2019-05-23 11:17:26
Φωτογραφία για Έχετε παράπονα από την τράπεζά σας; Πού πρέπει να απευθυνθείτε - Νέοι κανόνες (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Σαφείς κανόνες για τη διαχείριση των παραπόνων σας στην τράπεζα, ορίζει η νέα Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος, στη βάση κοινοτικής οδηγίας.

Το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε όταν έχετε παράπονο από μία τραπεζική υπηρεσία, είναι να απευθυνθείτε στο Τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της τράπεζάς σας.

Τα 4 βήματα

Στη συνέχεια, η τράπεζα προχωρήσει στα ακόλουθα βήματα:

1. Ενημέρωση του Πελάτη για την παραλαβή της υπόθεσης

2. Διερεύνηση σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Τραπέζης

3. Επίλυση του ζητήματος

4. Απάντηση στον Πελάτη

Επιπλέον, μπορείτε να ενημερώνεστε για την εξέλιξη της υπόθεσής σας, βάσει των στοιχείων επικοινωνίας που έχετε δηλώσει στην Τράπεζα με έναν από τους κάτωθι τρόπους:

• Τηλεφωνική επικοινωνία

• Επιστολή (e-mail ή μέσω φυσικού ταχυδρομείου)


• Μήνυμα (SMS) στο κινητό σας τηλέφωνο

Σε γενικές γραμμές στόχος των τραπεζών είναι να λάβετε την τεκμηριωμένη απάντηση το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση εντός δύο εβδομάδων από την υποβολή του ζητήματος.

Οι υποχρεώσεις των τραπεζών

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος, οι υποχρεώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι οι εξής:

1. Κατά την παραλαβή κάθε παραπόνου το Ίδρυμα παρέχει στον παραπονούμενο βεβαίωση παραλαβής.

2. Κατόπιν αιτήματος του παραπονούμενου, το Ίδρυμα παρέχει ενημέρωση για την πορεία εξέτασης της υπόθεσής του.

3. Το Ίδρυμα παρέχει στον παραπονούμενο γραπτή απάντηση εντός σαράντα πέντε (45) ημερολογιακών ημερών, κατ’ ανώτατο όριο, από την υποβολή του παραπόνου.

Όταν, για σημαντικό λόγο, δεν είναι δυνατή η παροχή απάντησης εντός του ως άνω οριζόμενου χρονικού διαστήματος, το Ίδρυμα οφείλει να ενημερώνει με δική του πρωτοβουλία τον παραπονούμενο για την αιτία της καθυστέρησης και να αναφέρει το χρονικό διάστημα εντός του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διερεύνηση του παραπόνου και να του παρασχεθεί γραπτή απάντηση.

Στη διάρκεια του χρονικού διαστήματος αυτού, το Ίδρυμα παρέχει, κατόπιν αιτήματος του παραπονούμενου, ενημέρωση για την πορεία εξέτασης της υπόθεσής του.

4. Σε περίπτωση που η τελική απάντηση που δίδεται δεν ικανοποιεί πλήρως τον παραπονούμενο, το Ίδρυμα περιλαμβάνει στην απάντηση εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση και ρητή αναφορά στη δυνατότητα του παραπονούμενου να απευθυνθεί σε μηχανισμό εναλλακτικής / εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών ή/και στην, κατά περίπτωση, αρμόδια Αρχή, εφόσον εμμένει στο παράπονο του.

Τα στοιχεία επικοινωνίας

Μπορείτε να απευθύνεστε στις τράπεζες στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

(ΠΗΓΗ: moneyonline.gr)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ