2019-05-06 21:40:56
Φωτογραφία για Μαύρο κύμινο, το θαυματουργό βότανο
Μαύρο κύμινο, το θαυματουργό βότανο

Το μαύρο κύμινο ή αλλιώς ρωμαϊκό κόλιανδρο, είναι ένα ανθοφόρο φυτό το οποίο πιθανότατα προέρχεται από τη νοτιοανατολική Ευρώπη ή τη νοτιοδυτική Ασία. Αν και η ιστορία του πολύτιμου καρπού είναι άγνωστη, πιθανολογείται ότι οι πρώτοι σπόροι εντοπίστηκαν στην εποχή του Φαραώ Τουταγχαμών, στην Αίγυπτο.

Κατά τους αρχαίους χρόνους, το μαύρο κύμινο καλλιεργήθηκε τόσο από τους Εβραίους, όσο από τους Άραβες και τους Ινδούς. Αργότερα, εισήχθη σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.

Από τότε μέχρι και σήμερα, παρότι έχει χάσει την οικονομική του αξία, εξακολουθεί να καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω της υψηλής θρεπτικής αξίας και της μοναδικής γεύσης.

Επιλέξτε μια από τις ενότητες του πίνακα περιεχομένων κάνοντας κλικ [Εμφάνιση]

Διατροφική αξία

Το μαύρο κύμινο συνιστά καλή πηγή θρεπτικών ουσιών και μετάλλων.


Αναλυτικότερα,

Στα 100 γραμμάρια περιέχονται περίπου:

Μαγγάνιο: 8,53 mg ΜαγγανίουΧαλκό: 2,6 mgΣίδηρο: 9,7 mgΛιπαρά οξέα: 31,16 grΦώσφορο: 543 mgΜαγνήσιο: 265 mgΑσβέστιο: 570 mgΨευδάργυρο: 6,23 mg

Οφέλη από το μαύρο κύμινο

Έχει χρησιμοποιηθεί στη λαϊκή ιατρική της Μέσης Ανατολής για περισσότερα από 2000 χρόνια, ως φυσικό φάρμακο για διάφορες ασθένειες. Λόγω των εκπληκτικών ιδιοτήτων στην αντιμετώπιση των παθήσεων, έχει κατακτήσει μια θέση μεταξύ των κορυφαίων φυτικών φαρμάκων.

Πιο συγκεκριμένα:

Καταπραΰνει τα συμπτώματα του άσθματος. Επιστημονικές μελέτες απέδειξαν ότι το μαύρο κύμινο έχει την ικανότητα να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα συμπτώματα του άσθματος και παράλληλα να μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης τους.

Μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Ένα πολύτιμο όφελος που προσφέρει η κατανάλωση μαύρου κύμινου είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης.

Διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως στη σύνθεση του περιέχει μια σπουδαία ένωση γνωστή ως θυμοκινόνη, η οποία επιδρά κατά της φλεγμονής στο πάγκρεας, εξαλείφοντας κάθε πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος.

Καταπολεμά τα συμπτώματα των αλλεργικών αντιδράσεων. Η αλλεργική ρινίτιδα (φλεγμονή της μύτης) είναι ίσως η συνηθέστερη χρόνια αλλεργική νόσος. Το μαύρο κύμινο διαθέτει ισχυρές αντι-αλλεργικές ιδιότητες, οι οποίες το καθιστούν ως ένα εξαιρετικό φυσικό φάρμακο για την καταπολέμηση της αλλεργικής ρινίτιδας και μάλιστα χωρίς τον κίνδυνο εμφάνισης παρενεργειών, όπως συμβαίνει με πολλά αντιαλλεργικά φάρμακα.

Βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη. Το μαύρο κύμινο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 προκειμένου να συμβάλλει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Συμβάλλει στην ενίσχυση των γνωστικών λειτουργιών. Όπως έχει αποδειχθεί, η κατανάλωση μαύρου κύμινου μπορεί να ενισχύσει τις γνωστικές λειτουργίες συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, της αντίληψης κ.α.

Υποστηρίζει τη διαδικασία της πέψης. Η υψηλή περιεκτικότητα του καρπού σε ασβέστιο και χαλκό διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος. Έτσι, η τακτική κατανάλωση βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία κάθε διαταραχής που σχετίζεται με την πέψη.

Ιδιότητες

Το μαύρο κύμινο έχει ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών ιδιοτήτων, μεταξύ των οποίων:

ΑντιδιαβητικέςΑντικαρκινικέςΑναλγητικέςΑντιμικροβιακέςΑντιφλεγμονώδηςΣπασμολυτικέςΒρογχοδιασταλτικέςΗπατοπροστατευτικέςΑντιοξειδωτικές

Το μαύρο κύμινο στην κουζίνα

Εκτός από ισχυρό εναλλακτικό φάρμακο, συνιστά και ένα από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά παγκοσμίως, ειδικότερα στην Ινδική κουζίνα και την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Στη συνέχεια του άρθρου θα προτείνουμε μερικούς τρόπους χρήσεις του μαύρου κύμινου, οι οποίοι θα εκτοξεύσουν γευστικά τα πιάτα.

Οι σπόροι του φυτού μπορούν να εφαρμοστούν ως μπαχαρικό σε κουλούρια, όσπρια, λαχανικά, ψωμί, γλυκά, σάλτσες ακόμη και σε αλκοολούχα ποτά. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να τους χρησιμοποιήσουμε για να παρασκευάσουμε καραμέλες ή λικέρ.

Στη Μέση Ανατολή, το μαύρο κύμινο συνιστά βασικό συστατικό για την παρασκευή ενός αρμένικου τυριού γνωστό ως Majdouleh ή Majdouli. Στην Αίγυπτο, το προσθέτουν στο ψωμί και στα κέικ τους, ενώ στη Βοσνία χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης σε τοπικά γλυκίσματα.

Επίσης, το μαύρο κύμινο είναι ένα από τα πέντε συστατικά του μείγματος μπαχαρικών που ονομάζεται panch phoron. Πρόκειται για ένα δημοφιλές καρύκευμα το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην ανατολική Ινδία και το Μπαγκλαντές.

Το λουλούδι του μαύρου κύμινου

Φαρμακευτικές χρήσεις

Το μαύρο κύμινο χρησιμοποιείται ως παραδοσιακό φάρμακο σε όλο τον κόσμο. Συμβάλλει στη θεραπεία και πρόληψη ορισμένων ασθενειών όπως το άσθμα, η δυσλιπιδαιμία, η βρογχίτιδα, η διάρροια, ο διαβήτης, η υπεργλυκαιμία.

Συχνά εφαρμόζεται ως πρόσθετη θεραπεία σε σοβαρά προβλήματα υγείας συμπεριλαμβανομένης της κεφαλαλγίας, δυσεντερίας, των λοιμώξεων, της παχυσαρκίας, των αιμορροΐδων, της υπέρτασης, των μυικών πόνων ακόμη και των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Στη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία το μαύρο κύμινο είναι εδώ και πολλούς αιώνες ένα από τα πιο αποτελεσματικά ομοιοπαθητικά φάρμακα για τη μείωση της φλεγμονής. Επιπροσθέτως, έχει χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση παραγωγής μητρικού γάλακτος.

Άλλη μια πολύτιμη φαρμακευτική χρήση στο μαύρο κύμινο είναι συμβολή του στην αντιμετώπιση των δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα, τα εγκαύματα κ.α.

Τέλος, αν αναμείξουμε μαύρο κύμινο με μέλι και σκόρδο θα παρασκευάσουμε ένα ισχυρό φυσικό φάρμακο που θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό και θα βοηθήσει στην πρόληψη και θεραπεία του κρυολογήματος, του βήχα και της γρίπης.

Παρενέργειες – Προφυλάξεις

Μπορεί η κατανάλωση μαύρου κύμινου να προσφέρει πολλαλπά οφέλη στην υγεία. Εντούτοις υπάρχουν ορισμένα σημεία που εφιστούν την προσοχή μας για να αποφύγουμε την εμφάνιση παρενεργειών.

Πιο συγκεκριμένα:

Οι σπόροι του μπορεί να επιβραδύνουν τη διαδικασία της πήξης του αίματος. Ως εκ τούτου, ενδέχεται να επιδεινώσει τις αιμορραγικές διαταραχές. Συνεπώς, εάν τα επίπεδα αρτηριακή πίεση είναι χαμηλά ή πάσχετε από άλλου είδους διαταραχή που σχετίζεται με την καρδιά, καλό είναι προτού το χρησιμοποιήσετε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Τέλος, το μαύρο κύμινο αποτελεί ισχυρό εμμηναγωγό. Επομένως πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

votanonkipos.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση και προτού αποφασίσετε να κάνετε οποιαδήποτε μεγάλη αλλαγή στην καθημερινή σας διατροφή, ή προτού αποφασίσετε να εφαρμόσετε κάποια συμβουλή, την οποία "κάπου μάθατε", "κάποιος σας είπε", ή "κάπου διαβάσατε", ενημερώστε και ζητήστε την συμβουλή ενός γιατρού.

Let's block ads! (Why?)


πηγη
periergaa
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ