2019-05-14 17:46:50
Φωτογραφία για Πρόταση ΔΩΡΑΣ ΜΟΣΧΟΝΑ για δημιουργία Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Βόνιτσα
       Η Δώρα Μοσχονά πτυχιούχος (BSc) Βιολογίας και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον Γιώργο Αποστολάκη, καταθέτει μια αξιόλογη πρόταση για δημιουργία Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Βόνιτσα, για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας του Αμβρακικού.... 

Ευαισθητοποίηση και προστασία για την θαλάσσια χελώνα του Αμβρακικού Κόλπου

Γράφει η Δώρα Μοσχονά*

Βιολόγος-Συγγραφέας

         Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι μια έγκλειστη στη στεριά θαλάσσια περιοχή. Τα ρηχά του νερά, οι λιμνοθάλασσες, οι βάλτοι και το ήπιο κλίμα ευνοούν τη χλωρίδα και την πανίδα  της περιοχής, γι αυτό και θεωρείται ένας από τους σημαντικούς υγροτόπους της Ευρώπης, ο οποίος έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000. Η παρουσία των θαλάσσιων χελωνών στην περιοχή είναι σημαντική και έντονη, ειδικά κοντά στις εκβολές των ποταμών.........  

        Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας "ΑΡΧΕΛΩΝ", έχει σκοπό τη συλλογή στοιχείων για τον πληθυσμό των θαλάσσιων χελωνών που διαβιούν στην περιοχή
. Συγκεκριμένα ο "ΑΡΧΕΛΩΝ" Πρέβεζας, εντοπίζει, ταυτοποιεί και αναγνωρίζει (με τη μέθοδο αναγνώρισης tagging) τις θαλάσσιες χελώνες του Αμβρακικού Κόλπου και δραστηριοποιείται σε θέματα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού αναφορικά με τη θαλάσσια ζωή και την προστασία των χελωνών.

        Το 2017 έγινε προσθήκη ταυτότητας αναγνώρισης σε πάνω από 200 θαλάσσιες χελώνες από τον ΑΡΧΕΛΩΝ Πρέβεζας στο πρόγραμμα Αμβρακικού. 

          Στη Γλυφάδα, λειτουργεί Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών από το έτος 1994, στο οποίο εθελοντές και ειδικά εξειδικευμένο προσωπικό παραλαμβάνουν τραυματισμένα και άρρωστα ζώα από όλη την Ελλάδα, μεριμνούν για την καθημερινή περίθαλψη και αποκατάστασή τους και τα απελευθερώνουν στη θάλασσα μόλις αποθεραπευθούν. 

         Ο Αμβρακικός Κόλπος αποτελεί σημαντικό τροφικό πεδίο για τις χελώνες της Μεσογείου, κυρίως τις ανήλικες, οι οποίες αφού μεγαλώνουν και όταν φτάσουν σε ωρίμανση φεύγουν από τον Κόλπο και μεταναστεύουν στις περιοχές αναπαραγωγής τους, αφού στον Κόλπο δεν υπάρχουν περιοχές ωοτοκίας.

           Τα τελευταία έτη όμως, παρατηρούνται θαλάσσιες χελώνες, οι οποίες ξεβράζονται στις ακτές του Αμβρακικού Κόλπου τραυματισμένες είτε σοβαρά είτε ήπια. Το γεγονός αυτό κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας ενός αντίστοιχου Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας στο Δήμο μας, και συγκεκριμένα στη Βόνιτσα, σε συνεργασία με το Σύλλογο "ΑΡΧΕΛΩΝ" Πρέβεζας, με σκοπό την παραλαβή των τραυματισμένων και άρρωστων ζώων, την καθημερινή περίθαλψη και αποκατάστασή τους και την απελευθέρωσή τους στη θάλασσα μετά την αποθεραπεία. 

        Πρότασή μου, η προσπάθεια δημιουργίας ενός αντίστοιχου Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Βόνιτσα, με σκοπό τη προστασία και διάσωση της θαλάσσιας χελώνας και του θαλάσσιου κόσμου του Αμβρακικού Κόλπου. Ένα Κέντρο επανδρωμένο με ειδικό προσωπικό και με εθελοντές, οι οποίοι θα έχουν ως πρωταρχικό τους σκοπό την προστασία της θαλάσσιας ζωής και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης του τόπου μας, και ένα Κέντρο αρωγό στην προσπάθεια επιβίωσης της εργασίας των ψαράδων. Με την αγαστή συνεργασία της Τοπικής Αρχής και των πολιτών  μπορούμε να συμβάλλουμε στην επίτευξη των στόχων μας, με αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον. 

Δώρα Μοσχονά

Βιολόγος-Συγγραφέας
ximeronews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ