2019-05-10 17:30:23
Φωτογραφία για Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ
Το Σαββάτο 4 Μαΐου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στο Γεννάδι, η ΗΜΕΡΙΔΑ που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Νότιας Ρόδου με θέμα « Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ».

Η πρώτη εισήγηση του μέλους της γραμματείας της επιτροπής αγώνα για τη στρατηγική στην υγεία σε Ελλάδα και ΕΕ ξεκαθάρισε ότι ο λόγος που η υγεία βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, όχι μόνο εδώ αλλά σε όλη την Ελλάδα και τις χώρες της ΕΕ, με υποστελεχωμένα ιατρεία και νοσοκομεία, ελλείψεις υλικών και μηχανημάτων, δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση του λαού είναι για ένα αγαθό που θα έπρεπε να είναι δημόσιο και δωρεάν, αλλά έχει γίνει ένα πανάκριβο εμπόρευμα.

Στη συνέχεια, η εισήγηση του τοπογράφου μηχανικού – συγκοινωνιολόγου, Κλεόβουλου Παπακωνσταντίνου, έδωσε μια καθαρή εικόνα της χωροταξικής κατανομής των δομών υγείας στο νησί, με τα οργανογράμματά τους. Αναλύθηκε η πληθυσμιακή έκρηξη στην περιοχή της Νότιας Ρόδου, από εργαζόμενους και τουρίστες, από όπου φάνηκε ξεκάθαραη υποστελέχωση των δομών υγείας και αναδείχθηκε η επιτακτική ανάγκη ύπαρξης ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ αλλά και ειδικευμένων γιατρών και προσωπικού στο πολυδύναμο ιατρείο της Νότιας Ρόδου και η άμεση ανάγκη για δημιουργία Κέντρου Υγείας.


Πολύ σημαντικές ήταν οι εισηγήσεις των γιατρών Α. Θανασιά (διευθυντή του κέντρου υγείας Αρχαγγέλου) και του Ν. Οικονόμου (γενικού ιατρού, δρ Ιατρικής Αθηνών) αλλά και μέλους του Συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Ρόδου, οι οποίοι με την εμπειρία τους από το χώρο της υγείας στο νησί, μας εφοδίασαν με γνώση «εκ των έσω» της κατάστασης και έκαναν προτάσεις για βελτίωσή της. Μερικά βασικά σημεία των ομιλιών τους ήταν η ανάγκη να λειτουργεί σταθμός ΕΚΑΒ σε Γεννάδι και Σορωνή, να υπάρχουν περισσότεροι ειδικευμένοι γιατροί στο Ιατρείο Γενναδίου αλλά και νοσηλευτές και διασώστες. Ως μακροπρόθεσμος, αλλά εξίσου σημαντικός στόχος ,όπως τέθηκε και από τους ομιλιτές, είναι να αναβαθμιστεί το ιατρείο Γενναδίου σε Κέντρο Υγείας, ώστε να προσφέρει τις απαραίτητες παροχές για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.Πάντως, και οι τρείς επιστήμονες δήλωσαν τη στήριξή τους για τα αιτήματα της επιτροπής και τον αγώνα που κάνει.

Τέλος, έγινε ενημέρωση από μέλος της γραμματείας της επιτροπής αγώνα για τις κινήσεις που έχει κάνει ως τώρα και πώς θα προχωρήσουμε.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις από τους κατοίκους προς τους ομιλητές.

Η μεγάλη προσέλευση και οι τοποθετήσεις του κόσμου για το σοβαρό αυτό θέμα έδωσαν έναν αέρα αισιοδοξίας στην εκδήλωση και τη δύναμη να συνεχιστεί η δράση της. Το συμπέρασμα που βγήκε στο τέλος είναι πως πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας ώστε άμεσα να προσληφθεί νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και να έρθει πλήρως στελεχωμένο το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Περιφεριακό Ιατρείο Γενναδίου. Επίσης πως στις διεκδικήσεις των κατοίκων πρέπει να μπει ο στόχος να γίνει ένα σύγχρονο κέντρο υγείας στο Γεννάδι, πλήρως στελεχωμένο, που να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων, των εργαζόμενων και των επισκεπτών της Νότιας Ρόδου.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ