2019-05-13 14:54:02
Φωτογραφία για Άφαντοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ
Κάθε κάλπη και καημός προοιωνίζεται για τους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος το

κλίμα που διαμορφώνεται σε κάθε άκρη της ελληνικής επικράτειας μόλις δύο εβδομάδες από την πολλαπλή εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαΐου.

Δεν είναι μόνο το μεγάλο μειονέκτημα που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις μετρήσεις που διεξάγονται εν όψει των ευρωεκλογών και δείχνουν ότι, παρά τις επικοινωνιακές αντεπιθέσεις της κυβέρνησης με υπαρκτή και εικονική παροχολογία, παγιώνεται το σαφές προβάδισμα που έχει αποσπάσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Είναι, πολύ περισσότερο, οι χαμηλές επιδόσεις τις οποίες καταγράφουν οι εκλεκτοί του κυβερνώντος κόμματος σε όλες τις αυτοδιοικητικές αναμετρήσεις και κυρίως στους μεγάλους δήμους και τις πλέον πολυάνθρωπες περιφέρειες από τις οποίες θα εξαχθούν και τα πολιτικά συμπεράσματα για τους νικητές και τους ηττημένους των εκλογών, αλλά και τις εξελίξεις που δρομολογηθούν αμέσως μετά.


Αυτό ακριβώς το πλαίσιο της καταβύθισης των κυβερνητικών υποψηφίων, οι οποίοι φαίνεται να δυσκολεύονται ακόμη και να βρεθούν στον δεύτερο γύρο, αποτυπώνεται σε τρεις νέες μετρήσεις που διεξήχθησαν για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος» και ακτινογραφούν τις προτιμήσεις των πολιτών που θα ψηφίσουν στην Περιφέρεια Αττικής, στον Δήμο Πειραιά και στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Κοινή συνισταμένη των συγκεκριμένων ερευνών είναι ότι οι εκλεκτοί του κυβερνώντος κόμματος υπολείπονται σημαντικά των αντιπάλων τους, οι οποίοι προηγούνται με τόσο μεγάλη διαφορά ούτως ώστε να προεξοφλείται η εκλογή τους από τον πρώτο γύρο.

Πρώτον, η ανατροπή στην Περιφέρεια Αττικής με τη -μάλλον άνετη- εκλογή του Γιώργου Πατούλη.

Δεύτερον, η εκ νέου επικράτηση του Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά.

Και τρίτον, η -πιθανότατα οριακή- νίκη του Νίκου Ταχιάου στη Θεσσαλονίκη.

Θεσσαλονίκη: Ταχιάος οδηγεί, Ορφανός στα ίσια με Νοτοπούλου

Ο επίσημος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ταχιάος προπορεύεται σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες μάχες που αναμένεται να δοθούν στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο αριθμός των συνολικά 22 προσώπων που διεκδικούν το δημαρχιακό αξίωμα συνιστά ρεκόρ χωρίς προηγούμενο.

Τούτου δοθέντος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Interview, που διενεργήθηκε από τις 6 έως τις 9 Μαΐου σε δείγμα 855 ψηφοφόρων της Θεσσαλονίκης, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κ. Ταχιάος θα κόψει πρώτος το νήμα στην κάλπη της 26ης Μαΐου και θα αναμένει την καταμέτρηση όλων των ψήφων για να πληροφορηθεί τον αντίπαλο που θα αντιμετωπίσει τη δεύτερη Κυριακή.

Στην πρόθεση ψήφου, ο «γαλάζιος» υποψήφιος προηγείται συγκεντρώνοντας 23,4%, ενώ πίσω του παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός και αναμένεται σκληρή μάχη εν όψει του δεύτερου γύρου. Πρόκριμα, προς στιγμήν, αποκτά η εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ τέως υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία με 11,7% προηγείται με βραχεία κεφαλή από τον πρώην υπουργό της Ν.Δ. Γιώργο Ορφανό, ο οποίος κατεβαίνει στην κούρσα χωρίς κομματικό χρίσμα και συγκεντρώνει 11,5%.

Κοντά στην τριάδα των προπορευόμενων είναι ο πρώην νομάρχης και περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης με 9,2%, ο υποστηριζόμενος από το Κίνημα Αλλαγής πρώην υπουργός Σπύρος Βούγιας με 9%, καθώς και ο προσκείμενος στον κεντροδεξιό χώρο πρώην αντιδήμαρχος επί θητείας Μπουτάρη Κωνσταντίνος Ζέρβας με 5,8%.

Επονται ο υποψήφιος του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος με 3%, οι Χάρης Αηδονόπουλος και Μάκης Κυριζίδης, με 2,6% και 2,5% αντίστοιχα, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος με 1,7% και ο χρυσαυγίτης Αρτέμης Ματθαιόπουλος με 1,5%, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι κινούνται πέριξ του 1% και οι περισσότεροι κάτω και από αυτό το χαμηλό ποσοστό.

Οι πολλές υποψηφιότητες, όπως είναι φυσικό, προκαλούν μεγάλη διασπορά προτιμήσεων μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων. Στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. τον πρώτο λόγο έχει ο Νίκος Ταχιάος που προτιμάται από το 44,4% και δεύτερος έρχεται ο Γιώργος Ορφανός με 18,1%.

Λιγότεροι από το ένα τρίτο όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές δηλώνουν υποστηρικτές της Κατερίνας Νοτοπούλου (31,7%), ενώ το 9,1% εξ αυτών πάει στον Γιώργο Ορφανό και από 8,7% προσελκύουν οι Νίκος Ταχιάος και Σπύρος Βούγιας.

Παρά τον κατακερματισμό που προκαλείται από την πληθώρα των υποψηφίων, ο Νίκος Ταχιάος εμφανίζεται να εκλέγεται ανεξάρτητα από τον αντίπαλο που θα έχει στον δεύτερο γύρο. Πιο εμφαντική θα είναι η νίκη του αν αναμετρηθεί με την εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε αυτή την περίπτωση φτάνει άνετα στο 50,1%, αφήνοντας την κυρία Νοτοπούλου στο 21%.

Δυσκολότερη θα είναι η επικράτησή του σε ενδεχόμενο «γαλάζιο» εμφύλιο, καθώς με αντίπαλο τον κ. Ορφανό συγκεντρώσει 38,7% έναντι 29,2% του ανθυποψηφίου του. Νικητής με 45,5% θα αναδειχθεί ο κ. Ταχιάος και σε μια πιθανή μονομαχία με τον κ. Βούγια, ο οποίος προβλέπεται να φτάσει στο 23,1%.

Τέλος, δυσοίωνες παραμένουν οι προοπτικές για την κυρία Νοτοπούλου ακόμη και αν βγει από την κούρσα ο επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ. Εφόσον η εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ αναμετρηθεί με τον Γ. Ορφανό θα μείνει στο χαμηλό 21,5%, ενώ ο αντίπαλός της προβλέπεται να επικρατήσει άνετα αφού επιλέγεται από το 52,7% των Θεσσαλονικέων.

Πειραιάς: Δήμαρχος ο Μώραλης ξανά, τρίτος ο Μπελαβίλας

Επανεκλογή του νυν δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη δείχνει η πρώτη μέτρηση με τις προτιμήσεις των δημοτών του επίνειου της πρωτεύουσας που βλέπει το φως της δημοσιότητας σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Η έρευνα που έγινε από την εταιρεία Marc, από τις 6 έως τις 9 Μαΐου σε δείγμα 661 νοικοκυριών, κατέγραψε προβάδισμα του κ. Μώραλη τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο, όπου κατά τα φαινόμενα θα αναμετρηθεί με τον υποψήφιο της Ν.Δ. Νίκο Βλαχάκο, καθώς ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μπελαβίλας είναι πολύ πίσω για να ελπίσει σε συμμετοχή στην επαναληπτική εκλογή.

Στην πρόθεση ψήφου ο νυν δήμαρχος συγκεντρώνει 34% και προηγείται του κ. Βλαχάκου, ο οποίος φτάνει στο 22,8%. Ακολουθεί στην τρίτη θέση ο κ. Μπελαβίλας με 13,4% και έπονται με χαμηλότερες επιδόσεις ο υποστηριζόμενος από τη Χρυσή Αυγή Γρηγόρης Δεμέστιχας με 5,9% και η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου με 5,1%. Πιο κάτω είναι ο Θανάσης Διαβολάκης (2,2%) και ο Κωνσταντίνος Νιζάμης (0,9%), ενώ στο 7% είναι όσοι προτιμούν το λευκό, το άκυρο ή την αποχή και στο 8,7% οι αναποφάσιστοι.

Η επίδοση του κ. Μώραλη ανεβαίνει στο 40,4% στον υπολογισμό της πρόθεσης ψήφου επί των εγκύρων και με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων. Αντιστοίχως, το προβάδισμά του φτάνει στις 13,4% μονάδες με την απήχηση του κ. Βλαχάκου να εκτιμάται στο 27% και του κ. Μπελαβίλα στο 15,9%, επίδοση η οποία θα τον αφήσει εκτός του δεύτερου γύρου.

Στην επαναληπτική εκλογή που, κατά τα φαινόμενα, θα διενεργηθεί ανάμεσα στους κυρίους Μώραλη και Βλαχάκο, οι ψηφοφόροι του Πειραιά φαίνεται να επιλέγουν τον νυν δήμαρχο, ο οποίος διευρύνει ελαφρώς το προβάδισμά του και θα προηγηθεί με 14,4 μονάδες (57,2% έναντι 42,8% δείχνει η προβολή που γίνεται με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων).

Στα μεγάλα ατού του εν ενεργεία δημάρχου είναι η υψηλότερη δημοτικότητα έναντι όλων των ανθυποψηφίων του, καθώς και η τεράστια απόσταση που έχει κατακτήσει στην παράσταση νίκης. Θετική γνώμη για τον κ. Μώραλη έχει το 56,2% των Πειραιωτών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον κ. Βλαχάκο είναι 41,9%. Ακολουθούν η κυρία Μανωλάκου με 22% και ο κ. Μπελαβίλας με 18,5%.

Την ίδια ώρα, οι Πειραιώτες σε ποσοστό 62,9% έχουν την πεποίθηση ότι τον δημαρχιακό θώκο θα καταλάβει εκ νέου ο νυν δήμαρχος, ενώ μόλις το 8,6% πιστεύει σε νίκη του κ. Βλαχάκου και το ισχνό 1,9% ότι μπορεί να επικρατήσει ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στα αξιοσημείωτα της συγκεκριμένης έρευνας είναι το θετικό αποτύπωμα που έχει στην κοινή γνώμη ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος Πειραιά Βαγγέλης Μαρινάκης. Το 52,6% των ερωτηθέντων κρίνει θετικά τη συμβολή του στα δρώμενα του Πειραιά, έναντι του 22% που την κρίνει αρνητικά και 17,6% που δηλώνει ότι δεν είναι ούτε θετική ούτε αρνητική.

Περιφέρεια Αττικής: Στις 13,5 μονάδες το προβάδισμα Πατούλη

Στην Περιφέρεια Αττικής, η νέα έρευνα, η οποία έγινε από την εταιρεία Rass το διάστημα 6-8 Μαΐου σε δείγμα 1.003 ψηφοφόρων, επιβεβαιώνει το μεγάλο προβάδισμα που διατηρεί ο νυν δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.

Ο υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία υποψήφιος περιφερειάρχης συγκεντρώνει 32,1% και προπορεύεται με 13,5% από την εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, η οποία απολαμβάνει την προτίμηση του 18,6% των ψηφοφόρων του λεκανοπεδίου της πρωτεύουσας.

Με την επίδοσή της αυτή, ωστόσο, η εν ενεργεία περιφερειάρχης προβάλλει ως η επικρατέστερη αντίπαλος του κ. Πατούλη στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης, καθώς προηγείται του προκατόχου της Γιάννη Σγουρού, ο οποίος με τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής βρίσκεται στην τρίτη θέση με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της τάξης του 16,4% που συγκεντρώνει.

Στις επόμενες θέσεις κατατάσσονται ο επικεφαλής της «Δημιουργίας Ξανά» Θάνος Τζήμερος με 5,8%, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος με 5,3% και το στέλεχος του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης με 4,7%. Ακυρο, λευκό και αποχή δηλώνει ότι επιλέγει το 6,4% των ερωτηθέντων, ενώ οι αναποφάσιστοι εμφανίζονται σε ποσοστό 8,9%.

Ο «γαλάζιος» υποψήφιος έχει, σύμφωνα με την έρευνα, μεγάλη διεισδυτικότητα σε όλους τους πολιτικούς χώρους, καθώς υπέρ της εκλογής τάσσεται, εκτός από το 66,3% όσων ψήφισαν Ν.Δ. στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, και το ένα τέταρτο (24,3%) όσων είχαν προτιμήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το 14,5% που έδωσαν ψήφο σε άλλα κόμματα.

Αντιστοίχως, η βασική αντίπαλός του κυρία Δούρου συσπειρώνει μόλις το 41,4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μεγάλο μειονέκτημα για εκείνη φαίνεται να είναι το χαμηλό ποσοστό ικανοποίησης από το έργο της που φτάνει στο 21,7%, όταν την ίδια ώρα το ποσοστό εκείνων που δεν είναι ικανοποιημένοι εκτινάσσεται στο 72%.

Υπέρ της επικράτησης του κ. Πατούλη και κατά της κυρίας Δούρου συνηγορούν, εξάλλου, τα ευρήματα της μέτρησης για τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει ο νέος περιφερειάρχης -σε ποσοστό 61,3% προκρίνεται η Πολιτική Προστασία-, όπως και τα κριτήρια των ψηφοφόρων για την επιλογή του που είναι πρωτίστως το πρόσωπο του υποψηφίου, σε ποσοστό 51,2%, δευτερευόντως τα γεγονότα στο Μάτι και στη Μάνδρα, κατά 28,6%, ενώ μόνο το 14,5% προτάσσει την κομματική στήριξη.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου, εξάλλου, έχει το μεγαλύτερο θετικό ισοζύγιο γνωμών (οι θετικές υπερτερούν των αρνητικών κατά 25%), με δεύτερο τον κ. Σγουρό (+7%) και όλους τους άλλους να έχουν αρνητικό ισοζύγιο που στην περίπτωση της κυρίας Δούρου εκτινάσσεται στο 36,5%.

Ο κ. Πατούλης προηγείται, εξάλλου, καθαρά στην παράσταση νίκης, καθώς το 51,5% προεξοφλεί ότι θα είναι εκείνος ο τελικός νικητής της αναμέτρησης, με μόλις 20,6% να βλέπει επικράτηση της κυρίας Δούρου και 6,8% του κ. Σγουρού.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ