2019-04-27 17:00:51
Φωτογραφία για Αφρικανική σκόνη και επιπτώσεις στην υγεία
Αυτές τις ημέρες αλλά και για το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται στη χώρα μας αυξημένη μετακίνηση σκόνης από την Αφρική. Αυτή η μορφή σκόνης ταξιδεύοντας από την Αφρικανική Ήπειρο μεταφέρει τοξικούς ρύπους όπως τα Βαρέα μέταλλα αλλά και Αρσενικό, Μαγγάνιο, Μόλυβδο, Χρώμιο, Ψευδάργυρο, Μύκητες και Βακτήρια.

Τα σωματίδια σκόνης με μεγάλο βάρος καθιζάνουν κατά το ταξίδι τους από την Αφρική διότι είναι βαρύτερα από τον αέρα ενώ τα σωματίδια σκόνης με μικρότερο βάρος

(1-10Mm) είναι τα πιο επικίνδυνα διότι είναι πλήρως εισπνεύσιμα από τον άνθρωπο φθάνοντας μέχρι τους πνεύμονες.

Η εισπνοή αυτών των σωματιδίων μπορεί να προκαλέσει παρόξυνση της νόσου σε χρόνιους πνευμονοπαθείς όπως είναι αυτοί που πάσχουν από Βρογχικό Άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.) με την θνητότητα και τη νοσηρότητα να αυξάνει τις ημέρες που παρατηρείται μετακίνηση Αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας.


Τα κυριότερα συμπτώματα είναι ο επίμονος ξηρός και ερεθιστικός βήχας, ο οποίος μπορεί να συνοδεύεται από δύσπνοια, πόνο στο στήθος και συριγμό. Ειδικά στους ασθενείς που πάσχουν από Βρογχικό Άσθμα και Χ.Α.Π. μπορεί να χρειαστούν μεγαλύτερες δόσεις ανακουφιστικών φαρμάκων όταν αυτοί οι ασθενείς παρουσιάζουν παρόξυνση.

Τέλος, οι ασθενείς αλλά και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού καλό θα είναι να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες:

Να αποφεύγουν τις άσκοπες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρουςΝα λαμβάνουν με συνέπεια τα φάρμακά τουςΝα παραμένουν μέσα σε σωστά κλιματιζόμενους χώρουςΝα αναπνέουν αν είναι δυνατόν από τη μύτη, που είναι το φυσικό φίλτρο του οργανισμούΝα κρατούν ενήμερους τους Πνευμονολόγους και τους Καρδιολόγους τους στην περίπτωση που εκτός του βήχα εμφανίσουν και απειλητικά συμπτώματα όπως η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος και ο συριγμός της αναπνοής

Του Dr. Γεώργιου Ι. Τασόπουλου MD,PhD

Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ