2019-04-28 11:53:17
Φωτογραφία για Οι δολοφονίες που αφύπνισαν την κοινωνία...
Οι δολοφονίες τουλάχιστον τριών εργαζόμενων μεταναστριών από την Ασία και του παιδιού της μιας από τον κατά συρροή δολοφόνο, ίλαρχο της Εθνικής Φρουράς Νίκο Μεταξά, έχουν προκαλέσει αγανάκτηση όχι μόνο στη μεταναστευτική κοινότητα, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τυχαία, όταν ξεχείλισαν τα φρεάτια όπου είχαν πεταχτεί δύο πτώματα ● Σοβαρά τα κενά στις διαδικασίες διερεύνησης της Αστυνομίας.

Στα πηγάδια ενός εγκαταλελειμμένου μεταλλείου κοντά στην κοινότητα Μιτσερό στην επαρχία Λευκωσίας αναζητεί εδώ και μέρες η κυπριακή Αστυνομία τις μετανάστριες-θύματα του κατά συρροή δολοφόνου με τον ψευδή λογαριασμό στα social media «Ορέστης».

Οι γυναίκες είχαν δηλωθεί «εξαφανισμένες» και για μήνες βρίσκονταν στα φρεάτια του μεταλλείου ή άλλα άγνωστα σημεία, πιθανόν σε φράγματα της περιοχής. Η αστυνομία ανέσυρε και ταυτοποίησε μέχρι στιγμής μόνο δύο από τα θύματα.


Τα φρικιαστικά εγκλήματα χρονολογούνται από το 2017 μέχρι πρόσφατα και αφορούν τουλάχιστον 3 γυναίκες και το κοριτσάκι της μιας από αυτές, όλες εργαζόμενες μετανάστριες στην Κύπρο από την Ασία.

Δράστης, ο Νίκος Μεταξάς, ίλαρχος της Εθνικής Φρουράς, 35 ετών, ένα πρόσωπο που ανέπτυσσε την προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική δραστηριότητά του, χωρίς να γίνεται αντιληπτός από κανέναν για τα αποτρόπαια εγκλήματά του.

Η πρωτοφανής υπόθεση συγκλονίζει την κοινή γνώμη στην Κύπρο, έχει αφυπνίσει τα πιο ευαίσθητα τμήματά της και προκαλεί θλίψη και οργή στη μεταναστευτική κοινότητα, ιδίως των φτωχών Ασιατών. Ταυτόχρονα, μετατρέπεται σε μια υπόθεση που ελκύει το ενδιαφέρον των μεγάλων διεθνών ΜΜΕ, αλλά παράλληλα τροφοδοτεί σενάρια και εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από τη μέχρι τώρα ροή των συγκλονιστικών πληροφοριών για το πώς σκεφτόταν και ενεργούσε ο Μεταξάς, μπορούν να εξαχθούν ορισμένα συμπεράσματα.

Ο συγκεκριμένος δολοφόνος αποκαλύπτεται να είναι ένας απόλυτα διεστραμμένος εγκληματίας, που για την ανάκρισή του η κυπριακή Αστυνομία ζήτησε τη βοήθεια εξειδικευμένου στελέχους της αγγλικής μητροπολιτικής αστυνομίας (Scotland Yard). Οι πράξεις του χαρακτηρίζονται σπάνιες και ανιχνεύονται μόνο σε μεγάλους πληθυσμούς.

Η επιλογή του Μεταξά να στοχοποιήσει τη μεταναστευτική κοινότητα προφανώς δεν είναι τυχαία. Οι μετανάστες και ιδιαίτερα οι γυναίκες είναι οι πλέον εκτεθειμένοι στην εκμετάλλευση.

Η συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων είναι κάτοικοι της Κύπρου, αντιμετωπίζονται ως «προσωρινοί» και δευτέρας κατηγορίας, ποτέ όμως ως πολίτες. Ζουν δίπλα στην κοινωνία υποδοχής, σαν να είναι μια άλλη σκιώδης κοινωνία, και έτσι αντιμετωπίζονται στις περισσότερες περιπτώσεις.

Οι γυναίκες εργαζόμενες ως οικιακές βοηθοί είναι και στην πράξη «προσωρινές» με βάση την άδεια παραμονής τους – συνήθως 6 χρόνια. Εχουν πενιχρά εισοδήματα, αν και πολύτιμα για τις φτωχές χώρες τους, είναι θύματα ποικίλων διακρίσεων, φανερών ή έμμεσων. Οι περιοχές όπου συναθροίζονται στις μεγάλες πόλεις, λ.χ. τις Κυριακές, που είναι ημέρα αργίας, προσελκύουν εγκληματικά στοιχεία.

Ο Μεταξάς φαίνεται να έκανε τους υπολογισμούς του και με γνώμονα ότι οι γυναίκες-θύματά του θα μπορούσαν να είναι ακόμα και μόνες, χωρίς φίλους ή γνωστούς, σε μια χώρα όπου κανείς δεν θα τις αναζητούσε με επιμονή.

Η γενική δε εικόνα που υπήρχε μέχρι σήμερα ήταν μια απλουστευμένη εκδοχή, ότι οι πλείστες γυναίκες μετανάστριες όταν «εξαφανίζονται» μάλλον διέρχονται τη γραμμή κατοχής από μη ελεγχόμενα σημεία και περνούν στα κατεχόμενα. Δεδομένου δε ότι οι αρχές δίωξης της Δημοκρατίας έχουν πολύ περιορισμένη συνεργασία με τις αντίστοιχες του ψευδοκράτους, τα πράγματα λαμβάνουν τον χαρακτήρα της πλήρους αποδέσμευσης από την περαιτέρω διερεύνηση.

Ο Μεταξάς έκανε όλους τους υπολογισμούς για το «τέλειο έγκλημα», αλλά τέτοιο φαίνεται να μην υπάρχει. Τα πτώματα των δύο μεταναστριών εντοπίστηκαν στο φρεάτιο του μεταλλείου Μιτσερού τυχαία, από τον φωτογραφικό φακό ενός Γερμανού τουρίστα, ο οποίος και έκανε καταγγελία στην Αστυνομία.

Τα πτώματα εμφανίστηκαν επειδή ξεχείλισαν τα φρεάτια του μεταλλείου, αφού φέτος υπήρξε πρωτοφανής στα ιστορικά –ίσως και για ολόκληρο αιώνα– βροχόπτωση στο νησί, που κανονικά υποφέρει από ανομβρίες.

Η υπόθεση αποκάλυψε επίσης σοβαρά κενά στις διαδικασίες διερεύνησης της Αστυνομίας, που σχετίζονται μεταξύ άλλων και με το γεγονός ότι δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για έλεγχο τηλεπικοινωνιακών δεδομένων ή καταγεγραμμένης συνομιλίας στις περιπτώσεις εξαφανίσεων.

Η ισχύουσα νομοθεσία δεν επέτρεψε στους αστυνομικούς ανακριτές, όταν έγιναν οι καταγγελίες για εξαφανίσεις, να παραλάβουν ηλεκτρονικές συσκευές –το ένα θύμα είχε ταμπλέτα– ώστε να τις ξεσκονίσει η υπηρεσία ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Αντίθετα, μόλις εντοπίστηκε το πρώτο πτώμα και έπαψε να είναι η άτυχη μετανάστρια «εξαφανισμένη», αλλά θύμα δολοφονίας, η Αστυνομία ανέσυρε τα ηλεκτρονικά δεδομένα και σε διάστημα λίγων ωρών κατάφερε να εντοπίσει τον «Ορέστη» και τους ψευδείς λογαριασμούς του καθώς και την επικοινωνία του με τα θύματα.

Η νομοθεσία μέχρι σήμερα δεν περιλαμβάνει τις εξαφανίσεις όταν πρόκειται για απόκτηση πρόσβασης σε προσωπικά δεδομένα, παρά το γεγονός ότι το είχε εισηγηθεί η Αστυνομία και η Γενική Εισαγγελία στη Βουλή ήδη από το 2007, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.

Κυριάκος Πιερίδης
efsyn.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ