2019-05-17 11:02:27
Φωτογραφία για Bloomberg: H Ελλάδα κινδυνεύει να ξεστρατίσει
«Λιγότερο από ένα χρόνο αφότου η Ελλάδα έσπασε τα δεσμά του προγράμματος στήριξης, κινδυνεύει να ξεστρατίσει». Αυτό είναι το σχόλιο του Bloomberg σε δημοσίευμά του για τα όσα ειπώθηκαν χθες από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup και ειδικά για τις προειδοποιήσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είχε δεσμευθεί για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022, έναν όρο, από την τήρηση του οποίου εξαρτάται η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης. Ωστόσο πριν από λίγες εβδομάδες ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε ένα πακέτο παροχών, που περιλαμβάνει «μπόνους για τους συνταξιούχους, το οποίο θα πληρωθεί λίγες ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές», σημειώνει, προσθέτοντας ότι είπε ακόμη πως τα επόμενα χρόνια ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειωθεί στο 2,5%. 

Το Bloomberg επικαλείται την επισήμανση του Ρέγκλινγκ ότι οι εξαγγελίες ανέβασαν τις αποδόσεις των ομολόγων κατά 50 μονάδες βάσης, αλλά και την απάντησή του στην ερώτηση εάν αυτές θα ωθήσουν κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να πουν «όχι» στην πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. «Μένει να φανεί» είχε πει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).


Εκνευρισμός στις Βρυξέλλες με τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ

Εν τω μεταξύ, μεγάλος εκνευρισμός επικρατεί στις Βρυξέλλες για την επιλογή του επικεφαλής του ESM K. Ρέγκλινγκ να αναφερθεί στις κυβερνητικές παροχές και στην υποψία ότι μπορεί να εκτροχιάσουν τους δημοσιονομικούς στόχους. Τόσο η Κομισιόν όσο και το Eurogroup είχαν αποφασίσει να μη μιλήσουν για την Ελλάδα, για δύο κυρίως λόγους:

1. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη προκαταρκτική έκθεση για τις επιπτώσεις των μέτρων από την καθ’ ύλην αρμόδια, την Κομισιόν. Όπως είπε ο επίτροπος Μοσκοβισί, τα μέτρα εξετάζονται.

2. Υπάρχει σοβαρή ανησυχία ότι αυξήθηκε ραγδαία η πόλωση στην Ελλάδα και εάν αυτό συνεχίσει για πολλούς μήνες, τότε θα υπάρξουν επιπτώσεις στην προσπάθεια μόνιμης επιστροφής στις αγορές.

Ανησυχία υπάρχει και για τον ρόλο μερίδας των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία προωθούν απόψεις και διαρροές που τονίζουν ότι υπάρχει κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών και ότι το κλίμα είναι ψυχροπολεμικό. Όλα αυτά ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τα χαρακτήρισε «fake news». Μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα, ορκίστηκε ότι θα παλέψει ώστε τα fake news να μην επηρεάσουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Διασταυρωμένες πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα είναι παράπλευρη «ζημιά» στην κόντρα του ESM και της Κομισιόν για τις αυξημένες αρμοδιότητες και το ποιος θα ελέγχει τους προϋπολογισμούς. Αυτό προσπάθησε να κάνει χθες βράδυ ο κ. Ρέγκλινγκ με το να αψηφήσει τη συμφωνία ότι καλό θα ήταν να μη γίνουν δηλώσεις για την Ελλάδα, αφού δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα. Στη μάχη εξουσίας προς το παρόν κερδίζει η Κομισιόν. Όμως και ο ίδιος ο κ. Ρέγκλινγκ προσπαθεί να δείξει ένα πιο σκληρό τεχνοκρατικό προφίλ, καθώς και η δική του θέση «παίζεται» παρά το γεγονός ότι έχει υπογράψει συμβόλαιο.

Πολλές χώρες δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι, δύο Γερμανοί να είναι επικεφαλής της διαχείρισης των χρημάτων και της δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωζώνης. Τόσο ο κ. Ρέγκλινγκ όσο και ο κ. Βέμπερ είναι Γερμανοί και τάσσονται υπέρ της λιτότητας. Την εξίσωση δεν ευνοεί ότι τελευταίως αναδεικνύεται και το όνομα του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν για πιθανό αντικαταστάτη του Mάριο Ντράγκι ως προέδρου της ECB.

Ήδη, άλλωστε, είχαμε την πρώτη δυνατή σύγκρουση μεταξύ Mέρκελ και Mακρόν, καθώς ο Γάλλος Πρόεδρος δεν θέλει τον υποψήφιο του ΕΛΚ κ. Βέμπερ στο τιμόνι της Κομισιόν.

Ανώτατος παράγοντας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνιζε ότι το παρασκήνιο είναι έντονο και θολό και θα πάρει αρκετό χρόνο για να ξεκαθαρίσει.

Τι γίνεται με την Ελλάδα

Χθες ο κ. Ρέγκλινγκ έσπευσε να διορθώσει τις αρχικές του δηλώσεις, διευκρινίζοντας ότι «υπάρχει μια συμφωνία, έχουμε μια προκαταρκτική εκτίμηση για τα μέτρα, όχι την τελική».

«Η χώρα διατηρεί τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για φέτος αλλά υπάρχει ανησυχία από την πλευρά του ESM, αν τα μέτρα που ελήφθησαν είναι συμβατά με αυτό. Υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει επ' αυτού και θα γίνει, αλλά αυτή τη στιγμή δεν θα πω ότι αμφισβήτησαν τον στόχο για φέτος. Ξέρετε ότι για το 2020 προτείνουν μια χρήση του "μαξιλαριού" για να μειωθεί ο στόχος, αλλά αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να το δούμε στον προϋπολογισμό του 2020», συμπλήρωσε.

Πάντως όταν οι θεσμοί βρίσκονταν στην Ελλάδα, η «γραμμή» που είχαν ήταν απλά ότι έλαβαν γνώση της κατάστασης (take stock of the situation). Βεβαίως συγκεκριμένα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για «κίτρινες κάρτες», κάνοντας ακόμα πιο επιφυλακτικές τις Βρυξέλλες απέναντι σε μερίδα Ελλήνων δημοσιογράφων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, οι οποίες ερμηνεύθηκαν και αυτές ως προειδοποίηση προς την κυβέρνηση, ενώ ο Αντιπρόεδρος επανέλαβε επί λέξει αυτά που είπε στη συνέντευξή του στο Euro2day.gr, πολύ πριν γίνουν οι εξαγγελίες για παροχές, δηλαδή, «Πρόκειται για ένα από τα προνομοθετημένα μέτρα (pre-legislative measures). Η γενική μας άποψη για τα μέτρα αυτά ήταν ότι εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέρα από την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, τότε είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε πώς θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος αυτός. Όπως θυμάστε, το ίδιο συνέβη και με τις περικοπές των συντάξεων. Η Κομισιόν είναι ανοικτή και εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και, το αφορολόγητο εισόδημα αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, τότε θα το υποστηρίξουμε».

Ό,τι και να γίνει, όποια κυβέρνηση και να υπάρχει στην Ελλάδα, η διαδικασία με την οποία κρίνεται η χώρα μας βασίζεται πλέον πάνω στους κανόνες της Ε.Ε. και όχι στις ειδικές δεσμεύσεις που υπαγόρευαν τα μνημόνια. Δηλαδή: Τον Ιούνιο θα γίνει μια πρώτη σύντομη εξέταση, βάσει του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, όμως ο τελικός «λογαριασμός» για τις παροχές δεν πρόκειται να υπάρξει πριν από τον Φεβρουάριο του 2020. Αυτό τόνιζαν όλες οι πηγές.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι την ώρα που ο κ. Ρέγκλινγκ πήρε την πρωτοβουλία να ανοίξει το θέμα Ελλάδα και με αυτό τον τρόπο να ξεκινήσει νέο κύκλο δημοσιευμάτων και πόλωσης, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωνε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι σωστές. Στήριξη ήρθε απρόσμενα και από τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σουλτς, ο οποίος προσερχόμενος στο Eurogroup δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι success story.

Ο εκνευρισμός στις Βρυξέλλες, όπως ανέφεραν οι πηγές, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι ο κ. Ρέγκλινγκ γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχουν αναταράξεις στις αγορές λόγω του πολέμου που άνοιξε ο Ντόναλντ Τραμπ με την Κίνα, ενώ στις 18 Μαΐου αναμένεται να ανακοινώσει εάν θα προχωρήσει σε επιβολή δασμών και σε ευρωπαϊκά προϊόντα ή εάν θα το αναβάλει για 180 μέρες, όπως διέρρευσε χθες και έδωσε ανάσα στις αγορές. Τα spread των ευρωπαϊκών ομολόγων, ιδιαίτερα του Νότου, επηρεάζονται από την αστάθεια και τον απρόβλεπτο Tραμπ. Όμως χθες ο κ. Ρέγκλινγκ επέλεξε να αναφέρει μόνο τα ελληνικά ομόλογα.

Κάποιοι μιλούν για ωμή πολιτική παρέμβαση καθώς είναι κοινό μυστικό ότι ο κ. Ρέγκλινγκ δεν είχε ποτέ σχέσεις συμπάθειας με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ διάφοροι μεσάζοντες χτίζουν επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είτε αυτό έχει δόση αλήθειας είτε όχι, η Ελλάδα έχει βγει από τα μνημόνια και ο τρόπος αξιολόγησής της καθορίζεται από το ευρωπαϊκό εξάμηνο και δευτερευόντως από τις εκθέσεις προόδου των θεσμών. Επίσης δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί το αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή των χρεών του IMF αλλά ούτε και να το χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης, την έγκρισή του από τον Δ.Σ. του ESM, για πολιτικές παρεμβάσεις από έξω Euro2Day/Αγγελική Παπαμιλτιάδου

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ