2019-05-09 22:19:22
Φωτογραφία για Διαβήτης: Ύποπτος για 11 μορφές καρκίνου στους άνδρες και 13 στις γυναίκες
Σημαντικό παράγοντα κινδύνου για πολλές μορφές καρκίνου αποτελεί ο διαβήτης σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έως σήμερα έρευνα που μελετά τον εν λόγω συσχετισμό

Νέα έρευνα από την Κίνα μια χώρα με τους περισσότερους διαβητικούς ασθενείς παγκοσμίως, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο διαβήτης τύπου 2 συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης έντεκα τύπων καρκίνου στους άνδρες και δεκατριών στις γυναίκες. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of Diabetes.

Ο πιθανός συσχετισμός ανάμεσα στον διαβήτη και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ήταν κάτι που οι επιστήμονες υποψιάζονταν εδώ και χρόνια, αλλά τα ευρήματα των προηγούμενων σχετικών ερευνών ήταν αντιφατικά.

Στη μεγαλύτερη έως σήμερα έρευνα που μελετά τον εν λόγω συσχετισμό στην Κίνα, οι επιστήμονες βασίστηκαν στην ανάλυση στοιχείων 410.191 ασθενών με διαβήτη τύπου 2 που προέρχονται από την βάση δεδομένων του Νοσοκομείου της Σανγκάης. Τα στοιχεία αφορούσαν ασθενείς χωρίς ιστορικό καρκίνου, από τον Ιούλιο του 2013 έως τον Δεκέμβριο του 2016. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 προκειμένου να εκτιμηθεί η εξέλιξη του καρκίνου.


Συνολικά διαγνώστηκαν 8,485 νέες περιπτώσεις καρκίνου. Οι άνδρες και οι γυναίκες με διαβήτη είχαν 34% και 62% υψηλότερο κίνδυνο αντίστοιχα για την εκδήλωση καρκίνου συγκριτικά με τους άνδρες και τις γυναίκες στο γενικό πληθυσμό.

Μεταξύ των ανδρών με διαβήτη ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν αυτός της εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη. Ο διαβήτης συσχετίστηκε με 86% υψηλότερο κίνδυνο αυτής της κακοήθειας.

Ο διαβήτης συσχετίστηκε επίσης με υψηλότερο κίνδυνο λευχαιμίας, καρκίνου του δέρματος, του θυρεοειδούς, λεμφώματος,καρκίνου των νεφρών, του ήπατος, του παγκρέατος, των πνευμόνων, του παχέος εντέρου και του στομάχου.

Στις γυναίκες ο υψηλότερος κίνδυνος αφορούσε το ρινοφαρρυγγικό καρκίνωμα. Ο διαβήτης υπερδιπλασίαζε τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της κακοήθειας. Ο διαβήτης συσχετίστηκε ακόμη με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, του οισοφάγου, του θυρεοειδούς, των πνευμόνων, του παγκρέατος, λεμφώματος, του ενδομητρίου, καρκίνου του παχέος εντέρου, λευχαιμίας, καρκίνου του μαστού, του τράχηλου της μήτρας και του στομάχου. Αντιθέτως ήταν σημαντικά μειωμένος ο κίνδυνος καρκίνου της χοληδόχου κύστης.

Βάσει των δεδομένων αυτών οι ερευνητές συστήνουν την εφαρμογή στρατηγικών πρώιμης διάγνωσης και πρόληψης του καρκίνου μεταξύ των ασθενών με διαβήτη τύπου 2.

Νίκη Ψάλτη 
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ