2019-05-20 17:41:53
Φωτογραφία για «Χωρίς διαγνωστικές εξετάσεις χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ – Σε ‘λουκέτο’ οδηγεί το Υπουργείο Υγείας τα διαγνωστικά κέντρα»
ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ 

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ 

Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρ. Ξανθό 

Θέμα: «Χωρίς διαγνωστικές εξετάσεις χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ – Σε ‘λουκέτο’ οδηγεί το Υπουργείο Υγείας τα διαγνωστικά κέντρα» 

Σε συνέχεια της Ερώτησής μου (αριθμ. πρωτ. 7127/16.04.2019) επανέρχομαι στην οικονομική «δολοφονία» των διαγνωστικών ιδιωτικών γιατρών που επιχειρεί η Κυβέρνησή σας. Μετά την πρόσφατη απόφασή σας για επέκταση της μηδενικής ή μειωμένης συμμετοχής σε διαγνωστικές εξετάσεις για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, και ΟΡΘΩΣ - αλλά χωρίς να έχουν προβλεφθούν οι σχετικές δαπάνες στον Προϋπολογισμό – τώρα έρχεται η χαριστική βολή για τους εργαστηριακούς γιατρούς με τα «ραβασάκια» πληρωμών του 2018 που τους εστάλησαν και που ουσιαστικά ισοδυναμούν με την ουσιαστική δήμευση του 70% των εισοδημάτων τους. Το δραματικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται διαφαίνεται και από την απόφαση ΟΛΩΝ των Συλλόγων τους, να κλείσουν τα κέντρα τους (αποχή από καθήκοντα) για τρεις ημέρες (23-25 Μαΐου) κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του κλάδου. 


Οι διαγνωστικοί γιατροί κάνουν λόγο για θέατρο του παραλόγου, αναλγησία και εμπαιγμό από τη μεριά του Υπουργείου σας, αποτέλεσμα της δημιουργικής λογιστικής που εφαρμόζει η Κυβέρνησή σας, με μοναδικό στόχο την υπεραπαραγωγή υπερπλεονασμάτων, στις πλάτες όμως τόσο των ιατρών όσο και των ασθενών. Τονίζουν ότι το clawback πέρσι μεσοσταθμικά κυμαινόταν στο 13% - 14%, ενώ φέτος εκτοξεύτηκε σε περισσότερα από το 35%. Σημειώνεται ότι πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ προσέρχεται στους ιδιώτες διαγνωστικούς γιατρούς. Η τακτική της ηγεσίας του Υπουργείου σας θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο των διαγνωστικών κέντρων και στην απώλεια τουλάχιστον 15.000 θέσεων εργασίας, ενώ θα σημάνει την αδυναμία εκτέλεσης του συνόλου των διαγνωστικών εξετάσεων. 

Και σαν να μην έφτανε αυτό το Υπουργείο σας αλλάζει ερήμην των διαγνωστικών γιατρών τον τρόπο της αδειοδότησης των Κέντρων τους, παρακάμπτοντας ουσιαστικά τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους οι οποίοι είχαν μέχρι τώρα τη σχετική αρμοδιότητα. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ καταχρηστικά απαιτεί να επανακαταγραφούν το επιστημονικό προσωπικό και ο επιστημονικός εξοπλισμός τους, αμφισβητώντας χωρίς κανένα νομικό έρεισμα το έργο της αδειοδότησης εκ μέρους των Ιατρικών Συλλόγων. 

Τέλος, με ακόμη μια παράλογη απόφασή σας (Υπ. Απόφαση 1373/22.04.2019 ΦΕΚ β), όπως καταγγέλλουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, καταργείτε το τεκμήριο της αθωότητας των ιατρών της χώρας, αφού η αναστολή άδειας άσκησης ιατρικού επαγγέλματος έχει ως μόνη προϋπόθεση την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του ιατρού σε συγκεκριμένα αδικήματα. Ουσιαστικά, προχωράτε στην άρση του τεκμηρίου της αθωότητας, το οποίο αποτελεί καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων ιατρών. 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν το Υπουργείο σας στις παραπάνω αποφάσεις; 

Τι απαντάτε στους ισχυρισμούς των ιατρών του εργαστηριακού κλάδου; 

Ποιες ενέργειες έχει δρομολογήσει το Υπουργείο σας ώστε να εξασφαλιστούν ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας για τους ασθενείς; 

Τι απαντάτε στις καταγγελίες των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας ότι δεν τους δέχεστε στο Υπουργείο σας παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους; 

Η Ερωτώσα Βουλευτής 

Κεφαλίδου Χαρά
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ