2019-05-16 10:20:42
Φωτογραφία για Νώντας Μωραΐτης: Η πολιτιστική κληρονομιά του Θυρρείου, ως συλλογικό μες στους αιώνες επίτευγμα, ανήκει στο λαό του, που πρέπει ανεμπόδιστα να έχει πρόσβαση στα δημιουργήματά του και αυτά να βρίσκονται στο Μουσείο Θυρρείου!
Νώντας Μωραΐτης υποψήφιος Δήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας με τη Λαϊκή Συσπείρωση: Η πολιτιστική κληρονομιά του Θυρρείου, ως συλλογικό μες στους αιώνες επίτευγμα, ανήκει στο λαό του, που πρέπει ανεμπόδιστα να έχει πρόσβαση στα δημιουργήματά του και αυτά να βρίσκονται στο Μουσείο Θυρρείου.

«Αποτελεί πρόκληση η  απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας- Λευκάδας να παρουσιάσει  στο Μουσείο του Αγρινίου, το χρυσό στεφάνι του ΘΥΡΡΕΙΟΥ, και όχι στο Μουσείο του Θυρρείου εκεί που πραγματικά ανήκει. 

Βέβαια αυτή η απόφαση όπως και το κλείσιμο του μουσείου δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία". Είναι μια συνειδητή επιλογή υποβάθμισης και απαξίωσης του μουσείου, που δεν ενδιαφέρει τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού. Αυτό υπονοούν άλλωστε και με την αιτιολόγησή τους ότι το ορεινό Θύρρειο είναι μακριά από τα αστικά κέντρα και δεν διευκολύνεται η πρόσβαση πολιτών και τουριστών....
. Αντί να δημιουργήσουν οδικά δίκτυα προσβάσιμα και άλλες προϋποθέσεις για να μπορεί ανεμπόδιστα ο λαός μας να γνωρίσει την πολιτιστική του κληρονομιά, κλείνουν τα μουσεία. Αυτή την πολιτική ακολουθεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε συνέχεια των προηγούμενων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Επίσης πρέπει να αναφέρουμε και τις τεράστιες ευθύνες της νυν Δημοτικής αρχής Ακτίου Βόνιτσας όπως και της προηγούμενης  που είτε σιγόνταραν είτε σιωπούσαν σε τέτοιες ενέργειες που οδήγησαν στην υποβάθμιση και στο κλείσιμο του Μουσείου. Επίσης είναι κροκοδείλια τα  δάκρυα που χύνουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν γιατί οι πολιτικές των κομμάτων που εκπροσωπούν έχουν φτάσει σε αυτή την τραγική κατάσταση το Μουσείο του Θυρρείου.

Η πρόσβαση στον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα που μπορεί να μετριέται με τους όρους του κέρδους και της αγοράς, γι’ αυτό πρέπει να διευκολύνεται με κάθε μέσον σε όλη τη διάρκεια του χρόνου για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Το ΚΚΕ ανέδειξε το θέμα της υποβάθμισης του Μουσείου και για το χρυσό στεφάνι με πολλές ερωτήσεις και αναφορές σε όλες της Κυβερνήσεις διαχρονικά (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) εδώ και  χρόνια ενδεικτικά επισυνάπτω κάποιες του 2009 , 2011 , 2012 ,  2013 , 2014 , 2015 , 2017  και 2019  (πατήστε στο κάθε έτος) και παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι το μουσείο Θυρρείου θα επισκευαστεί, θα γίνει επέκταση του εκθεσιακού χώρου για να στεγαστούν τα ευρήματα της περιοχής, αυτό ποτέ δεν έγινε. Και όταν ερχόταν στην επιφάνεια όχι από ανασκαφές, αλλά από άλλα έργα (διανοίξεις δρόμων, εκσκαφές οικοδομών), πάντα οι αρμόδιοι επικαλούνταν λόγους ασφάλειας, τα μετέφεραν σε μουσεία μεγάλων πόλεων όπως στο Μουσείο Κορίνθου, Πατρών, Αγρινίου ή ακόμα και σε ...άγνωστες κατευθύνσεις. Επίσης το 2014 έγινε απόπειρα να μεταφερθούν βυζαντινά ευρήματα που στεγάζονται στο Μουσείο Θυρρείου σε άλλο μουσείο, αλλά η ενέργεια αυτή έπεσε στο κενό κάτω από την αγωνιστική κινητοποίηση των κατοίκων του Θυρρείου. 

Παρότι υπήρξε στο παρελθόν υπ.αρ. ΥΠΠΟ/ΔΙΟΙΚ/Α1/70458 που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Εφημερίδα της Κυβέρνησης με αρ. φύλλου 1903,22/12/2003 έχουν κατανεμηθεί 3 οργανικές θέσεις στο Μουσείο Θυρρείου ΔΕ Φύλαξης - Πληροφοριών. Αυτές όμως δεν καλύφθηκαν ποτέ.

Τα ευρήματα των ανασκαφών πρέπει να εκτίθενται στο φυσικό χώρο τους σε σύνδεση με την ιστορία και τη γεωγραφία του. Άλλωστε μπορεί να είναι καθ’ όλα ασφαλή στο Μουσείο Θυρρείου αρκεί αυτό να λειτουργεί με τις απαραίτητες προϋποθέσεις, προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό».

Ο Πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Αυτόν τον Πολιτισμό σκεπτόμενοι πολιτικά θα πάμε να διεκδικήσουμε σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, αυτό τον Πολιτισμό σας καλούμε να διεκδικήσετε κι εσείς μαζί μας στηρίζοντας τη "Λαϊκή Συσπείρωση" και το ΚΚΕ, πιο πολλοί και πιο ικανοί για να φτιάξουμε έναν κόσμο "στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων"!  
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πάει προς τον ΣΚΑΪ;
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πάει προς τον ΣΚΑΪ;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ