2019-04-25 12:26:21
Φωτογραφία για ΙΣΛάρισας: Οι γιατροί όμηροι ενός στρεβλού νομοθετήματος του αν.υπ. Υγείας κ. Π.Πολάκη
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΛΑΡΙΣΑ 25-4-2019 

«Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» 

Ν.Π.Δ.Δ. 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Η προχθεσινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και αφορά την αναστολή άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, με μοναδική προϋπόθεση την άσκηση ποινικής δίωξης και όχι την αμετάκλητη δικαστική απόφαση, αποτελεί ένα ακόμα δείγμα του ιατρικού μένους, του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας και γιατρού κ. Π.Πολάκη. 

Η ανωτέρω απόφαση, στο άρθρο 4 και περίπτωση γ., αναφέρει πως ο ΠΙΣ υποχρεούται σε αναστολή της άδειας άσκησης επαγγέλματος αν: «ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον γιατρού για τα αδικήματα της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 114 του ν.4600/2019». Δηλαδή «για κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση, πλαστογραφία, κιβδηλεία, παραχάραξη, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, για αρπαγή προσώπου, για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και για αισχροκέρδεια». 


Καταργείται δηλαδή αυτόματα το τεκμήριο αθωότητας των γιατρών της χώρας, αντιβαίνοντας σε κάθε Ευρωπαϊκή Οδηγία (άρθρο 3 της Οδηγίας 2016/343/ΕΕ) και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (άρθρο 6 του Ν4596/2019). 

Βάζει στο ίδιο σακί τα πλημμελήματα με τα κακουργήματα και θέτει σε πολυετή ομηρία τους γιατρούς, δεδομένου ότι σε αρκετές περιπτώσεις για να τελεσιδικήσει ένα πλημμέλημα χρειάζεται μια οκταετία, ενώ το κακούργημα μπορεί να πάει μέχρι και δεκαπενταετία. 

Θεωρούμε πως με την πρόσφατη υπουργική απόφαση γίνεται προσπάθεια στοχοποίησης και διαπόμπευσης του ιατρικού κόσμου, καταστρέφεται η επαγγελματική σταδιοδρομία, αρκετές θέσεις γιατρών κυρίως των δημόσιων δομών θα καταστούν ανενεργείς, ενώ από την άλλη μεριά ανοίγεται διάπλατα η πόρτα για την άνθιση του φαινομένου των δικαστικών διώξεων «εργολαβικά». 

Καταγγέλλουμε την απόφαση αυτή ότι παραβιάζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, ποικίλες συνταγματικές διατάξεις και κυρίως την νομοθετική εξουσιοδότηση του υπουργού. 

Ζητάμε την αρωγή του ΠΙΣ και την άμεση προσβολή των απαράδεκτων αυτών διατάξεων στο ΣτΕ. 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΛ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ