2019-05-06 13:24:41
Φωτογραφία για Πορεία σύγκρουσης στην Α.Μεσόγειο: Εθνικό Συμβούλιο το Σάββατο για τουρκικές παραβιάσεις – Στρέφεται στους Γάλλους η Λευκωσία
Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στην Α.Μεσόγειο και δη στην κυπριακή ΑΟΖ, με την κυβέρνηση της Κύπρου να συγκαλεί εκτάκτως Εθνικό Συμβούλιο με κεντρικό θέμα τις τουρκικές παραβιάσεις. Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί και να ασκηθούν πιέσεις και στην ΕΕ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη και ενόψει της ενισχυόμενης Γαλλοκυπριακής συμμαχίας, ο ΥΠΕΞ της Κύπρου επισκέπτεται το Παρίσι με επίκεντρο την κλιμάκωση από την τουρκική πλευρά και τη στενή συνεργασία Γαλλίας-Κύπρου σε θέματα ενέργειας και άμυνας.

Σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου το Σάββατο, 11 Μαΐου, αποφάσισε να συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, μετά τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, η Κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες και γίνονται συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο με σκοπό να υπάρξει η κατάλληλη προεργασία.


Όπως τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, επόμενο σημείο – σταθμός είναι το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Ρουμανία, στις 9 Μαΐου.

Κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» , σημείωναν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει ενώπιον των μελών του Άτυπου Συμβουλίου τις ενέργειες της Άγκυρας, οι οποίες συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Ταυτόχρονα, γίνονται διάφορες ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο κυρίως εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτως ώστε να υπάρξει κόστος προς την Τουρκία ως συνέπεια των ενεργειών της.

Μια κίνηση η οποία ήταν αναμενόμενη από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης γνωρίζοντας τις προθέσεις της Άγκυρας η οποία εδώ και αρκετό καιρό απειλεί και προβαίνει σε διάφορες προκλήσεις όχι μόνο εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και στο Αιγαίο. Αυτό εξηγεί και την άμεση αντίδραση που υπήρξε το Σάββατο από την Ύπατη Εκπρόσωπο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ.

Στο Παρίσι ο Κύπριος ΥΠΕΞ για επίσκεψη εργασίας

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης αναχωρεί την Τρίτη το πρωί για το Παρίσι, όπου θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη εργασίας, κατά την οποία θα έχει σειρά επαφών με επίκεντρο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τις διμερείς σχέσεις και ενεργειακά θέματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει το απόγευμα της Τρίτης κατ’ ιδίαν συνάντηση και συνομιλίες στο γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών με τον ομόλογό του Jean-Yves Le Drian, κατά τις οποίες αναμένεται να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, να ανασκοπηθεί το πλήρες φάσμα των διμερών σχέσεων Κύπρου-Γαλλίας και να ανταλλαγούν απόψεις για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, εντός και εκτός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στα ενεργειακά θέματα. Θα συζητηθούν, επίσης, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ακολούθως, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει χωριστές συναντήσεις με τη Γαλλίδα Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Amélie de Montchalin και την Υφυπουργό Άμυνας Geneviève Darrieussecq.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με τον Γερουσιαστή Christian Cambon, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών, Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλικής Γερουσίας.

Το πρόγραμμα επαφών του Υπουργού Εξωτερικών στη γαλλική πρωτεύουσα θα ολοκληρωθεί το βράδυ της ίδιας μέρας με συνάντηση με τον Stéphane Michel, Διευθυντή Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου TOTAL, η οποία δραστηριοποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΠΗΓΗ: https://www.pentapostagma.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ