2019-05-04 00:02:00
Φωτογραφία για Το 70% του νοσοκομειακού προσωπικού δεν… «πλένει τα χέρια του»
Συντάκτης: Virus

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης λοίμωξης κατά τη διάρκεια νοσηλείας ή μετά το χειρουργείο όπως προκύπτει από στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ωστόσο, μεγάλο μέρος του νοσηλευτικού προσωπικού δεν εφαρμόζει την πρακτική της υγιεινής των χεριών.

Συγκεκριμένα, σύμωνα με τα στοιχέια του ΠΟΥ, ένα στους 10 ασθενείς είναι πιθανόν να προσβληθεί από παθογόνα μικρόβια κατά την παραμονή του στο νοσοκομείο. Οι πιθανότητες αυξάνονται κατά 50% όταν ο ασθενής έχει μπει στην χειρουργική αίθουσα.

«Η πρόληψη των λοιμώξεων σώζει καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές», επισημαίνει ο ΠΟΥ, τονίζοντας ότι η υγιεινή των χεριών είναι σημαντική κατά την παροχή ιατρονοσηλευτικής φροντίδας. Τα καθαρά χέρια μειώνουν το ενδεχόμενο να μεταφερθούν μικρόβια από το νοσοκομειακό περιβάλλον στους νοσηλευόμενους. Επίσης, η υγιεινή των χεριών θωρακίζει και την ασφάλεια των επαγγελματιών υγείας.


Μπορεί να αποτελεί οικονομικό και το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης λοιμώξεων, αλλά σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα μεγάλο ποσοστό, το 70% του νοσοκομειακού προσωπικού δεν την ακολουθεί συστηματικά.

Μια ακόμη μελέτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, η οποία διεξήχθη την προηγούμενη χρονιά, στο πλαίσιο κοινής ευρωπαϊκής δράσης (EU-JAMRAI), έφερε στην επιφάνεια παραμέτρους όπως τη συμπεριφορά όλου του νοσοκομείου ως οργανισμού σχετικά με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παράγοντες όπως ο φόρτος εργασίας, η χρήση γαντιών και η διαθεσιμότητα των υλικών δεν αποδείχθηκαν αποτρεπτικοί στην εφαρμογή της υγιεινής των χεριών. Ανάλογα ήταν τα πορίσματα αντίστοιχης έρευνας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγιεινή των Χεριών την 5η Μαΐου, εκτιμάται ότι είναι αναγκαία, «μία συνολική αλλαγή κουλτούρας μέσα στην οποία η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της φροντίδας των ασθενών».

Με στόχο να κινητοποιήσει το νοσηλευτικό προσωπικό προς την κατεύθυνση της εφαρμογής της υγιεινής των χεριών, ο ΕΟΔΥ υλοποιεί πιλοτικό πρόγραμμα στα νοσοκομεία της περιφέρειας της Αττικής εδώ και ένα χρόνο, με απώτερο στόχο την εφαρμογή του σε όλα τα ελληνικά νοσοκομεία.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ