2019-05-05 09:06:12
Φωτογραφία για Folli Follie: Νέα δίωξη σε βαθμό κακουργήματος προ των πυλών;
Τον… εορτασμό του ενός έτους από την έναρξη της έρευνας με την έκθεση της QCM για τα – οικονομικά- έργα και ημέρες της Folli Follie με νέες κακουργηματικές διώξεις αναμένεται να

κάνει η εισαγγελία η οποία έχει θέσει επί τάπητος όλα τα ανοιχτά ζητήματα για την υπόθεση.

Θεωρείται μάλιστα θέμα χρόνου να παραγγείλουν την άσκηση νέας κακουργηματικής δίωξης σε βάρος των πρώην διοικούντων και των οικονομικών υπευθύνων της άλλοτε κραταιάς εταιρείας, όπως διαφαίνεται από τις  πρόσφατες εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου, συνολικά 13 προσώπων, που είχαν ζητήσει. Η κίνηση αυτή άλλωστε προμηνύει (εφόσον οι εξηγήσεις δεν κριθούν επαρκείς) την απαγγελία νέων κατηγοριών για το δεύτερο σκέλος της εισαγγελικής έρευνας.

Ο ιδρυτής της Folli Follie, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, και ο γιος του, Τζώρτζης, κινδυνεύουν να κατηγορηθούν και για το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης ενώ η Κατερίνα Κουτσολιούτσου βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη δίωξη για άμεση συνέργεια στη χειραγώγηση της αγοράς.


Η νέα ποινική δίωξη

Τον περασμένο Δεκέμβρη, ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος της προκαταρκτικής εξέτασης και είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των τριών μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου και ακόμα 11 εμπλεκομένων. Απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι οι κακουργηματικές κατηγορίες που ήδη αντιμετωπίζουν.

Τώρα, με τη λήψη των νέων ανωμοτί καταθέσεων από συνολικά 13 υπόπτους, ολοκληρώθηκε το δεύτερο σκέλος της εισαγγελικής έρευνας που αφορά σε ενδεχόμενη χειραγώγηση της μετοχής της εταιρείας.

Οι κατηγορίες για τις οποίες έδωσαν εξηγήσεις ως ύποπτοι (και συνεπώς, κινδυνεύουν να διωχθούν ποινικά) είναι:

της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, ο Κινέζος επικεφαλής και ο Έλληνας υπεύθυνος των οικονομικών στη θυγατρική του Ομίλου στην Ασία.

της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία με την επιβαρυντική διάταξη του ν.1608/50 (εν αναμονή της κατάργησης του με το νέο Ποινικό Κώδικα) οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος,

της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος,

της χειραγώγησης της αγοράς οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος,

της άμεσης συνέργειας στη χειραγώγηση της αγοράς η Κατερίνα Κουτσολιούτσου,

της πλαστογραφίας, της άμεσης συνέργειας στην πλαστογραφία και της άμεσης συνέργειας στη χειραγώγηση της αγοράς, κατά περίπτωση, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας που ενέκριναν τις επίμαχες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Folli Follie την επίδικη περίοδο, σε Ελλάδα και Ασία και δύο Κινέζοι, υπεύθυνοι στον Όμιλο της Ασίας.

Κατά την εισαγγελική έρευνα, οι πλασματικοί οικονομικοί ισολογισμοί της εταιρείας, οι οποίοι φέρονται να στηρίχθηκαν και σε πλαστογραφημένες βεβαιώσεις τραπεζών σε Ελλάδα και Ασία (για τόκους καταθέσεων και υπόλοιπα δήθεν υψηλότερων καταθέσεων σε λογαριασμούς) προσκομίστηκαν και στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία ψευδής εικόνα για οικονομική ευρωστία της εταιρείας, να ανέβει η τιμή της μετοχής της και να ζημιωθούν όσοι επέλεξαν να την αγοράσουν.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν, στις ανωμοτί εξηγήσεις τους, κάθε εμπλοκή σε παράνομη πράξη. Η οικογένεια Κουτσολιούτσου, στα υπομνήματα της, ανέπτυξε μόνο τα νομικά της επιχειρήματα και επιφυλάχθηκε να προσκομίσει στην ανακρίτρια τα αποδεικτικά στοιχεία για να αντικρούσει τις κατηγορίες, όταν κληθεί σε απολογία, πλέον για όλες τις κατηγορίες που θα αντιμετωπίσει.

Υπό έρευνα

Η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων δεν ολοκληρώνεται με την άσκηση της δεύτερης ποινικής δίωξης. Θα έχει συνέχεια και, σε αυτό το τρίτο στάδιο, θα ελεγχθούν μία σειρά φυσικών προσώπων, ελεγκτικών αρχών και Τραπεζών.

Στο εισαγγελικό “μικροσκόπιο” αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να βρεθούν:

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το εάν επόπτευε επαρκώς την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Folli Follie ως προς τις υποχρεώσεις διαφάνειας,

Η ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων για το εάν προχώρησε σε επαρκείς ελέγχους των ισολογισμών της εταιρείας,

Οι τουλάχιστον 3 ελληνικές Τράπεζες που προχώρησαν σε δανεισμό της εταιρείας,

Οι δύο αλλοδαπές Τράπεζες που εξέδωσαν ομολογιακό δάνειο,

Οι δύο μεγαλομέτοχοι της Folli Follie (το αμερικάνικο fund και ο κινεζικός κολοσσός), που μετά την οικογένεια Κουτσολιούτσου, κατείχαν το μεγαλύτερο πακέτο μετοχών, ενώ αναμένεται να αναζητηθούν και ενδεχόμενες χρηματιστηριακές ευθύνες.

https://www.dikastiko.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ