2019-05-15 16:00:56
Φωτογραφία για Στην Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει το μέλλον της χώρας του ο πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων
Την αποφασιστικότητα των Σκοπίων να συνεχίσουν με συνέπεια τη μεταρρυθμιστική πορεία στην κατεύθυνση της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ο ίδιος «βλέπει» το μέλλον της χώρας του, τόνισε κατά τη σημερινή συνάντησή του στη Βιέννη με την διμερή Ομάδα Φιλίας της αυστριακής Βουλής και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας Ταλάτ Τζαφέρι.

Σημειώνοντας πως ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος, εξέφρασε την ελπίδα για σύντομη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που, όπως είπε, δεν θα είναι ένα σημαντικό μήνυμα μόνον για τον πληθυσμό, ο οποίος διάκειται θετικά στη μεγάλη πλειοψηφία του, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.

Θετικά εκτίμησε ο ίδιος και το αποτέλεσμα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στη χώρα του, επισημαίνοντας ότι για την εκλογική νίκη του υποψηφίου Στέβο Πενταρόφσκι, που υποστηριζόταν από περισσότερα κόμματα, δεν έπαιξαν ρόλο, ούτε ιδεολογικές, ούτε εθνοτικές, ούτε θρησκευτικές διαφορές.


Σε σχέση με το προσφυγικό, παρατήρησε πως παρά τη μείωση της έντασης των προσφυγικών ροών σε σχέση με το 2015, η Βόρεια Μακεδονία, εξαιτίας πρόσφατων εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική, συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα για να διατηρήσει τον έλεγχο, και στο πλαίσιο αυτό σημαντική είναι η συνεργασία με την Ελλάδα για την ασφάλεια των νοτίων συνόρων, όπως και η επί τόπου βοήθεια αστυνομικών από χώρες-μέλη της ΕΕ.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της διμερούς Επιτροπής Φιλίας Αυστρίας-Βόρειας Μακεδονίας, Στεφανί Κρίσπερ, τόνισε πως η επιτευχθείσα συμφωνία επίλυσης της διαμάχης με την Ελλάδα για το όνομα, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ΕΕ. Σύμφωνα με τον προερχόμενο από το κυβερνών Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα βουλευτή Καρλ Μπάντερ, εκτός αυτού, η Συμφωνία των Πρεσπών, με τις αντίστοιχες συνταγματικές αλλαγές, συμβάλλει στην σταθεροποίηση της Βόρειας Μακεδονίας.

Νωρίτερα, το μεσημέρι, μετά τις συνομιλίες του με τον Ταλάτ Τζαφέρι, ο πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σομπότκα, είχε διατυπώσει την άποψη, πως μετά την μετονομασία της «Μακεδονίας» σε Βόρεια Μακεδονία για τον τερματισμό της μακροχρόνιας διένεξης με την Ελλάδα ως προς την κρατική ονομασία, «έχουν ξεπεραστεί όλα τα εμπόδια για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον Ιούνιο, όπως επιδιώκουν οι Βρυξέλλες».
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ