2019-04-25 17:00:19
Φωτογραφία για Υψηλές συγκεντρώσεις Αφρικανικής Σκόνης σε όλη τη χώρα - Οι επιπτώσεις στην υγεία μας (video)
Το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr WRF-CHEM υπολόγισε τη συγκέντρωση της σκόνης σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Στις σκιαγραφημένες περιοχές τονίζεται τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, οι οποίες είναι πιο σημαντικές κοντά στο έδαφος στη Δυτική Ελλάδα, και κυρίως στην Κέρκυρα και την Καλαμάτα.

Στη Βόρεια Ελλάδα εντοπίζονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, περί τα 3 km ύψος. Επιπροσθέτως, στη Νότια Ελλάδα, κυρίως στο Ηράκλειο και την Αθήνα, το στρώμα της σκόνης είναι πιο παχύ σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα, όπως για παράδειγμα στην Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα mε το meteo, h σκόνη ακολουθεί την πορεία των θερμών αερίων μαζών που κινούνται προς τα Βαλκάνια και δεν αναμιγνύονται με τις ψυχρές επιφανειακές, αλλά καθώς είναι ελαφρύτερες κινούνται σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα είναι αυξημένες ενώ η ορατότητα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Η σκόνη πάνω από τη χώρα προέρχεται από τη Λιβύη.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή της Λιβύης, λόγω του συνδυασμού των χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο με τις υψηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οδηγεί στην ανύψωση μεγάλης ποσότητας σκόνης και τη μεταφορά της προς τη χώρα μας και άλλες χώρες της Ευρώπης.

H σταδιακή υποχώρηση των υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης αναμένεται να ξεκινήσει το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου.
greece-salonikia
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ