2019-05-20 23:14:03
Φωτογραφία για Deutsche Bank: Χαμηλά η ποιότητα ζωής στην Ελλάδα, αλλά «χρυσοπληρώνουμε» βενζίνη και smartphones!
  Στον δείκτη ποιότητας ζωής, ο οποίος υπολογίζεται βάσει παραγόντων όπως το κόστος

ζωής και η αγοραστική δύναμη, η ασφάλεια, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η ποιότητα του περιβάλλοντος, η Αθήνα είναι στην 34η θέση μεταξύ 56 πόλεων ανά τον κόσμο, κερδίζοντας τέσσερις θέσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά

Σχετικά χαμηλά στον δείκτη ποιότητας ζωής παραμένει η Αθήνα, αν και έχει ανέβει θέσεις σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, όπως προκύπτει από την καθιερωμένη έρευνα της Deutsche Bank, που εξετάζει τις απολαβές των πολιτών, το κόστος ζωής και την αγοραστική δύναμη στις μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο.

Επιβεβαιώνεται επίσης ότι το κόστος της βενζίνης στην ελληνική πρωτεύουσα είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο, ενώ πολύ ακριβά σε σχέση με άλλους καταναλωτές πληρώνουμε και τα ακριβά έξυπνα κινητά.

Στον δείκτη ποιότητας ζωής, ο οποίος υπολογίζεται βάσει παραγόντων όπως το κόστος ζωής και η αγοραστική δύναμη, η ασφάλεια, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η ποιότητα του περιβάλλοντος, η Αθήνα είναι στην 34η θέση μεταξύ 56 πόλεων ανά τον κόσμο, κερδίζοντας τέσσερις θέσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά, αλλά και το 2014
. Την πρωτιά διατηρεί η Ζυρίχη, ενώ στην πρώτη πεντάδα συναντάμε επίσης το Ουέλινγκτον (Νέα Ζηλανδία), την Κοπεγχάγη, το Εδιμβούργο και τη Βιέννη.

Όσον αφορά στους μισθούς/εισοδήματα, η Ζυρίχη χάνει φέτος την πρώτη θέση, που καταλήγει στο Σαν Φρανσίσκο. Οι καθαρές μηνιαίες απολαβές ενός μέσου εργαζόμενου στην Αθήνα είναι 853 δολάρια, γεγονός που κατατάσσει την πόλη στη 42η θέση μεταξύ 56 πόλεων. Οι απολαβές είναι μάλιστα 16% χαμηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Στο Σαν Φρανσίσκο, ο μέσος εργαζόμενος λαμβάνει 6.526 δολάρια μηνιαίως, στη Ζυρίχη περί τα 5.900 δολάρια, στη Νέα Υόρκη λίγο πάνω από 4.610 δολάρια και στη Βοστώνη 4.288 δολάρια.

Η Ζυρίχη μπορεί να έχασε την πρωτιά στους μισθούς, αλλά εξακολουθεί να είναι η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο σε αρκετά αγαθά και υπηρεσίες, ακολουθούμενη συνήθως από πόλεις σκανδιναβικών χωρών και μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα, όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ.

Εξαίρεση με σε αυτή τη γενική εικόνα είναι η Αθήνα στον τομέα των καυσίμων. Φιγουράρει στην έκτη θέση μεταξύ των πόλεων με την πιο ακριβή βενζίνη, έχοντας ανέβει δύο θέσεις σε σχέση με το 2014 και τέσσερις σε σχέση με πέρυσι. Φέτος οι Αθηναίοι πληρώνουν κατά μέσο όρο 1,78 δολ. ανά λίτρο βενζίνης, ενώ πέρυσι πλήρωναν 1,83 δολ. και πριν από πέντε χρόνια 2,33 δολάρια. Η τιμή έχει υποχωρήσει περισσότερο σε άλλες πόλεις, ενώ και το ευρώ έχει υποτιμηθεί έναντι του δολαρίου, γεγονός που εξηγεί την άνοδο της ελληνικής πρωτεύουσας στην παγκόσμια κατάταξη. Στην πρώτη πεντάδα είναι το Χονγκ Κονγκ, το Όσλο, το Άμστερνταμ, το Μιλάνο και το Ελσίνκι, ενώ μία θέση κάτω από την Αθήνα βρίσκεται το Παρίσι.

Στις τιμές ενοικίων από την άλλη το κόστος για ένα διαμέρισμα δύο δωματίων στην Αθήνα έχει μειωθεί 7% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας στα 597 δολάρια, με αποτέλεσμα η πόλη να κατατάσσεται 47η. Το κόστος απέχει βέβαια αισθητά από τα ενοίκια στο Χονγκ Κονγκ, όπου η μέση τιμή για διαμέρισμα δύο δωματίων είναι 3.685 δολάρια το μήνα ή το Σαν Φρανσίσκο, όπου ο ενοικιαστής καλείται να πληρώσει 3.631 δολάρια τον μήνα. Στην τρίτη θέση η Νέα Υόρκη με μέσο ενοίκιο 2.910 δολαρίων.

Στην ενοικίαση αυτοκινήτου είμαστε αρκετά υψηλότερα, στην 17η θέση, με το μέσο κόστος στα 112,9 δολάρια ημερησίως.

Η Αθήνα είναι επίσης σχετικά φθηνή στην πρόσβαση σε Διαδίκτυο (39η). Ενώ όμως στην Κωνσταντινούπολη καλείται κανείς να πληρώσει μόλις εννέα δολάρια το μήνα για τη χρήση σύνδεσης 8 bps και στη Μόσχα επτά δολάρια το μήνα, στην ελληνική πρωτεύουσα πληρώνει 21 δολάρια. Το Ίντερνετ στοιχίζει πιο ακριβά απ' οπουδήποτε αλλού στο Ντουμπάι, ενώ τη δεύτερη θέση μοιράζονται το Σαν Φρανσίσκο, η Νέα Υόρκη και το Δουβλίνο.

Όσον αφορά σε άλλες καθημερινές απολαύσεις όπως ο καφές και τα αναψυκτικά, η Αθήνα φιγουράρει στην 22η θέση παγκοσμίως (για έναν καπουτσίνο) και στην 15η αντίστοιχα (για ένα μπουκάλι 2 λίτρων Coca Cola), ενώ είναι 27η στο κόστος της μπίρας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη χώρα μας στις τιμές των έξυπνων κινητών. Συγκεκριμένα, η Αθήνα είναι η 5η ακριβότερη χώρα στον κόσμο, για να αγοράσει κανείς iPhone XS (1.591 δολάρια). Υπάρχουν βέβαια και... χειρότερα: τo Σάο Πάολο της Βραζιλίας (2.050 δολάρια) και η Κωνσταντινούπολη (1.880 δολάρια).

Στις ΗΠΑ το συγκεκριμένο μοντέλο στοιχίζει 1.541 δολάρια.

Δείτε όλη την έρευνα εδώ
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ