2019-05-19 19:19:02
Φωτογραφία για Γερμανικές αντιδράσεις στον πολιτικό σεισμό στην Αυστρία
Μετά τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού στην Αυστρία η χώρα οδεύει προς πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβριο. Σε συνάντηση του Καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς με τον ομοσπονδιακό Πρόεδρο Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν συζητήθηκαν σήμερα όλα τα ανοιχτά ζητήματα και καθορίστηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Μετά τη συνάντηση ο αυστριακός Καγκελάριος τόνισε ότι «οι εκλογές αποτελούν αναγκαιότητα και όχι απλά επιθυμία», ενώ από την πλευρά του ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος δήλωσε ότι πρότεινε η διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών να γίνει αρχές Σεπτεμβρίου.

Γενική είναι κατακραυγή στον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας για το σκάνδαλο που ξέσπασε στην Αυστρία με πρωταγωνιστή τον Αντικαγκελάριο της χώρας και Πρόεδρο του λαϊκίστικου Φιλελεύθερου Κόμματος της Αυστρίας (FPÖ) Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε. 

Από το Ζάγκρεμπ η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ζήτησε μια αποφασιστική αντιμετώπιση του δεξιού λαϊκισμού. Μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος επεσήμανε ότι η Ε.Ε. είναι μια ένωση κρατών που συνεργάζονται στη βάση κοινών αξιών. Στόχος των λαϊκιστών είναι «να καταστρέψουν την Ευρώπη των αξιών μας», τόνισε η κ. Μέρκελ.


Από την πλευρά του ο Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιος του ΕΛΚ για το αξίωμα του Προέδρου της Κομισιόν στις ευρωεκλογές, χαιρέτισε με ανάρτησή του στο twitter το αίτημα του αυστριακού Καγκελαρίου υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών σημειώνοντας ότι ο Σεμπάστιαν Κουρτς έδειξε ότι διαθέτει ηθικό ανάστημα: «Το ΕΛΚ παραμείνει πιστό στις αξίες του. Οι εθνικιστές ξεπουλούν τις χώρες τους και τις αξίες». 

Επίθεση Σοσιαλδημοκρατών στο CDU

Η Πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ δήλωσε σε δημόσια εκδήλωση χθες το βράδυ πως το επίμαχο βίντεο δείχνει ότι «οι δεξιοί λαϊκιστές είναι πρόθυμοι να ξεπουλήσουν για το δικό τους όφελος τα συμφέροντα της χώρας τους». Οι λαϊκιστές δεν θα πρέπει να αναλάβουν ευθύνη στην Ευρώπη, τόνισε η Πρόεδρος του CDU.

Από τη πλευρά τους οι Σοσιαλδημοκράτες καταδικάζουν το σκάνδαλο που ξέσπασε στην Αυστρία και χαρακτηρίζουν τους δεξιούς λαϊκιστές ως «εχθρούς της ελευθερίας» και όσους συνεργάζονται μαζί τους «ανεύθυνους». Παράλληλα όμως ασκούν κριτική στην Πρόεδρο του CDU κ. Κραμπ-Κάρενμπαουερ με αφορμή τις χθεσινές της δηλώσεις. Σύμφωνα με την Πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες, μέχρι πρόσφατα οι Χριστιανοδημοκράτες «απολάμβαναν την αμφίβολη δόξα του συνασπισμού συντηρητικών και δεξιών στην Αυστρία», ενώ τώρα «τους έκοψε κρύος ιδρώτας και προειδοποιούν». Πρόκειται για μια «σε μεγάλο βαθμό αναξιόπιστη στάση», πρόσθεσε, που δείχνει «πως δεν μπορείς να βασιστείς στους συντηρητικούς όταν ενδείκνυται μια ξεκάθαρη στάση απέναντι στη δεξιά». Ανάλογες δηλώσεις με τα μεγάλα κόμματα έχουν κάνει και εκπρόσωποι των Φιλελευθέρων, των Πρασίνων και του κόμματος Η Αριστερά.

Το AfD πιστό στο πλευρό των αυστριακών του εταίρων

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Στο περιθώριο της χθεσινής προεκλογικής εκδήλωσης εθνικιστικών πολιτικών δυνάμεων στο Μιλάνο ο συμπρόεδρος του AfD Γιόργκ Μόιτεν διαβεβαίωσε ότι το Φιλελεύθερο Κόμμα της Αυστρίας παραμένει «στενός εταίρος». Αιτιολογώντας την άρνηση του να το καταδικάσει δήλωσε πως «αυτό θα σήμαινε πισώπλατο χτύπημα,και σίγουρα δεν πρόκειται να το κάνω στη βάση ενός μεμονωμένου περιστατικού».

D.Welle

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ