2019-05-22 09:33:49
Φωτογραφία για Άγκυρα για Γενοκτονία Ποντίων: Ανεύθυνοι πολιτικοί στην Ελλάδα διαστρεβλώνουν την ιστορία
Για «ανεύθυνους» Έλληνες πολιτικούς που «διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα» κάνει λόγο το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του σχετικά με δηλώσεις στην Ελλάδα για την Γενοκτονία των Ποντίων. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι οι «αβάσιμοι ισχυρισμοί που στοχοποιούν την τουρκική ιστορία δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτοί» και αναφέρεται στις «θηριωδίες» που διέπραξε ο ελληνικός στρατός.

«H 19η Μαΐου 1919 σηματοδοτεί την αρχή του εθνικού μας αγώνα που οδήγησε στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και εορτάζεται με μεγάλη υπερηφάνεια κάθε χρόνο στην Τουρκία και το εξωτερικό. Οι απόπειρες κάποιων ακραίων κύκλων να επισκιάσουν αυτή τη σημαντική ημέρα με φανταστικούς ισχυρισμούς που στοχοποιούν την ιστορία μας, με ενέργειες που στόχο έχουν να πυροδοτήσουν μίσος έναντι της Τουρκίας, όπως επίσης και με δηλώσεις ορισμένων πολιτικών στην Ελλάδα, οι οποίες διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα με πολιτικά κίνητρα, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές» αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ και συνεχίζει: «Υπενθυμίζουμε σε όσους επικαλέστηκαν αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς την ευθύνη της Ελλάδας για τις θηριωδίες που διέπραξε ο στρατός της, οι οποίες επίσης παραβίαζαν τους νόμους πολέμου κατά την εισβολή στην Ανατολία, καθώς και την υποχρέωσή της να καταβάλει αποζημίωση, η οποία καθορίστηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης».

Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας σημειώνει πως «αυτοί οι αβάσιμοι ισχυρισμοί που στοχοποιούν την ιστορία μας δεν έχουν καμία σχέση με τη λογική, τη συνείδηση ​​και τη δικαιοσύνη» και χαρακτηρίζει τη ρητορική αυτή «ασυμβίβαστη με τους στόχους μας για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων».

Όπως υποστηρίζει, η πρόταση του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας Ελευθέριου Βενιζέλου για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 «αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη ότι δεν υπάρχει τέτοιο ιστορικό θέμα μεταξύ των δύο χωρών σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς ορισμένων ανεύθυνων πολιτικών και ριζοσπαστών Ελλήνων».

Απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στην τουρκική προκλητικότητα για τη Γενοκτονία των Ποντίων

«Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών συνιστά ακόμη μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία κάνει λόγο για διαστρέβλωση ιστορικών γεγονότων στην Γενοκτονία των Ποντίων και ζητά αποζημίωση.

Παράλληλα, το ελληνικό Υπ
. Εξωτερικών τονίζει ότι «η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν ένδειξη δύναμης, όχι αδυναμίας. Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους».

Επίσης, υπογραμμίζει πως «αυτή τη στάση ζωής και πολιτικής επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Και αυτό συνεχίζει να αποτελεί, μέχρι σήμερα, μέρος της σημαντικής παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και όχι μόνον».

Τέλος, επισημαίνει ότι «είναι ιστορικό καθήκον όλων μας και, ιδίως της γείτονος Τουρκίας, να αναγνωριστούν γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι πιο ζοφερές στιγμές του παρελθόντος και να επουλώσουμε τις βαθειές πληγές που άφησαν πίσω».

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ