2019-05-22 10:21:20
Φωτογραφία για Μπάχαλο ο ιατρικός κόσμος με τις εκλογές του ΠΙΣ! Οι αντιδράσεις και οι εκκρεμότητες με τους νέους γιατρούς
Μαρία Γλένη - Health Report

Θολό είναι ακόμη το τοπίο για το μέλλον του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) μετά την απόφαση του υπουργού Υγείας να ακυρώσει τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 3 Μαρτίου και να ζητήσει τη διεξαγωγή νέας εκλογικής διαδικασίας.

Έως ότου όμως καθορισθεί τι θα γίνει, δεδομένου ότι τα εκλεγμένα μέλη του ΠΙΣ προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, ο ιατρικός κόσμος είναι στον «αέρα» και ειδικά οι νέοι γιατροί.

Άλλωστε ο ΠΙΣ εμπλέκεται τόσο με τις εξετάσεις ειδικότητας όσο και με την παροχή αδειών στους γιατρούς όπως αυτές για την άσκηση του επαγγέλματος.

Μέχρι στιγμής η κατάσταση δεν φαίνεται να ξεκαθαρίζει αφού από τη μία ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός εμμένει στην άποψή του να μην επικυρώσει τις εκλογές και από την άλλη, τα εκλεγμένα μέλη του ΔΣ αναμένουν την απόφαση του ΣτΕ για τις εκλογές και υποστηρίζουν πως η απόφαση του υπουργού Υγείας σχετίζεται με το γεγονός ότι η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ κατακρημνίστηκε στο κενό αφού απέσπασε μόλις 10%, σε σχέση με το 62% που έλαβε η κυρίαρχη παράταξη.


Όπως και να ‘χει οι αντιδράσεις από τις περισσότερες παρατάξεις αλλά και τους Ιατρικούς Συλλόγουςείναι συνεχείς, ενώ οι περισσότεροι μιλούν για ωμή παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στα ιατρικά πράγματα.

Αξιοσημείωτο είναι πως ακόμη και γιατροί πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν κατά της απόφασης Ξανθού για τις εκλογές του ΠΙΣ. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά όλο το παρασκήνιο: «Και πρώην γιατροί του ΣΥΡΙΖΑ κατά της απόφασης του υπ.Υγείας να ακυρώσει τις εκλογές του ΠΙΣ!»

Και η άλλη αριστερή παράταξη όμως, το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή καταδίκασε επίσης την απόφαση του υπουργού Υγείας για τις εκλογές του ΠΙΣ.

Αναφέρει μεταξύ άλλων: «Καταγγείλαμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την ωμή κρατική παρέμβαση του υπουργού υγείας στις μαζικές διαδικασίες του ανώτερου πανελλαδικού φορέα εκπροσώπησης των γιατρών.

Απαιτήσαμε την ακύρωση της προκλητικής παρέμβασης Ξανθού και επισημάναμε τις βαριές ευθύνες της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΔΗΚΙ όταν ο επικεφαλής της Θ.Εξαδάκτυλος στην ΓΣ τόνιζε ότι στόχος είναι ο ΠΙΣ να μην είναι κίνημα αλλά σύμβουλος του κράτους και του υπουργείου Υγείας (φέρνοντας πιο κοντά την κρατική, δίχως προηγούμενο , εμπλοκή ). Ή όταν στελέχη της ΔΗΚΙ με ενστάσεις απευθείας στον υπουργό ζητούσαν άμεσα την παρέμβασή του».

Η απόφαση των 6!

Στο μεταξύ όμως μετά από σχετική απόφαση του υπ.Υγείας, συστήθηκε νέο μεταβατικό ΔΣ στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο με πρόσωπα από το προηγούμενο Δ.Σ. Ωστόσο ενώ το ΔΣ διαθέτει 15 μέλη, τελικώς μόλις 6 άτομα συνεδρίασαν και εξέλεξαν νέο Προεδρείο, όπως υποστηρίζει η παράταξη που κέρδισε τις εκλογές. Κάτι που προκάλεσε επίσης έντονες αντιδράσεις και στις αριστερές “πτέρυγες”.

Όπως αναφέρει ενδεικτικά το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή: «Έξι (6!) γιατροί που πραγματικά θα μείνουν στην ιστορία αποφάσισαν ότι αποτελούν απαρτία σε ένα όργανο 15 μελών και εξέλεξαν νέο πρόεδρο στον ΠΙΣ καταλύοντας κάθε έννοια στοιχειώδους δημοκρατικής νομιμότητας ή νομιμοφάνειας, προκήρυξαν νέες εκλογές και παίρνουν αποφάσεις πάνω σε καυτά επίκαιρα προβλήματα των γιατρών! Καταδικάζουμε απερίφραστα την κίνηση αυτή και μαζί με αυτή τη συνεχιζόμενη υπουργική ωμή εμπλοκή».

Και οι Ιατρικοί Σύλλογοι όμως ανοικτά έχουν ζητήσει από το υπουργό Υγείας να ακυρώσει την απόφασή του όπως ο μεγαλύτερος Ιατρικός Σύλλογος της χώρας αυτός της Αθήνας αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας κ.α.

Το υπουργείο Υγείας για τις εκλογές του ΠΙΣ

Το υπουργείο Υγείας και ο ίδιος ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός από την άλλη, υποστηρίζει ότι υπάρχουν αποφάσεις Ιατρικών Συλλόγων (πχ. Πειραιά) που μιλούν για «σκιές» και ζητούν «αποκατάσταση της ομαλότητας», και ότι είναι “εδραιωμένη η πεποίθηση πολλών εκλεκτόρων από όλη την Ελλάδα και από όλες τις παρατάξεις ότι έγιναν ατασθαλίες και λαθροχειρία στις εκλογές, η διαβίβαση όλων των απαραίτητων πρωτότυπων εγγράφων στο Υπουργείο Υγείας δεν πραγματοποιήθηκε, εντοπίστηκαν πολλαπλές πλημμέλειες και παρατυπίες που πλήττουν το κύρος της εκλογικής διαδικασίας και, αφού εξαντλήθηκαν όλα τα χρονικά περιθώρια, αποφασίστηκε η μη επικύρωση των αποτελεσμάτων και η επανάληψη των αρχαιρεσιών”.Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός

Μ αυτά και μ αυτά συνεχίζονται οι βολές από την μία πλευρά στην άλλη, ενώ στη μέση είναι οι νέοι γιατροί που αναμένουν τις εξελίξεις ώστε να γνωρίζουν και πως θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις ειδικότητας αλλά και πως θα λαμβάνουν τα απαραίτητα έγγραφα για την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Τι δηλώνει στο HealthReport.gr ο εκλεγμένος Γ.Γ. του ΠΙΣ Γ.Ελευθερίου

Το ζήτημα τώρα είναι όπως φαίνεται εάν θα πραγματοποιηθούν τελικώς οι εκλογές στις 22 Ιουνίου που αποφάσισε το μεταβατικό ΔΣ του ΠΙΣ καθώς όλα θα κριθούν από τις δικαστικές αποφάσεις.

Ο εκλεγμένος Γ.Γ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Γιώργος Ελευθερίου από την πλευρά του τονίζει εμφατικά στο HealthReport.gr: «Εντολοδόχοι του απερχόμενου Υπουργού Υγείας. Τοξικά παράγωγα μιας πολιτικής που απαξίωσε την υγεία και τους υγειονομικούς».

Ο εκλεγμένος Γ.Γ. του ΠΙΣ Γιώργος Ελευθερίου

Η διαμάχη πάντως όπως φαίνεται θα συνεχισθεί και το επόμενο διάστημα, ενώ το εκλεγμένο ΔΣ του ΠΙΣαναμένει εντός των ημερών την απόφαση του ΣτΕ στο οποίο έχει προσφύγει εναντίον της απόφασης του υπουργού Υγείας να μην επικυρώσει τις εκλογές.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ