το μεταβολικό σύνδρομο, τα οποία επιταχύνουν αυτό που θεωρούμε ως την ασθένεια που σχετίζεται με την ηλικία.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια συσσώρευση παραγόντων, όπως το υψηλό σάκχαρο του αίματος, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το επιπλέον σωματικό λίπος γύρω απ’ το στομάχι. Είναι γνωστό ότι αυξάνεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και  καρκίνο, παρόλο που ο μηχανισμός δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός. Αν και δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε γιατί το μεταβολικό σύνδρομο συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά καρκίνου, γνωρίζουμε ότι το υπερβολικό λίπος μειώνει τη φυσική αναζωογόνηση των κυττάρων.

Η ικανότητα των κυττάρων να ανανεώνονται για να αντιμετωπίζουν προβλήματα, είναι αυτή που μας κρατάει νέους. Τα καλά γονίδια μπορεί να βοηθούν, αλλά οι καλές συνήθειες βοηθούν περισσότερο. Το γονίδιο, άρα,  δεν είναι καθοριστικό, ούτε έχει κάποια ισχυρή προγνωστική δύναμη.

Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσεις, τόσο το καλύτερο, αφού αυτοί που γυμνάζονται και τρέφονται καλά από μικροί, έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι υγιέστεροι στα 70 και στα 80 τους χρόνια. Ποτέ, όμως, δεν είναι αργά, αφού οι μύες του σώματος μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

Πηγή: ipop.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σκόνη, βροχή και λάσπη...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σκόνη, βροχή και λάσπη...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ