2019-05-08 19:02:55
Φωτογραφία για Κατάθλιψη και δυσκοιλιότητα: Η θεραπεία που αντιμετωπίζει και τα δυο
Η αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης στον εγκέφαλο αλλά και το έντερο φαίνεται ότι μπορεί

να λύσει ταυτόχρονα δυο προβλήματα που συχνά συνυπάρχουν: την κατάθλιψη και το... τεμπέλικο έντερο  Για τους πάσχοντες από κατάθλιψη οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις συχνά αποτελούν ένα πρόσθετο φορτίο και σύμφωνα με μια νέα έρευνα για μερικούς ασθενείς η ρίζα του κακού είναι κοινή και οφείλεται στην ίδια νευρωνική διαταραχή που προκαλεί χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης.

Η έρευνα του Ιατρικού Κέντρου Irving του Πανεπιστημίου Columbia διεξήχθη σε ποντίκια και έδειξε ότι η μείωση των επιπέδων της σεροτονίνης στους νευρώνες του πεπτικού συστήματος μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο που η μείωση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο συνδέεται με την εμφάνιση κατάθλιψης.

Επομένως σύμφωνα με τους ερευνητές μια θεραπεία που οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης στο έντερο καθώς και τον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει σε ανακούφιση των συμπτωμάτων και στις δύο περιπτώσεις – κατάθλιψης και δυσκοιλιότητας.


Έως το ένα τρίτο των ατόμων με κατάθλιψη αναφέρουν χρόνια δυσκοιλιότητα και σύμφωνα με μερικές μελέτες τα άτομα με κατάθλιψη συχνά αξιολογούν τις συνυπάρχουσες γαστρεντερικές ενοχλήσεις ως έναν από τους κυριότερους παράγοντες που μειώνει την ποιότητα ζωής τους.

Αν και κάποια αντικαταθλιπτικά είναι γνωστό ότι έχουν ως ανεπιθύμητη ενέργεια τη δυσκοιλιότητα, εντούτοις οι παρενέργειες των φαρμάκων δεν εξηγούν όλες τις περιπτώσεις συνύπαρξης κατάθλιψης και δυσκοιλιότητας.

Από την άλλη μεριά όπως επισημαίνει η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Kara Gross Margolis, επικούρος καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Κολλέγιο Ιατρικής και Χειρουργικής Vagelos του Πανεπιστήμιο Columbia «Το έντερο συχνά αποκαλείται δεύτερος εγκέφαλος, έχει περισσότερους νευρώνες από την σπονδυλική στήλη και μοιράζεται κοινούς νευροδιαβιβαστές με τον εγκέφαλο. Επομένως δεν πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση ότι οι δύο καταστάσεις μπορεί να προκαλούνται από τα ίδια αίτια».

Επειδή τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο συνδέονται με την κατάθλιψη και η σεροτονίνη χρησιμοποιείται από τους νευρώνες στο έντερο, οι ερευνητές μελέτησαν ποντίκια για να προσδιορίσουν εάν η έλλειψη σεροτονίνης παίζει επίσης ρόλο στη δυσκοιλιότητα.

Τα ποντίκια έφεραν γενετική μετάλλαξη (που συνδέεται με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή στους ανθρώπους) και περεμποδίζει την ικανότητα των νευρώνων του εγκεφάλου και του εντέρου να συνθέτουν σεροτονίνη.

Η έλλειψη σεροτονίνης στο έντερο, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, μείωσε τους νευρώνες του εντέρου, οδήγησε σε επιδείνωση του βλεννογόνου του εντέρου και μείωση της περισταλτικής κίνησής του. Με απλά λόγια τα ποντίκια έγιναν δυσκοίλια.

Η ενθαρρυντική παρατήρηση των ερευνητών ήταν ότι η χορήγηση ενός πειραματικού φαρμάκου που σχεδιάστηκε από δυο συγγραφείς της έρευνας τους Δρ. Marc Caron και Δρ. Jacob Jacobsen οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης στους νευρώνες του εντέρου και ανακούφισε τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας στα ποντίκια.

Η θεραπεία βραδείας αποδέσμευσης 5-HTP, ενός πρόδρομου μορίου της σεροτονίνης, δρα κατά ένα μέρος αυξάνοντας τον αριθμό των νευρώνων του γαστρεντερικού συστήματος σε ενήλικα ποντίκια.

Η ανακάλυψη αυτής της σύνδεσης ανάμεσα στον εγκέφαλο και τις διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος υποδηλώνει ότι οι θεραπείες βραδείας αποδέσμευσης 5-HTP θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα παθήσεις του εγκεφάλου και του εντέρου.

Η έρευνα είναι μια από τις πρώτες που αποκαλύπτουν ότι είναι εφικτή η νευρογένεση του εντέρου και μπορεί να οδηγήσει σε αντιμετώπιση των διαταραχών του εντέρου.

Έχουν ήδη σχεδιαστεί κλινικές έρευνες για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας της λήψης βραδείας αποδέσμευσης 5-HTP σε ασθενείς με ανθεκτική στην θεραπεία κατάθλιψη.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ