2019-04-26 11:02:26
Φωτογραφία για Τα αντιβιοτικά συνδέονται με τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά στις μεσήλικες γυναίκες
Αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού στις γυναίκες που

λαμβάνουν αντιβιοτικά για δύο μήνες και περισσότερο

Ανησυχητικά είναι τα νέα για τις γυναίκες που λαμβάνουν αντιβιοτικά για διάστημα άνω των δύο μηνών καθώς η μακροχρόνια λήψη τους τις καθιστά ευεπίφορες σε εμφράγματα ή εγκεφαλικό.

Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, συμμετείχαν 36.429 γυναίκες και χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από το 2004 έως το 2012.

Τα αποτελέσματα της αμερικανικής έρευνας έδειξαν ότι κυρίως οι γυναίκες άνω των 60 ετών αλλά και όσες συγκαταλέγονται στη μέση ηλικίας, 40 έως 59 ετών, που λάμβαναν αντιβιοτικά για διάστημα άνω των δύο μηνών είχαν κατά 35% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εμφράγματος. Ωστόσο, για τις γυναίκες, 20 έως 39 ετών, δεν επιβεβαιώθηκε αυτό το εύρημα.

Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες εμφάνιζαν 32% μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν έμφραγμα εάν λάμβαναν αντιβιοτικά για περισσότερους από δύο μήνες.

Για τις γυναίκες μέσης ηλικίας ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 28%.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Λι Κι, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Παχυσαρκίας του Πανεπιστημίου Τουλέιν στη Νέα Ορλεάνη και αναπληρωτής καθηγητής διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ διευκρίνισε ότι «η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι τα αντιβιοτικά προκαλούν καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά ότι υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ τους».

«Είναι πιθανό ότι οι γυναίκες που ανέφεραν μεγαλύτερη χρήση αντιβιοτικών έχουν έρθει συχνότερα αντιμέτωπες με ασθένειες που απαιτούν αντιβιοτικά για την αντιμετώπισή τους, οπότε ενδέχεται να είναι η συσσώρευση ο καθοριστικός παράγοντας».

Ο ίδιος τόνισε ότι τα αντιβιοτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαία.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ