2019-05-17 09:45:37
Φωτογραφία για Σταματήστε τον «ψευδεπίγραφο» συνδικαλισμό και ολοκληρώστε το βηματισμό για την εξυγίανσή του!!!
Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.

1. Είναι τραγική η εικόνα που παρουσιάζεται στους δέκτες των τηλεοράσεων με κάποιους πρώην Συνοριακούς Φύλακες (Σ.Φ.) και Ειδικούς Φρουρούς (Ε.Φ.) συνδικαλιστές, οι οποίοι, σαν αποκλειστικοί «συνεργάτες» ιδιωτικών καναλιών, εκφράζονται με ασχετοσύνη και αμετροέπεια για όλα και πολλές φορές πέραν των συνδικαλιστικών καθηκόντων-αρμοδιοτήτων τους, ασκώντας και πολιτική. Και έχει προκαλέσει την αγανάκτηση πολλών. Οι ίδιοι, ενώ έχουν ενταχθεί στο αστυνομικό προσωπικό, εξακολουθούν να λειτουργούν ξεχωριστά Σωματεία (τα οποία πλέον κατέστησαν ψευδεπίγραφα) για ευνόητους λόγους. Και χύνουν τον ιδρώτα τους στα τηλεοπτικά στούντιο και όχι στα πεζοδρόμια του καθήκοντος, όπως οι άλλοι συνάδελφοί τους. Και αυτό γιατί έγινε το λάθος να τους επιτραπεί αυτό (να εγγράφονται δηλ οι εντασσόμενοι στο αστυνομικό προσωπικό στα Σωματεία Σ.Φ. και Ε.Φ.) με το άρθρο 18 παρ.4 του ν. 3938/2011. Εφόσον δεν θεσπίζονταν η εν λόγω ρύθμιση-εξαίρεση, θα εγγράφονταν στις οικείες ενώσεις αστυνομικών υπαλλήλων, αφού εντασσόμενοι στο αστυνομικό προσωπικό ισχύουν και γι αυτούς οι αντίστοιχες (οικείες) διατάξεις και δεν θα υπήρχε σήμερα το πρόβλημα.


2. Ως γνωστόν με τις διατάξεις του ν.3686/2008, οι Σ.Φ. και οι Ε.Φ. με τη συμπλήρωση τριετίας από τη μονιμοποίηση (που γίνεται στη πενταετία), δηλ. μετά τη συμπλήρωση οκταετίας από την κατάταξη εντάσσονται στο αστυνομικό προσωπικό με το βαθμό του Αστυφύλακα. Πρόκειται για την περίφημη «ομογενοποίηση», την εξάλειψη δηλ. των διάφορων κατηγοριών προσωπικού, ώστε να σταματήσουν οι αντιδικίες και η σύγχυση των αρμοδιοτήτων, που κάθε κατηγορία μπορούσε να ασκήσει.

3. Έκτοτε το σύνολο των 4.500 περίπου Σ.Φ. εντάχθηκε στο αστυνομικό προσωπικό και πλέον δεν υφίστανται Σ.Φ. Επίσης το σύνολο σχεδόν των 8.900 περίπου Ε.Φ. έχει ενταχθεί στο αστυνομικό προσωπικό. Απομένει μικρός αριθμός Ε.Φ., που θα ενταχθούν τους προσεχείς μήνες, αφού προσλήφθηκαν το 2011. Το προσωπικό αυτό ασκεί πλέον το σύνολο των καθηκόντων του αστυνομικού προσωπικού πλην αυτών του προανακριτικού υπαλλήλου.

4. Ύστερα από αυτά, η ύπαρξη και λειτουργία Συνδικαλιστικών Σωματείων Συνοριακών Φυλάκων και Ειδικών Φρουρών καθίσταται ψευδεπίγραφη. Στην ουσία πρόκειται για Σωματεία «Σφραγίδα». Όταν μάλιστα τα Διοικητικά Συμβούλια απαρτίζονται αποκλειστικά από ενταχθέντες στο αστυνομικό προσωπικό Αρχιφύλακες-Αστυφύλακες. Οι ίδιοι εμφανίζονται να εκπροσωπούν το σύνολο των αστυνομικών, προκαλώντας σύγχυση και προβάλλοντας μια αρνητική εικόνα για τον αστυνομικό θεσμό. Και το σπουδαιότερο διατηρούν και επιτείνουν την αντιδικία και την αντιπαλότητα μεταξύ του προσωπικού, την οποία επεδίωξαν να εξαλείψουν οι ρυθμίσεις του ν.3686/2008. Εξάλλου με την λειτουργία των εν λόγω Σωματείων μεγάλος αριθμός πρώην Σ.Φ. και Ε.Φ., μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, δεν εργάζεται, αφού λαμβάνει συνδικαλιστικές άδειες (ακόμη και πέραν αυτών που δικαιούται εκ του νόμου) και απέχει των καθηκόντων του, στερώντας έτσι προσωπικό από τη διαθέσιμη δύναμη της Αστυνομίας. Σημειώνεται ότι τα συμφέροντα αυτών μπορεί να υπηρετούνται μέσω των άλλων (οικείων) ενώσεων αστυνομικών υπαλλήλων, όπου ήδη μετέχουν πολλοί συνάδελφοί τους.

5. Το ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την τροποποίηση της παραγράφου 4 του άρθρου 18 του ν.3938/2011, ώστε να ορίζει ότι οι εντασσόμενοι στο αστυνομικό προσωπικό Σ.Φ και Ε.Φ. δύνανται να μετέχουν (εγγράφονται) μόνο στις οικείες ενώσεις αστυνομικών υπαλλήλων.

6. Με τον εξορθολογισμό των συνδικαλιστικών αδειών των Μελών των Δ.Σ.των Ενώσεων η Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έκανε το πρώτο βήμα. Ας προχωρήσει και στα επόμενα βήματα (σύμφωνα με τις προτάσεις των τελευταίων άρθρων μας) για να γράψει Ιστορία. Και να μην παραμείνει Μετέωρο το βήμα αυτό!!! Είναι απαίτηση της Κοινωνίας!!!
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ