2019-05-11 13:00:11
Φωτογραφία για Προσωρινές λύσεις για αποφυγή μπλακ άουτ
Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ κ. Μανουσάκης και ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Μακντάουελ κατά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης ύψους 178 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της μικρής διασύνδεσης Πελοποννήσου - Κρήτης.

Η αγωνία του αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, Ν. Καλογερή, για τον κίνδυνο μπλακ άουτ στο νησί μέσα στο καλοκαίρι σκίασε τη χθεσινή λαμπρή τελετή του ΑΔΜΗΕ και της ETEπ στο υπουργείο Ενέργειας για την υπογραφή δανειακής σύμβασης χρηματοδότησης της μικρής διασύνδεσης Κρήτης - Πελοποννήσου. «Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την Κρήτη, μας φέρνει ακόμη πιο κοντά στην άρση του ενεργειακού αποκλεισμού του νησιού μας, πιο κοντά στην ασφάλεια εφοδιασμού, που είναι πολύ σημαντική, ειδικά το καλοκαίρι, που έχουμε τεράστιες απαιτήσεις σε ενέργεια λόγω του τουρισμού και δεν επιτρέπεται να αστοχήσουμε, να έχουμε μπλακ άουτ και τέτοια θέματα», είπε ο αντιπεριφερειάρχης χαιρετίζοντας την εκδήλωση
. Η ίδια αγωνία για τον κίνδυνο μπλακ άουτ στην Κρήτη είχε εκφραστεί, εξάλλου, στις αρχές Απριλίου προς το υπουργείο Ενέργειας, τη ΔΕΗ και τη ΡΑΕ επισήμως από τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος με επιστολή του έκανε λόγο για έλλειμμα ισχύος της τάξεως των 50 MW φέτος και 69 MW το 2020, ζητώντας από τη ΡΑΕ την ενίσχυση του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης με πρόσθετα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου.

Από τον Απρίλιο που χτύπησε το «καμπανάκι», ο ΑΔΜΗΕ έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ΡΑΕ μια μεγάλη κινητοποίηση και έχει ανατεθεί ήδη στη ΔΕΗ η μεταφορά 18 (από τα συνολικά 20) φορητών ηλεκτροπαραγωγών ζευγών που βρίσκονται στον ΑΗΣ Σορωνής της Ρόδου, συνολικής ισχύος 22,66 MW, καθώς και η ενοικίαση πρόσθετης ισχύος της τάξεως των 18 MW για την περίοδο Ιουλίου - Αυγούστου 2019, με δυνατότητα παράτασης έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Δεδομένου ότι το πρόβλημα επάρκειας της Κρήτης θα επιδεινωθεί μετά το τέλος του 2019 με την απόσυρση από το σύστημα σημαντικού μέρους από το υφιστάμενο πετρελαϊκό παραγωγικό δυναμικό λόγω εκπομπών ρύπων και των καθυστερήσεων στην ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού που σχεδιάστηκε από τις προηγούμενες δεκαετίες, η ΡΑΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας αναζητεί εναλλακτικές λύσεις ηλεκτροδότησης του νησιού για το διάστημα έως και το 2022, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί η μεγάλη διασύνδεση Κρήτης -Αττικής.

Η ΡΑΕ αναμένει την ολοκλήρωση μελέτης που έχει αναθέσει στο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) για την καταλληλότερη από άποψη οικονομικότητας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων λύση, ώστε να προχωρήσει στην υλοποίησή της. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αυτό που προκύπτει –σύμφωνα με κύκλους της ΡΑΕ– είναι η εγκατάσταση στο νησί ενός συστήματος αποθήκευσης LNG και παραγωγής ενέργειας με τη μεταφορά δύο πλοίων, εκ των οποίων το ένα θα λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος LNG και το δεύτερο ως σταθμός παραγωγής για συνολική ισχύ 100-150 MW.

Οσον αφορά την πορεία της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής, έργο που θα θωρακίσει ενεργειακά το νησί, πηγές της ΡΑΕ διαβεβαίωναν χθες ότι εντός των ημερών θα υπάρξει απόφαση για να προχωρήσει. Αυτό που η ΡΑΕ επιχειρεί να διασφαλίσει πριν προχωρήσει σε απόφαση είναι η συμβατότητα της εντολής που θα δώσει στον ΑΔΜΗΕ για να προχωρήσει στον διαγωνισμό ανάθεσης του έργου με το προηγούμενο πλαίσιο του PCI, ανεξάρτητα εάν το έργο θα προχωρήσει ως εθνικό, για να αποφευχθούν νομικά κωλύματα. Η εντολή, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, θα δοθεί παράλληλα με απόφαση για να προχωρήσει η θυγατρική «Αριάδνη» σε διαγωνισμό για την είσοδο τρίτων στο μετοχικό της κεφάλαιο σε ποσοστό μέχρι και 49%. Την ελπίδα ότι η προκήρυξη για τη διασύνδεση Κρήτης - Αττικής θα προχωρήσει πολύ σύντομα εξέφρασαν χθες και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης.

Η μικρή διασύνδεση με την Πελοπόννησο, πάντως, προχωράει εντός χρονοδιαγράμματος και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020, καλύπτοντας το 34-40% των αναγκών της Κρήτης σε ηλεκτρική ενέργεια. Στελέχη της ΕΤΕπ και του ΑΔΜΗΕ υπέγραψαν χθες δανειακή σύμβαση 178 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του έργου, συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ