2019-05-02 14:26:59
Φωτογραφία για Ο Μητροπολίτης Χίου έριξε άκυρο... στη ΧΑ...
Ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκος, γνωστός στο πανελλήνιο για τον εθνικοπατριωτικό λόγο του βρήκε την ευκαιρία να πετάξει από πάνω του τη ρετσινιά του Χρυσαυγίτη που του έχουν προσάψει οι «προοδευτικοί» του νησιού και έβαλε στη θέση που του αξίζει τον βουλευτή της «Χρυσής Αυγής» Αντώνη Γρέγο, όταν προσπάθησε εκείνος να καταθέσει στεφάνι στη Μονή Αγίου Μηνά για την επέτειο της τουρκικής σφαγής του 1822.

«Δίπλα στη σφαγή της Χίου είναι και το Δίστομο», επεσήμανε με νόημα ο ακρίτας Ιεράρχης, υπερτονίζοντας ότι «η αγάπη του για το έθνος δεν του επιτρέπει να κάνει διαχωρισμό των ιστορικών γεγονότων».

Επίσης, είπε κάτι που ήταν ευρύτερα γνωστό μεν στους Χιώτες αλλά το επανέλαβε: «ο παππούς μου είπε, χάθηκε το 1941, όταν η ναζιστική Γερμανία τορπίλισε το πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού στο οποίο ταξίδευε ειρηνικά για να βγάλει το ψωμί των παιδιών του».

Όλα αυτά συνέβησαν κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο ιστορικό μοναστήρι στον χώρο του μαρτυρίου εκατοντάδων Χιωτών, στην αιματοβαμμένη Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά.


Εκει τίμησε Χίος, τη μνήμη όσων σφαγιάστηκαν τον Απρίλη του 1822 από τους Τούρκους Οθωμανούς, έπειτα από την αποτυχημένη επαναστατική απόπειρα μερίδας του πληθυσμού υπό τον Σαμιώτη Λυκούργο Λογοθέτη.

Μετά την λειτουργία έγινε επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Χίου Μάρκου, εις μνημόσυνο αιώνιο όπως κάθε χρόνο την Τρίτη της Διακαινησίμου, των σφαγιασθέντων στον ίδιο τον τόπο του μαρτυρίου τους το 1822.

Μέσα στη Μονή παραμένουν ζωντανά και ανεξίτηλα τα σημάδια της σφαγής πάνω στο δάπεδο του Καθολικού της Μονής που είναι ποτισμένο με το αίμα από τις σφαγές των αθώων και σε κάποια σημεία στο Σολέα του ναού, έχουν μείνει τα σημάδια των σωμάτων των σφαγιασθέντων.

Επίσης στο Σκευοφυλάκιο φυλάσσονται τα ιερά λείψανα χιλιάδων Χιωτών και κυρίως παιδιών και νηπίων που πήγαν στη Μονή για να προστατευτούν και να σωθούν και τους έσφαξαν με ανηλεή τρόπο οι τότε αιμοδιψείς Τούρκοι. Αυτών την ιερή μνήμη τιμά σύσσωμο το νησί κάθε χρόνο, την Τρίτη του Πάσχα!...
newpost.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ