2019-05-21 13:25:20
Φωτογραφία για Κανένα ασφαλές συμπέρασμα αν η απόφαση ΣτΕ για Δώρα αφορά στα στελέχη ΕΔ (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕΣ)
ΠΟΕΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για τα δώρα μετά την απόφαση του ΣτΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών,  έκρινε κατά πλειοψηφία ως συνταγματική την πλήρη κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας για τους δημοσίους υπαλλήλους της χώρας (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), ανατρέποντας προηγούμενες αντίθετες αποφάσεις του ΣΤ’ Τμήματος του Δικαστηρίου. Τονίζουμε ότι η σχετική κρίση αφορά στα μειωμένα επιδόματα του ν. 3845/2010, τα οποία κατήργησε πλήρως ο ν. 4093/2012.

Προφανώς πρόκειται περί φερόμενης διαρροής του αποτελέσματος της διάσκεψης από μετέχων/ντες σε αυτήν και όχι για δημοσιευθείσα απόφαση του Δικαστηρίου. Θα ήταν επομένως σκόπιμο αυτή τη φορά, προς αποφυγή σύγχυσης, το ίδιο το Δικαστήριο να επισπεύσει τη δημοσίευση των όποιων αποφάσεών του (υπενθυμίζεται ότι η δημοσίευση των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του «νόμου Κατρούγκαλου» και για τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών εκκρεμούν πέραν του έτους από την επίσης  «διαρροή» του αποτελέσματος της διάσκεψης του Δικαστηρίου).


Ως εκ τούτου, επί του παρόντος, δε μπορεί να συναχθεί κανένα ασφαλές συμπέρασμα για το αν η σχετική απόφαση αφορά και στα ειδικά μισθολόγια και δη στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπενθυμίζεται πάντως ότι η καθιέρωση των επιδομάτων αδείας και εορτών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (πριν τη μείωση και εν τέλει κατάργησή τους) έγινε κατ΄ ανάλογη εφαρμογή των ισχυόντων για τους δικαστικούς λειτουργούς (άρθρα 51 παρ. 5 και 31 του ν. 3205/2003), για τους οποίους εκκρεμεί σχετική κρίση του Μισθοδικείου (άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος). Το ίδιο ζήτημα εκκρεμεί επιπλέον, τόσο στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, όσο και στα πολιτικά Δικαστήρια για τους υπαλλήλους του Δημοσίου με σχέση ιδιωτικού δικαίου.

Δεν υπάρχει βεβαίως αμφιβολία ότι αν οι δημοσιευθείσες πληροφορίες επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για μία απόφαση με ιδιαίτερα αρνητικό συμβολικό βάρος, αφού ανοίγει τη σχετική συζήτηση για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας συμπεριλαμβανομένων εκείνων του ιδιωτικού τομέα.

Η Π.Ο.Ε.Σ. παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα πράξει όλα τα αναγκαία, για τη μέχρι τέλους διεκδίκηση, σε νομικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, της κατοχύρωσης των επιδομάτων εορτών και αδείας, όχι ως ελεημοσύνη της όποιας Κυβέρνησης, αλλά ως μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης των κατά την κοινή πείρα αυξημένων αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών τους κατά τις περιόδους χορήγησής τους (Χριστούγεννα Πάσχα και περίοδος αδείας).
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ