2019-05-23 20:22:38
Φωτογραφία για 12073 - Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο: «Άγιον Όρος, χώρα ζώντων»
Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του εμπορικού κέντρου Άτριουμ, όπου στεγάζεται το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Εν Πλω, παρουσιάστηκε χθες Τετάρτη 22 Μαϊου το βιβλίο του ιατρού και αναγνώστου Στέφανου Δημόπουλου με τίτλο «Άγιον Όρος, χώρα ζώντων» και υπότιτλο «Σύγχρονες μορφές της ορθοδοξίας, όπως τις έζησα».

Για το βιβλίο μίλησαν εκτός από τον συγγραφέα και τον εκδότη ο Ιερομόναχος Μύρων Σιμωνοπετρίτης και ο φιλόλογος Νίκος Ορφανίδης.

Ο εκδότης των εκδόσεων Εν Πλω Αλέξανδρος Καραβάνης, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση, ανέφερε το χρονικό της έκδοσης αυτής, που συνέπεσε με την εκδημία του μακαριστού γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου, στον οποίο αναφέρεται μεγάλο μέρος του βιβλίου.

Τόνισε την αυθόρμητη γραφή του συγγραφέα και το πως τελικά κατορθώνει να φέρει το αναγνωστικό κοινό σε επαφή με όλες αυτές τις μεγάλες μορφές της ορθόδοξης πνευματικότητας.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο φιλόλογος Νικός Ορφανίδης, ο οποίος συνέγραψε τον πρόλογο για το βιβλίο και συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό στην έκδοσή του
. Ανέφερε τις μεγάλες μορφές που παρουσιάζονται γλαφυρά στις σελίδες του, όπως για παράδειγμα τον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, τον παπα-Εφραίμ Κατουνακιώτη, τον Γέροντα Αιμιλιανό Σιμωνοπετρίτη, τον Γέροντα Γεώργιο Γρηγοριάτη (Καψάνη), τον Γέροντα Αμβρόσιο Λάζαρη, τον Γέροντα Γρηγόριο Δοχιαρείτη και δεκάδες άλλους, γνωστούς και αγνώστους στο ευρύτερο κοινό.

Ακολούθησε η ομιλία του π. Μύρωνα, ο οποίος αφού μίλησε με τα πιο κολακευτικά λόγια για το βιβλίο του κ. Δημόπουλου, επικεντρώθηκε σε μια από τις κεντρικότερες μορφές του βιβλίου, τον προσφάτως κοιμηθέντα γέροντα Αιμιλιανό Σιμωνοπετρίτη.

Μίλησε για τα παιδικά χρόνια του Γέροντα, τις νεανικές του κλίσεις, αλλά και την πνευματική κλήση για τη μοναστική ησυχία και την ιερατική διακονία. Αναφέρθηκε στην πρώτη αδελφότητα μοναχών που συγκροτήθηκε γύρω του στα Μετέωρα, εμπνεόμενη από τη νηπτική του διδασκαλία και την πνευματική του καθοδήγηση, και μίλησε για τη μετέπειτα μετεγκατάσταση αυτής της αδελφότητας στο Άγιον Όρος.

Τέλος, έκανε εκτενή αναφορά στην οσιακή βιωτή του Γέροντα και τη μαρτυρική περίοδο της ασθενείας του που ο ίδιος υπέμεινε σαν άλλος Ιωβ.

Ο π. Μύρων ολοκλήρωσε την ομιλία του διαβάζοντας αποσπάσματα από την κατευόδιο ομιλία του γέροντα Ελισαίου Σιμωνοπετρίτη στην εξόδιο ακολουθία του γέροντα Αιμιλιανού, και αποσπάσματα από τα βιβλία του ίδιου του γέροντα Αιμιλιανού.

Την εκδήλωση έκλεισε με ένα σύντομο και συγκινητικό χαιρετισμό ο ίδιος ο συγγραφέας κ.Στέφανος Δημόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε και όλους όσοι στάθηκαν αρωγοί στην έκδοση του βιβλίου του.

Το βιβλίο διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία, στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Εν Πλω, Χαριλάου Τρικούπη 6-10 στην Αθήνα και στο site των εκδόσεων Εν Πλω: https://www.enploeditions.gr

Πηγή: https://www.romfea.gr
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ