2019-05-16 19:00:22
Φωτογραφία για Βίντεο: Οι δηλώσεις Κοτζιά και Κατρούγκαλου «ενισχύουν» την τουρκική προπαγάνδα για την κυπριακή ΑΟΖ!
Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την Τουρκία, έχει δικαιώματα, είχε πει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ ο Νίκος Κοτζιάς είχε επισημάνει πως δεν πρέπει να είμαστε «μοναχοφάηδες»! - Τις δηλώσεις αυτές επικαλείται τώρα η τουρκική πλευρά για να υποστηρίξει πως έχει δικαιώματα και στην κυπριακή ΑΟΖ

Τις δηλώσεις Κατρούγκαλου και Κοτζιά αναφορικά με το αν η Τουρκία έχει και ποια δικαιώματα στην θαλάσσια ζώνη χρησιμοποιούν ήδη οι Τούρκοι ως επιχειρήματα για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους, σχετικά με την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ. Μετά την αποκάλυψη πως ήδη έχουν «μοιράσει» την θαλάσσια ζώνη από τη Ρόδο και το Καστελόριζο δημοσιοποιώντας και τους αντίστοιχους χάρτες, εμφανίζει και Έλληνες υπουργούς να υποστηρίζουν τις θέσεις αυτές.

Ρεπορτάζ του τουρκικού καναλιού TRT με τίτλο «Η ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου» κάνει μια αναδρομή στο τι έχει συμβεί έως τώρα, προπαγανδίζοντας τις τουρκικές θέσεις.


Το απίστευτο είναι πως για να υποστηρίξει ακριβώς αυτή τη θέση, πως η Τουρκία έχει το δίκιο σε αυτή τη διαμάχη, χρησιμοποιεί όχι μόνο δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και του Έλληνα (νυν και πρώην) ομολόγου του!

«Ονόματα που βρίσκονται ή βρέθηκαν στο παρελθόν στην κορυφή της ελληνικής διπλωματικής υπηρεσίας έχουν επίγνωση των δικαιωμάτων της Τουρκίας», επισημαίνει το ρεπορτάζ του καναλιού TRT, που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και μάλιστα με ελληνικούς υπότιτλους.

Ακολουθεί η δήλωση του νυν υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου: «Ασφαλώς βλέπουμε θετικά την συμμετοχή της Τουρκίας. Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτήν την περιοχή την Τουρκία, η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο;».

Αυτό είχε αναρωτηθεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος στις 20 Μαρτίου, μία ημέρα πριν την συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ενώ και την επομένη μετά την συνάντηση δηλαδή, την είχε επαναλάβει με περίπου ίδια λόγια.

Στο ρεπορτάζ του TRT έπεται η δήλωση του προκατόχου του στην θέση του επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά: «Στην ενέργεια πρέπει να πάρει μέρος και η Τουρκία. Δεν πρέπει να είμαστε μοναχοφάηδες», που είχε γίνει στο πρόσφατο Συμπόσιο των Δελφών.

Από το ίδιο το τουρκικό ρεπορτάζ επισημαίνεται μάλιστα πως οι δηλώσεις των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ξεσηκώσει την αντιπολίτευση στην Ελλάδα, καθώς τότε είχε επισημανθεί με κάθε τρόπο πως τέτοιου είδους παρεμβάσεις ζημιώνουν τα ελληνικά επιχειρήματα και δυναμώνουν τις τουρκικές θέσεις.

Η πραγματικότητα έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους αυτούς και μάλιστα σε μια περίοδο ιδιαίτερης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με επίκεντρο την Κύπρο. Η τουρκική πλευρά δεν χρειάστηκε παρά λιγότερο από δύο μήνες για να χρησιμοποιήσει τις δηλώσεις των Ελλήνων υπουργών και να τις εντάξει στο «φάκελο» των επιχειρημάτων της.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ του TRT:
parapona-rodou
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ