2019-04-25 21:40:51
Φωτογραφία για Ο ρόλος της Ελλάδας στο  «δρόμο του Μεταξιού»...
Εχει χαρακτηριστεί «κινεζικό σχέδιο Μάρσαλ», εμπορική και οικονομική «γέφυρα» της Κίνας με την Δύση, ή ακόμη και κινεζική «οικονομική εισβολή» στο δυτικό γεωπολιτικό στερέωμα.

Ο,τι από όλα κι εάν ισχύει, ο νέος «Δρόμος του Μεταξιού» ( Belt & Road Initiative) αποτελεί ένα κολοσσιαίο επενδυτικό και οικονομικό project με την συμμετοχή 17 χωρών με συνολικό ΑΕΠ τουλάχιστον 23 τρισ. δολαρίων, άθροισμα πληθυσμού 4,4 δισ. ανθρώπων και προϋπολογισμού 3,67 τρισ. δολαρίων μόνο στον τομέα των κατασκευών και των υποδομών. Είναι, ουσιαστικά, το μεγάλο στοίχημα εξωστρέφειας και διασύνδεσης με την Δύση που έχει θέσει σε εφαρμογή η Κίνα και σε αυτό το στοίχημα η Ελλάδα έχει εξαρχής κομβικό και στρατηγικό ρόλο.

Στο πλαίσιο αυτό η συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στην δεύτερη σύνοδο κορυφής του Belt & Road Initiative στο Πεκίνο έχει ιδιαίτερη σημασία για την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της χώρας μας ως κόμβου διασυνδεσιμότητας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, και ως στρατηγικό αναπτυξιακό βήμα στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και των υποδομών
. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο θα έχει συναντήσεις με τον κινέζο ομόλογο του Li Keqiang καθώς και τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping, ενώ θα απευθύνει και ομιλία στο φόρουμ με θέμα «Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης».

Κεντρικό ζήτημα στις επαφές που θα έχει στο Πεκίνο ο πρωθυπουργός θα αποτελέσει, εκ των πραγμάτων, το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο μετά την επένδυση της Cosco αποτελεί ήδη στρατηγικό κέντρο διασύνδεσης της Ευρώπης με την Ασία και βασικό διαμετακομιστικό σταθμό εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης και ασιατικών χωρών. Στις συζητήσεις του Πεκίνου θα τεθούν και τα σχέδια των περαιτέρω επενδύσεων της Cοsco στο λιμάνι - επενδύσεων που, σύμφωνα με τις πληροφορίες στοχεύουν στη δημιουργία ενός διαμετακομιστικού κέντρου μαμούθ που θα φιλοξενεί ετησίως ένα εκατομμύριο επιβατηγά αυτοκίνητα. Συνολικά μαζί με το κέντρο logistics στο Θριάσιο και τα ξενοδοχεία που θα κατασκευάσει η κινεζική εταιρία στο λιμάνι θα επενδύσει περισσότερα από 400.000.000 ευρώ πέραν του 1,5 δισ. που έχει επενδυθεί μέχρι τώρα. Η ατζέντα μεταξύ Αθήνας - Πεκίνου περιλαμβάνει επίσης νέες επενδύσεις στην Ελλάδα στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, των logistics και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ενώ έντονο είναι το κινεζικό ενδιαφέρον και για την αγορά της ενέργειας αλλά και του real estate.

Ενδεικτικό του ιδιαίτερου ρόλου που έχει η Ελλάδα στον νέο αυτό στρατηγικό σχεδιασμό διασύνδεσης της Κίνας και της Ασίας με την Ευρώπη είναι και σημερινό δημοσίευμα του Politico. Το δημοσίευμα αναφέρεται ιδιαιτέρως στην ενισχυμένη αυτοπεποίθηση της χώρας μας και της διεθνούς και ευρωπαϊκής αξιοπιστίας του Αλέξη Τσίπρα» μετά την συμφωνία των Πρεσπών. Όπως σημειώνει, ο Έλληνας πρωθυπουργός “σκοπεύει να αξιοποιήσει το κεφάλαιο αυτό για να ενισχύσει το προφίλ της χώρας μας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και να την καταστήσει ισχυρή μετά τα χρόνια της κρίσης”, ενώ σημειώνει και τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα καθώς «η Ελλάδα βρίσκεται στα σύνορα της Ευρώπης με την ασιατική ήπειρο και είναι κυριολεκτικά το κύριο σημείο εισόδου για το εμπόριο της Κίνας με την περιοχή, από το κινεζικά ελεγχόμενο λιμάνι του Πειραιά»...
tvxs.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ