2019-04-26 18:00:24
Φωτογραφία για Πλήρης απαξίωση για τον υποχρεωτικό οικογενειακό γιατρό - 7 στους 10 πολίτες δεν έχουν κάνει ακόμη εγγραφή.
Το 70% των πολιτών δεν έχει ακόμη εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό, αν και η υπαγωγή σε αυτόν θεωρήθηκε υποχρεωτική από τις αρχές του έτους, ενώ παράλληλα ένας στους δύο δηλώνει άγνοια για το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας του υπουργείου Υγείας και τη δημιουργία των τοπικών μονάδων.

Τα παραπάνω είναι δύο μόνο από τα συμπεράσματα έρευνας της Alco που έγινε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και που ουσιαστικά δείχνει την πλήρη απαξίωση για τη μεταρρύθμιση Ξανθού- Πολάκη, που δύο περίπου χρόνια μετά την ανακοίνωσή της, έχει κυριολεκτικά μείνει ημιτελής.

Τα περαιτέρω ευρήματα της μελέτης δίνουν τη συνολική εικόνα: το 59% των πολιτών γυρίζει την πλάτη στον οικογενειακό γιατρό και δηλώνει ότι θα παραμείνει στο γιατρό που τον παρακολουθεί.

Αυξήθηκε ο αριθμός των πολιτών που δεν έμειναν ευχαριστημένοι από τη μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που επισκέφθηκαν, από 36% το περασμένο Σεπτέμβριο, σε 41% σήμερα. Ταυτόχρονα αυξήθηκε κατά 16%, από 30% σε 46%, ο αριθμός των πολιτών που εκτιμούν ότι το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα οδηγήσει σε επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.


Το 50% δυσπιστεί σε σχέση με το Δημόσιο σύστημα υγείας, εκτιμώντας ότι για να καλύψει τις ανάγκες του θα πρέπει να πληρώσει. Τέλος, 4 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι οι υπηρεσίες έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, 3 στους 10 ότι έχουν μείνει στάσιμες και 2 στους 10 ότι έχουν βελτιωθεί.

Με βάση την τελευταία ενημέρωση του υπουργού Υγείας Α. Ξανθού για την πορεία της μεταρρύθμισης (Ιανουάριος) 1,8 εκατομμύρια πολίτες από τα περίπου 10 εκατομμύρια ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ είχε πραγματοποιήσει σε οικογενειακό γιατρό, παρά το γεγονός πως ο αρχικός στόχος ήταν το νέο αυτό μοντέλο πρωτοβάθμιας περίθαλψης να είναι καθολικό. Από τις 237 τοπικές μονάδες υγείας (ΤΟΜΥ) που έχει προβλεφθεί να λειτουργήσουν και να στελεχωθούν από οικογενειακούς γιατρούς, μόλις 120 έχουν ανοίξει και αυτές όμως με τεράστια κενά.

Εξαιτίας μάλιστα της χαμηλής ανταπόκρισης στο θεσμό, αλλά και των μεγάλων δυσκολιών στελέχωσης των τοπικών μονάδων υγείας, που οδηγεί σε καθυστέρηση λειτουργίας νέων και υπολειτουργίας των υφιστάμενων, με πρόσφατη υπουργική απόφαση άλλαξαν οι κανόνες των ιατρικών επισκέψεων, με τους ασθενείς να χωρίζονται σε εγγεγραμμένους, σε μη εγγεγραμμένους και σε έκτακτες περιπτώσεις. Η υπουργική απόφαση δεσμεύει επίσης έναν αριθμό επισκέψεων οι οποίες θα γίνονται από ασθενείς που διαθέτουν παραπομπή από οικογενειακό γιατρό.

Η έρευνα του ΙΣΑ έδειξε επίσης πως 1 στους 2 πολίτες δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες υγείας. Σε δυσμενέστερη θέση βρίσκονται τα άτομα άνω των 65 ετών που σε ποσοστό 60% δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ