2019-05-14 22:57:16
Φωτογραφία για ΗΠΑ: Ο φόρος στα αναψυκτικά μείωσε τις πωλήσεις κατά 38% στην πόλη της Φιλαδέλφειας

Ο φόρος που επέβαλε το 2017 ο δήμος της Φιλαδέλφειας στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες οδήγησε σε μείωση των πωλήσεών τους κατά 38%, σύμφωνα με μια από τις πρώτες μελέτες που έγιναν για την αποτίμηση της αποτελεσματικότητας αυτών των μέτρων.

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 η αμερικανική μεγαλούπολη επιβάλει φόρο ύψους 1,5 σεντ ανά ουγγιά, δηλαδή περίπου 50 σεντς στο λίτρο, σε όλα τα αναψυκτικά, ακόμη και στα "λάιτ". Τα καταστήματα δεν απορρόφησαν τον φόρο, έτσι η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 24 σεντς στα σουπερμάρκετ και κατά 50 (και πλέον) σεντς στα μπακάλικα.

Το 2017 οι πωλήσεις μειώθηκαν στο μισό σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την έρευνα αυτή που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής (Jama). Ωστόσο οι καταναλωτές εν μέρει παρέκαμψαν τον φόρο, επιλέγοντας να ψωνίζουν σε καταστήματα εκτός της πόλης, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν. Ετσι, λαμβάνοντας υπόψη αυτόν τον παράγονα, η πραγματική μείωση των πωλήσεων εκτιμάται στο 38% από τη μια χρονιά στην άλλη.

Για να βεβαιωθούν οτι η μείωση οφείλεται στον φόρο, οι ερευνητές συνέκριναν τα στοιχεία που διέθεταν από τη Φιλαδέλφεια με εκείνα της Βαλτιμόρης, όπου δεν εφαρμόζεται ειδικός φόρος. Διαπίστωσαν τότε ότι στη Βαλτιμόρη οι πωλήσεις παρέμειναν σταθερές.

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ένα από τα βασικά αξιώματα της οικονομικής θεωρίας: αν η τιμή ενός προϊόντος αυξηθεί, οι άνθρωποι θα αγοράζουν μικρότερες ποσότητες. Οι οικονομολόγοι "μπορούν να είναι ήσυχοι" ότι η θεωρία τους ισχύει, αστειεύτηκε η Κριστίνα Ρομπέρτο, καθηγήτρια του τομέα πολιτικής υγείας στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας. "Η φορολόγηση των αναψυκτικών είναι μια από τις αποτελεσματικότερες στρατηγικές για να μειωθεί η κατανάλωση", σημείωσε.

Η Φιλαδέλφεια είναι η δεύτερη αμερικανική πόλη που φορολόγησε τα αναψυκτικά, μετά το Μπέρκλεϊ (1 σεντ η ουγγιά). Ακολούθησαν και άλλες πόλεις. Οι υψηλότεροι φόροι επιβλήθηκαν στο Μπόλντερ (2 σεντς) και στο Σιάτλ (1,75).

Πολλοί παιδίατροι τάσσονται υπέρ του μέτρου αυτού, προκειμένου να καταπολεμηθεί η παιδική παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Let's block ads! (Why?)


πηγη
periergaa
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ