2019-05-11 17:30:24
Φωτογραφία για Οι ΗΠΑ εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία και η κρουαζιέρα κλυδωνίζεται
Του Μηνά Τσαμόπουλου

Η ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους αμερικάνους που θέλουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία, περιόρισε τις ελπίδες για άνοδο της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο, επηρεάζοντας και την Ελλάδα. Οι συγκρατημένα αισιόδοξες προβλέψεις για το 2019 αλλά κυρίως για το 2020 «πάγωσαν» και πλέον αναθεωρούνται.

Πιο συγκεκριμένα, στις 9 Απριλίου το «USA Department of State» εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παρατείνει υπάρχουσα ταξιδιωτική οδηγία: «Αναθεωρήστε το ταξίδι σας για την Τουρκία, λόγω της τρομοκρατίας και αυθαίρετων συλλήψεων. Κάποιες περιοχές έχουν αυξημένο ρίσκο».

Το γεγονός ότι οι τουρίστες κρουαζιέρας είναι στην πλειοψηφία τους αμερικάνοι κάνει το πλήγμα για την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή πολύ μεγάλο.

Οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας που είναι οι περισσότερες αμερικανικών συμφερόντων δεν πλησιάζουν στην Πόλη και στα τουρκικά παράλια ενώ δεν πάνε ούτε στην Αίγυπτο.


Και στην πολυνησιακή Ελλάδα όμως οι προορισμοί παραμένουν ίδιοι χωρίς να προσεγγίζουν οι εταιρείες εναλλακτικούς προορισμούς. Όπως επεσήμαναν στο «business stories» στελέχη της κρουαζιέρας, νησιά όπως για παράδειγμα η Πάρος, η Κως η Ίος και η Σύρος δεν είναι στα σχέδια των κολοσσών του κλάδου. Μάλιστα η Celestyal Cruises δένει στη Σύρο όταν δεν μπορεί να προσεγγίσει, λόγω καιρού, στη Μήλο, ένα νησί στο οποίο μόνο εκείνη έχει στα δρομολόγιά της. Τα δε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου φαίνεται να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα μια που το μεταναστευτικό πρόβλημα παραμένει.

Μέσα στο σκηνικό αυτό, η Celestyal Cruises, η μόνη εταιρεία που κάνει homeporting στην Ελλάδα, επιχειρεί να εισέλθει τόσο στην Πόλη όσο και στην Αίγυπτο ενώ κάνει άνοιγμα και στην Αδριατική, με πρόθεση αφενός να εκμεταλλευτεί τα κενά που αφήνουν οι μεγάλοι και αφετέρου να παρατείνει την τουριστική περίοδο.

Το νέο δρομολόγιο της Celestyal Cruises, με τίτλο «Εκλεκτό Αιγαίο», αρχίζει τον Οκτώβριο του 2019, με πρώτο σταθμό την Κωνσταντινούπολη και προσεγγίζει στο Βόλο, για εκδρομές στα βουνά των Μετεώρων και στο Τσανάκκαλε της Τουρκίας, για αποδράσεις στην Τροία και στην Καλλίπολη. Επίσης, η εταιρεία εγκαινιάζει την κρουαζιέρα «Τρείς Ήπειροι» τον Δεκέμβριο του 2019 , με πέντε προσεγγίσεις στην Αλεξάνδρεια και στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου, στο Ασντόντ του Ισραήλ, στην Έφεσο της Τουρκίας, στη Λεμεσό της Κύπρου και στη Ρόδο.

Ο δρόμος προς τη Δύση

Στο σχέδιά της ήρθε να προστεθεί και η Αδριατική.

«Τα νέα μας δρομολόγια στην Αδριατική το 2020, σε συνδυασμό με τις νέες μας κρουαζιέρες «Εκλεκτό» και «Τρείς Ήπειροι», που ξεκινούν το 2019 και το 2020, αποτελούν 33 επιπλέον εβδομάδες δραστηριοποίησης, φέρνοντάς μας ακόμα πιο κοντά στον στόχο μας για κρουαζιέρες όλο το χρόνο και προσφέροντας στους επισκέπτες μας ακόμα περισσότερες επιλογές προορισμών σε όλο το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και πλέον στην Αδριατική», επισημαίνει ο Κρις Θεοφιλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Celestyal Cruises και προσθέτει:

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που επισκεπτόμαστε αυτούς τους νέους προορισμούς σε εποχές του χρόνου που έχουν χαμηλότερη τουριστική ζήτηση, ώστε να δώσουμε στους επισκέπτες μας μια πολύ καλύτερη εμπειρία και μια ευκαιρία να εξερευνήσουν τις παραμυθένιες χριστουγεννιάτικες αγορές και να γνωρίσουν καλύτερα τους πολιτιστικούς, γαστρονομικούς και ιστορικούς θησαυρούς που προσφέρουν οι προορισμοί αυτοί.»

Το πρόγραμμά δρομολογίων της προς τη Δύση, το φθινόπωρο του 2020, θα ξεκινήσει με έξι αναχωρήσεις στην Αδριατική, πραγματοποιώντας προσεγγίσεις σε επτά νέους προορισμούς στην Ιταλία, το Μαυροβούνιο, την Κροατία και την Ελλάδα.

Το δρομολόγιο αποτελείται από τέσσερις 7ήμερες κρουαζιέρες που αναχωρούν από τη Βενετία της Ιταλίας στις 5, 12, 19 και 26 Δεκεμβρίου και πραγματοποιούν προσεγγίσεις στην Κέρκυρα και την Πάτρα, έπειτα στο Κότορ του Μαυροβουνίου, στο Ντουμπρόβνικ και το Σπλίτ της Κροατίας, με το κόστος της κρουαζιέρας να ξεκινά από τα 886 ευρώ ανά επισκέπτη. Το Ντουμπρόβνικ θα αποτελέσει, επίσης, λιμάνι επιβίβασης για όσους επισκέπτες επιθυμούν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους από εκεί.

Θα πραγματοποιηθούν δύο δοκιμαστικές κρουαζιέρες, με την πρώτη κρουαζιέρα 5 νυχτών να ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου από την Αθήνα και να καταλήγει στη Βενετία, με ενδιάμεσες προσεγγίσεις στο Κατάκολο και την Κέρκυρα, το Κότορ του Μαυροβουνίου και το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. Το κόστος της κρουαζιέρας θα ξεκινά από 585 ευρώ ανά επισκέπτη.

Μια κρουαζιέρα 7 νυχτών θα αναχωρήσει, ακόμη, στις 2 Ιανουαρίου του 2021 από τη Βενετία με μια διανυκτέρευση στον προορισμό και θα ολοκληρωθεί με μια διανυκτέρευση στην Αθήνα, με ενδιάμεσες προσεγγίσεις στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, το Κότορ του Μαυροβουνίου, την Κέρκυρα και το Κατάκολο. Το κόστος για αυτήν τη κρουαζιέρα θα ξεκινά από 744 ευρώ ανά επισκέπτη.

Σε διεθνές επίπεδο, ξεπέρασαν τα 28 εκατομμύρια κατά 500.000 οι επιβάτες κρουαζιέρας, ενώ το 2016, που θεωρήθηκε επίσης χρονολογία ορόσημο για τον κλάδο, ο αριθμός επιβατών κυμάνθηκε γύρω στα 24 εκατομμύρια, ποσοστό αύξησης 8,3%. Οι επιβάτες κρουαζιέρας υπολογίζεται ότι και το 2019 θα αυξηθούν σε ποσοστό 6%.

Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, το έτος 2020 ίσως να ξεπεράσουν τα 30 εκατομμύρια, το 2025 τα 35 εκατομμύρια και το 2030 τα 40 εκατομμύρια.

Τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η CLIA-Διεθνής Ένωση Κρουαζιέρας για το έτος 2019 δείχνουν ότι θα προστεθούν στον παγκόσμιο στόλο κρουαζιερόπλοιων άλλα 24 νεότευκτα τα οποία θα δρομολογηθούν σε κρουαζιέρες σε λιμάνια όλων των ηπείρων, με πρώτη και καλύτερη βέβαια την Αμερική.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ